ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

«Κούρεμα» υπό προϋποθέσεις έως 80% στα πρόστιμα για αδήλωτη εργασία

του Θάνου Πασχάλη - Δημοσίευση 24 Απριλίου 2018, 06:26 / Ανανεώθηκε 24 Απριλίου 2018, 07:19
«Κούρεμα» υπό προϋποθέσεις έως 80% στα πρόστιμα για αδήλωτη εργασία
Facebook Twitter Whatsapp

Διαγράφονται παλαιές εισφορές στον ΟΑΕΕ


Το αργότερο έως το τέλος της εβδομάδας αναμένεται να κατατεθεί από το Υπουργείο Εργασίας στη Βουλή το σχέδιο νόμου με το οποίο θεσπίζονται σημαντικές αλλαγές αναφορικά με τα πρόστιμα που επιβάλλονται από το Σώμα Επιθεωρητών Εργασίας σε όσους εργοδότες εντοπιστούν να απασχολούν αδήλωτους στον ΕΦΚΑ εργαζόμενους.

Σύμφωνα με διάταξη του νομοσχεδίου, τα επιβαλλόμενα πρόστιμα που σήμερα είναι 10.550 ευρώ για κάθε αδήλωτο εργαζόμενο θα μπορούν να «κουρεύονται» κατά 70%-80% ,μετά από συμφωνία με το Υπουργείο Εργασίας,εφόσον ο εργοδότης συνάψει σύμβασης εργασίας από 3 μήνες μέχρι ένα έτος για κάθε αδήλωτο εργαζόμενο.

Με την ίδια διάταξη οι εργοδότες θα είναι υποχρεωμένοι να διατηρούν όλο το προσωπικό τους για όσο διάστημα θα διαρκεί η συμφωνία με την Πολιτεία ,άλλως θα πρέπει να πληρώσουν εξ ολοκλήρου το επιβαλλόμενο πρόστιμο για αδήλωτη απασχόληση.

Με άλλη διάταξη του νομοσχεδίου, όπως ήδη προανήγγειλε με δηλώσεις του ο υφυπουργός Εργασίας Τάσος Πετρόπουλος, θα διαγραφούν παλαιές ασφαλιστικές εισφορές που έχουν καταλογιστεί από το πρώην ΤΕΒΕ σε ελεύθερους επαγγελματίες (δημοσιογράφοι,μηχανικοί κλπ) οι οποίοι δεν είχαν δηλώσει απαλλαγή από την δεύτερη ασφάλιση, ενώ κατέβαλαν εισφορές για  κύρια ασφάλιση ως μισθωτοί σε άλλο ταμείο.

Πρόκειται για αρκετές περιπτώσεις ελευθέρων επαγγελματιών που έλαβαν ειδοποιητήρια για την καταβολή εισφορών από τον ΟΑΕΕ ύψους δεκάδων χιλιάδων ευρώ.