current views are: 9

24 Απριλίου 2018
Δημοσίευση04:07

«Κούρεμα» υπό προϋποθέσεις έως 80% στα πρόστιμα για αδήλωτη εργασία

Διαγράφονται παλαιές εισφορές στον ΟΑΕΕ

Δημοσίευση 04:07’

Διαγράφονται παλαιές εισφορές στον ΟΑΕΕ

Το αργότερο έως το τέλος της εβδομάδας αναμένεται να κατατεθεί από το Υπουργείο Εργασίας στη Βουλή το σχέδιο νόμου με το οποίο θεσπίζονται σημαντικές αλλαγές αναφορικά με τα πρόστιμα που επιβάλλονται από το Σώμα Επιθεωρητών Εργασίας σε όσους εργοδότες εντοπιστούν να απασχολούν αδήλωτους στον ΕΦΚΑ εργαζόμενους.

Σύμφωνα με διάταξη του νομοσχεδίου, τα επιβαλλόμενα πρόστιμα που σήμερα είναι 10.550 ευρώ για κάθε αδήλωτο εργαζόμενο θα μπορούν να «κουρεύονται» κατά 70%-80% ,μετά από συμφωνία με το Υπουργείο Εργασίας,εφόσον ο εργοδότης συνάψει σύμβασης εργασίας από 3 μήνες μέχρι ένα έτος για κάθε αδήλωτο εργαζόμενο.

Με την ίδια διάταξη οι εργοδότες θα είναι υποχρεωμένοι να διατηρούν όλο το προσωπικό τους για όσο διάστημα θα διαρκεί η συμφωνία με την Πολιτεία ,άλλως θα πρέπει να πληρώσουν εξ ολοκλήρου το επιβαλλόμενο πρόστιμο για αδήλωτη απασχόληση.

Με άλλη διάταξη του νομοσχεδίου, όπως ήδη προανήγγειλε με δηλώσεις του ο υφυπουργός Εργασίας Τάσος Πετρόπουλος, θα διαγραφούν παλαιές ασφαλιστικές εισφορές που έχουν καταλογιστεί από το πρώην ΤΕΒΕ σε ελεύθερους επαγγελματίες (δημοσιογράφοι,μηχανικοί κλπ) οι οποίοι δεν είχαν δηλώσει απαλλαγή από την δεύτερη ασφάλιση, ενώ κατέβαλαν εισφορές για  κύρια ασφάλιση ως μισθωτοί σε άλλο ταμείο.

Πρόκειται για αρκετές περιπτώσεις ελευθέρων επαγγελματιών που έλαβαν ειδοποιητήρια για την καταβολή εισφορών από τον ΟΑΕΕ ύψους δεκάδων χιλιάδων ευρώ.


σχετικα αρθρα