current views are: 8

17 Απριλίου 2018
Δημοσίευση05:24

ΕΝΦΙΑ: Ποιοι θα πληρώσουν περισσότερα, ποιοι λιγότερα

Ο φόρος στα ακίνητα πρέπει να φέρνει στα δημόσια ταμεία τουλάχιστον 2,65 δισ. ευρώ

Δημοσίευση 05:24’

Ο φόρος στα ακίνητα πρέπει να φέρνει στα δημόσια ταμεία τουλάχιστον 2,65 δισ. ευρώ

Μεγάλους χαμένους και απογοητευμένους θα έχει ο νέος ΕΝΦΙΑ μετά τις αλλαγές στις αντικειμενικές αξίες των ακινήτων.

Πολλοί ιδιοκτήτες ακινήτων που περιμένουν να δουν τον λογαριασμό του ΕΝΦΙΑ να ξεφουσκώνει λόγω αναμενόμενης μείωσης των αντικειμενικών αξιών θα απογοητευθούν καθώς θα διαπιστώσουν ότι ο φόρος για την ακίνητη περιουσία τους θα παραμείνει στο ύψος του μαζί με άλλους διότι οι αλλαγές στις τιμές ζώνης δεν θα επηρεάσουν το εκκαθαριστικό του φόρου.

Σύμφωνα με τα “Νέα”, εκατοντάδες χιλιάδες άλλοι ιδιοκτήτες θα κληθούν να πληρώσουν παραπάνω ΕΝΦΙΑ.

Πάντως με δεδομένο πως ο φόρος στα ακίνητα πρέπει να φέρνει στα δημόσια ταμεία τουλάχιστον 2,65 δισ. ευρώ τα διάφορα σενάρια που βρίσκονται στο τραπέζι θέλουν τον ΕΝΦΙΑ:

Να «φουσκώνει» κατά 3,5% έως και 33% για εκατοντάδες χιλιάδες φορολογουμένους που έχουν στην κατοχή τους ακίνητα σε περιοχές με σημερινή τιμή ζώνης 750 ευρώ το τετραγωνικό μέτρο και 1.500 ευρώ το τετραγωνικό μέτρο. Η αύξηση του ΕΝΦΙΑ θα προκύψει λόγο αλλαγής του κλιμακίου για τον υπολογισμό του φόρου.

Να παραμείνει στα ίδια επίπεδα για μια μεγάλη μάζα ιδιοκτητών ακινήτων.

Τα κλιμάκια

Το τρικ για να μην υπάρξουν μεγάλες ανατροπές στν ΕΝΦΙΑ και να μη διαταραχθεί ο εισπρακτικός στόχος των 2,65 δις. ευρώ είναι οι «χειρουργικές» αυξομειώσεις στις αντικειμενικές αξίες ώστε να μην αλλάζει το κλιμάκιο υπολογισμού του ΕΝΦΙΑ. Με τον τρόπο αυτό πολλοί φορολογούμενοι θα πληρώσουν τα ίδια ποσά ΕΝΦΙΑ.

Ωστόσο εκατοντάδες χιλιάδες ιδιοκτήτες ακινήτων θα κληθούν να πληρώσουν φέτος μεγαλύτερο ΕΝΦΙΑ.

Η τύχη πάντως του ΕΝΦΙΑ θα κριθεί μέχρι τα τέλη Μαΐου καθώς αποτελεί προαπαιτούμενο της τέταρτης αξιολόγησης. Στελέχη του ΥΠΟΙΚ αναφέρουν ότι είναι πολύ δύσκολο να αλλάξουν οι συντελεστές του ΕΝΦΙΑ ενώ δεν υπάρχει καμία σκέψη για αλλαγές στον συμπληρωματικό φόρο μετά το μπλόκο που έβαλαν οι δανειστές.


σχετικα αρθρα