current views are: 8

25 Απριλίου 2018
Δημοσίευση05:47

SZ: Ελλάδα και Ιταλία θα ωφεληθούν από τον νέο προϋπολογισμό της ΕΕ

Μια ανακατανομή κεφαλαίων θα ωφελούσε πάνω από όλα τα κράτη στον Νότο

Δημοσίευση 05:47’
αρθρο-newpost

Μια ανακατανομή κεφαλαίων θα ωφελούσε πάνω από όλα τα κράτη στον Νότο

Η Γερμανία υποστηρίζει το σχέδιο των Βρυξελλών, σύμφωνα με το οποίο στο μέλλον τα χρήματα από τα αναδιανεμητικά ταμεία στην ΕΕ θα πρέπει να διατίθενται σε όσους ακολουθούν ορισμένους κανόνες, γράφει η Süddeutsche Zeitung (SZ).

Την επόμενη Τετάρτη, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα παρουσιάσει την πρότασή της για τον πρώτο προϋπολογισμό της ΕΕ, μετά το Brexit. Δεν πρόκειται μόνο για δισεκατομμύρια, αλλά για το τι κρατάει μαζί την Ένωση. Η διαμάχη για τα χρήματα αποκαλύπτει όλες τις συγκρούσεις που στοιχειώνουν την Ευρώπη. Η κρίση του ευρώ έχει διαιρέσει την ήπειρο στον βορρά και στον νότο. Αλλά και λόγω της κρίσης των προσφύγων υπάρχει ένα βαθύ χάσμα μεταξύ Ανατολής και Δύσης. Το ερώτημα λοιπόν είναι: πώς είναι η αμοιβαία αλληλεγγύη; Και πόσο ακριβό μπορεί να είναι το τίμημα; 

Ένα πράγμα είναι βέβαιο, εκτιμά η εφημερίδα: Με το Brexit, η ΕΕ χάνει έναν από τους μεγαλύτερους καθαρούς συνεισφέροντές της. Μέχρι τα τέλη του 2020, οι Βρετανοί θέλουν να συνεχίσουν να μεταφέρουν τις συνεισφορές τους στο ποτ του προϋπολογισμού, αλλά μετά από αυτό διαφαίνεται μια τεράστια τρύπα. Ανάλογα με το νομοσχέδιο, τότε θα λείπουν έξι έως δώδεκα δισεκατομμύρια ευρώ ετησίως, επειδή το Λονδίνο πληρώνει περισσότερα από ότι παίρνει. Αυτό μόνο αποτελεί μεγάλο πλήγμα για την ευρωπαϊκή μηχανή αναδιανομής. Ωστόσο, οι ηγέτες είναι αποφασισμένοι να επενδύσουν περισσότερο στην προστασία των εξωτερικών συνόρων, στην άμυνα κατά της τρομοκρατίας και στην άμυνα. Αλλά από πού πρέπει να προέρχονται τα χρήματα, αν υπάρχει λιγότερη διανομή μετά το Brexit; 

Σύμφωνα με τη SZ, η Γερμανία επιθυμεί να συνδέσει τη μελλοντική ταμειακή ροή με σαφείς όρους. Η καγκελάριος Άγκελα Μέρκελ μπορεί να βασιστεί σε έναν άνδρα στις Βρυξέλλες, στον υπεύθυνο για τον προϋπολογισμό Επίτροπο Γκίντερ Έτινγκερ. Ο Γερμανός Επίτροπος θεωρεί ότι η τήρηση του κράτους δικαίου αποτελεί βασική προϋπόθεση για τη χορήγηση των πόρων της ΕΕ. Το ζήτημα της επιτυχίας μιας χώρας κατά της διαφθοράς, θα πρέπει, επίσης, να διαδραματίσει κάποιον ρόλο στη μελλοντική διαρθρωτική χρηματοδότηση. Στην Ανατολική Ευρώπη, αυτό πρέπει να θεωρηθεί ως πρόκληση από τις Βρυξέλλες.

Μια ανακατανομή κεφαλαίων θα ωφελούσε πάνω από όλα τα κράτη στον Νότο

Μέχρι στιγμής, χώρες όπως η Πολωνία και η Ουγγαρία θεωρούν τους εαυτούς τους ασφαλείς – το πολυετές δημοσιονομικό πλαίσιο πρέπει να αποφασιστεί ομόφωνα από όλα τα κράτη μέλη της ΕΕ. Αλλά όταν πρόκειται για συγκεκριμένη κατανομή των κονδυλίων, η ίδια η Επιτροπή θέλει να αποφασίσει γι ‘αυτό. 

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή είναι αποφασισμένη ότι όλες οι χώρες που αρνήθηκαν την αλληλεγγύη τους στην κρίση των προσφύγων θα αισθανθούν τη μείωση των ευρωπαϊκών πόρων, κατά τη διάρκεια των οικονομικών διαπραγματεύσεων. Συνεπώς, η στήριξη των κρατών μελών θα πρέπει επίσης να εξαρτάται από το κόστος της μεταναστευτικής πολιτικής. Αυτό θα ωφελήσει τις νότιες ευρωπαϊκές χώρες, όπως η Ιταλία και η Ελλάδα, όπου φθάνουν οι περισσότεροι πρόσφυγες.

Τα κριτήρια όπως η προστασία του κλίματος ή η ανεργία των νέων, πρέπει, επίσης, να επηρεάζουν την κατανομή των χρηματικών κονδυλίων, αναφέρει η SZ. Λαμβάνοντας αυτό ως σημείο αναφοράς, αναδύεται μια μετατόπιση των επιδοτήσεων προς τον Νότο. Οι μεγάλοι ηττημένοι των επερχόμενων διαπραγματεύσεων είναι πιθανό να είναι τα κράτη της Ανατολικής Ευρώπης. Ειδικά, καθώς η Γαλλία πιέζει για «σύγκλιση των φόρων» και δεν θέλει πλέον να δει πώς η Ουγγαρία θα αντισταθμίζει τις φορολογικές περικοπές με τη βοήθεια κονδυλίων της ΕΕ.

  


σχετικα αρθρα