current views are: 9

19 Απριλίου 2018
Δημοσίευση15:10

ΤΑΙΠΕΔ: Στην κοινοπραξία Snam – Enegas – Fluxys η ΔΕΣΦΑ με 535 εκατ. ευρώ

Σταθάκης: Στρατηγικού χαρακτήρα συμφωνία

Δημοσίευση 15:10’

Σταθάκης: Στρατηγικού χαρακτήρα συμφωνία

Προτιμητέος επενδυτής για την εξαγορά του 66% του ΔΕΣΦΑ ανακηρύχθηκε η κοινοπραξία Snam, Enegas και Fluxys, σύμφωνα με το ΤΑΙΠΕΔ.

Η εν λόγω κοινοπραξία δεν κατέθεσε βελτιωμένη προσφορά και έμεινε στην προηγούμενη, ύψους 535 εκατ. ευρώ.

Νωρίς το απόγευμα της Πέμπτης, το ΤΑΙΠΕΔ εξέδωσε την παρακάτω ανακοίνωση:

Το Διοικητικό Συμβούλιο του ΤΑΙΠΕΔ αποδέχθηκε σήμερα ομόφωνα τη βελτιωμένη οικονομική προσφορά της κοινοπραξίας των εταιρειών «Snam S.p.A.», «Enagás Internacional S.L.U.» και «Fluxys S.A.» ύψους 535 εκατ. ευρώ για την απόκτηση του 66% του ΔΕΣΦΑ, ήτοι 31% για το ΤΑΙΠΕΔ και 35% για τα ΕΛΠΕ.

Το Διοικητικό Συμβούλιο των ΕΛΠΕ επίσης αποδέχθηκε την ανωτέρω προσφορά, ενώ στο αμέσως προσεχές διάστημα η εν λόγω απόφαση θα τεθεί προς έγκριση σε Έκτακτη Γενική Συνέλευση των Μετόχων της εταιρείας. 

Ο φάκελος του διαγωνισμού θα υποβληθεί στη συνέχεια στο Ελεγκτικό Συνέδριο για προσυμβατικό έλεγχο, τα δε συμβατικά κείμενα της συναλλαγής θα υπογραφούν μετά την έγκριση του Ελεγκτικού Συνεδρίου. Η ολοκλήρωση της συναλλαγής θα τελεί υπό την αίρεση των εγκρίσεων από τις αρμόδιες αρχές.

Σύμφωνα με ανακοίνωση των ΕΛΠΕ, το ΔΣ της εταιρείας θα συνεδριάσει στις 14 Μαΐου. 

Σταθάκης: Στρατηγικού χαρακτήρα συμφωνία

Σε δήλωσή του, ο υπουργός Ενέργειας Γιώργος Σταθάκης τόνισε πως επετεύχθη μια στρατηγικού χαρακτήρα συμφωνία που εντάσσει τον ΔΕΣΦΑ στην ομάδα των ισχυρών της Ευρώπης:

«Σήμερα ολοκληρώθηκε επιτυχώς η πώληση του 66% του ΔΕΣΦΑ. Η κυβέρνηση Σαμαρά – Βενιζέλου είχε ολοκληρώσει την ιδιωτικοποίηση με πλειοδότη την αζέρικη εταιρεία Socar και τίμημα 400 εκατ. ευρώ. Όταν ακυρώθηκε η συγκεκριμένη συμφωνία, και λόγω των προβλημάτων συμβατότητας με το ευρωπαϊκό πλαίσιο, η σημερινή κυβέρνηση κατηγορήθηκε ως αντι-επενδυτική, ιδεοληπτική και ανίκανη. Σήμερα, 18 μήνες μετά:

1.Το τίμημα έφτασε τα 535 εκατ. ευρώ.

2.Συμμετείχαν δύο αξιόπιστα ευρωπαϊκά κονσόρτιουμ εταιρειών και προκρίθηκε τελικά μια κοινοπραξία με σημαντικές στρατηγικές επενδύσεις στην ευρύτερη περιοχή.

3.Η Σύμβαση Μετόχων διασφαλίζει ισχυρά δικαιώματα στο Δημόσιο, που παραμένει κάτοχος του 34%, όπως τον ορισμό της θέσης του Προέδρου της εταιρείας».


σχετικα αρθρα