current views are: 8

19 Απριλίου 2018
Δημοσίευση17:29

Άνοιξε το TAXIS για τις φορολογικές δηλώσεις – Τι θα πρέπει να προσέξουν οι φορολογούμενοι

Χειρόγραφες δηλώσεις θα πρέπει να υποβάλλουν οι συνταξιούχοι που έλαβαν αναδρομικά

Δημοσίευση 17:29’
Δημόσια υπηρεσία

Χειρόγραφες δηλώσεις θα πρέπει να υποβάλλουν οι συνταξιούχοι που έλαβαν αναδρομικά

Άνοιξε αργά το απόγευμα της Πέμπτης η ηλεκτρονική εφαρμογή στο ΤΑΧΙS για την υποβολή των φορολογικών δηλώσεων των φορολογούμενων με τα εισοδήματα του 2017.

Όπως είναι γνωστό πρόσβαση στην εφαρμογή έχουν οι φορολογούμενοι μέσα από την ιστοσελίδα της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων ( aade.gr).

Στη συνέχεια θα πρέπει να χρησιμοποιήσουν τους προσωπικούς κωδικούς τους για να μπουν στην εφαρμογή.

Υπενθυμίζεται ότι από φέτος οι φορολογούμενοι θα μπορούν να αποπληρώνουν τις υποχρεώσεις τους μέσω πιστωτικών καρτών.

Εντός των προσεχών ημερών, αναμένεται η δημοσίευση στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως της απόφασης, που υπέγραψε ο διοικητής της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων, Γιώργος Πιτσιλής, μέσω της οποίας η ΑΑΔΕ θα παρέχει στους φορολογουμένους τη δυνατότητα να πληρώνουν βεβαιωμένες αρρύθμιστες οφειλές, Φυσικών και Νομικών προσώπων, με τη χρήση καρτών πληρωμών.

Ποιοι θα πρέπει να προσέξουν

Όπως προκύπτει από τα στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ) οι συνταξιούχοι είναι αυτοί που θα πρέπει να επιδείξουν την μεγαλύτερη προσοχή στην συμπλήρωση των στοιχείων τους. Αυτό, γιατί παρά τις οδηγίες της ΑΑΔΕ για τον τρόπο συμπλήρωσης των φορολογικών δηλώσεων επικρατεί σύγχυση για τον τρόπο με τον οποίο θα φορολογηθούν φέτος τα ποσά των εισφορών υγειονομικής περίθαλψης που επιστράφηκαν σε 1.000.000 συνταξιούχους με τις συντάξεις του Δεκεμβρίου 2017, αναδρομικά για τα έτη 2012-2016.

Συγκεκριμένα αναφέρεται στην παράγραφο 6 του άρθρου 3 της απόφασης της ΑΑΔΕ ότι «οι συνταξιούχοι στους οποίους παρακρατήθηκαν από τα εισοδήματά τους ποσά για τη μηνιαία εισφορά υπέρ υγειονομικής περίθαλψης κατά το διάστημα από 1.1.2012 έως 30.6.2016 και τα οποία σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 2 του ν. 4501/2017 τους επιστράφηκαν άτοκα με τη σύνταξη μηνός Δεκεμβρίου 2017, υποβάλλουν τροποποιητικές δηλώσεις για τη φορολόγηση αυτών των ποσών στα έτη που ανάγονται καθώς και αρχική δήλωση φορολογικού έτους 2017 με επιφύλαξη, εφόσον στη σχετική βεβαίωση που θα τους χορηγήσει ο αρμόδιος φορέας, πέραν του καθαρού ποσού των συντάξεων που αντιστοιχούν στο φορολογικό έτος 2017, εμφανίζεται και ο διαχωρισμός των ποσών αυτών που επιστρέφονται στα έτη που αφορούν».

Μιλώντας στο newpost.gr ο φοροτεχνικός κ. Ηλίας Χατζηγεωργίου εξήγησε πώς τα αναδρομικά που δόθηκαν στους συνταξιούχους το 2017, δεν αποτελούν εισόδημα της χρήσης 2017 και συνεπώς θα πρέπει να υποβάλουν συμπληρωματική δήλωση για κάθε ένα από τα πρηγούμενα έτη στα οποία αντιστοιχούν τα αναδρομικά.  Δεδομένου όμως ότι οι ηλεκτρονικές δηλώσεις ίσχυσαν από το 2015 και μετά, οι συνταξιούχοι θα κληθούν να υποβάλλουν χειρόγραφες δηλώσεις για τα έτη 2012-2014. Πρόκειται, δηλαδή, για μία απίστευτη γραφειοκρατική διαδικασία που θα ταλαιπωρήσει εκατοντάδες χιλιάδες συνταξιούχων. Τουλάχιστον, όπως υπογραμμιζει ο κ. Χατζηγεωργίου, εφόσον οι διορθωτικές δηλώσεις υποβληθούν έως τις 31/12/2018 οι συνταξιούχοι δεν θα κληθούν να πληρώσουν πρόστιμο! 

Τα υπόλοιπα σημεία – κλειδιά

Σε ότι αφορά στα υπόλοιπα σημεία-κλειδιά για την ορθή συμπλήρωση των φορολογικών δηλώσεων ο κ. Χατζηγεωργίου τονίζει ότι μεγάλη προσοχή θα πρέπει να επιδείξουν οι φορολογούμενοι στους κωδικούς που αφορούν τα τεκμήρια καθώς ένα λάθος θα μπορεί να αυξήσει το φορολογητέο εισόδημα και κατ’ επέκταση να χαθούν επιδόματα.

Επίσης, ιδιαίτερη προσοχή χρειάζονται οι κωδικοί 049-050 όπου και θα δηλωθούν οι δαπάνες που έγιναν μέσω πλαστικού χρήματος ή άλλων μορφών ηλεκτρονικών συναλλαγών για την κάλυψη του αφορολόγητου, καθώς δεν θα είναι προσυμπληρωμένοι και θα πρέπει να δηλωθούν από τους φορολογούμενους. Η ΑΑΔΕ θα έχει αναρτήσει τα στοιχεία που έχει στη διάθεσή της για τις συναλλαγές των φορολογούμενων από τις τράπεζες σε σχετικό πίνακα αλλά οι ίδιοι φορολογούμενοι φέρουν το βάρος της απόδειξης των δαπανών τους. 

Σύμφωνα με τον κ. Χατζηγεωργίου ένας ακόμη κωδικός που χρήζει προσοχής είναι ο 007-008 που αφορά την φιλοξενία φορολογουμένου. Όσοι επιλέγουν τον συγκεκριμένο κωδικό θα πρέπει να δηλώνουν τόσο τον ΑΦΜ του ανθρώπου που φιλοξενούν όσο και τους μήνες για τους οποίους προσέφεραν φιλοξενία. 

Τέλος, οι κάτοικοι εξωτερικού υποχρεούνται να επιβεβαιώσουν και τη χώρα φορολογικής κατοικίας τους, όπως αυτή είναι καταχωρημένη στα στοιχεία μητρώου/φυσικού προσώπου, καθώς χρησιμοποιείται για σκοπούς ανταλλαγής πληροφοριών μεταξύ των κρατών.

Σημειώνεται ότι ο επιπλέον φόρος που τυχόν προκύψει από την εκκαθάριση της φορολογικής δήλωσης θα εξοφληθεί σε τρεις ίσες διμηνιαίες δόσεις ως εξής: έως 31 Ιουλίου, 28 Σεπτεμβρίου και 30 Νοεμβρίου.


σχετικα αρθρα