ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Fitch: Βελτιώνονται οι προοπτικές βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους

Δημοσίευση 26 Απριλίου 2018, 18:52 / Ανανεώθηκε 26 Απριλίου 2018, 18:59
Fitch: Βελτιώνονται οι προοπτικές βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους
Photo: ΑΠΕ-EPA
Facebook Twitter Whatsapp

Εύσημα στην Ελλάδα για τις δημοσιονομικές επιδόσεις της

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Τα εύσημα στην Ελλάδα αποδίδει ο οίκος Fitch για τις δημοσιονομικές επιδόσεις που έχει πετύχει.

Όπως τονίζει ο οίκος αξιολόγησης το μεγάλο πρωτογενές πλεόνασμα φανερώνει τη συνεχή δέσμευση της χώρας στο δρόμο της δημοσιονομικής σταθεροποίησης.

Ο Fitch διαπιστώνει βελτίωση στις προοπτικές βιωσιμότητας του χρέους, αλλά υπογραμμίζει ότι πολλά θα εξαρτηθούν από τη συμφωνία για τα μέτρα ελάφρυνσης. 

«Η εξέλιξη αυτή στηρίζει τις προσδοκίες μας για βελτίωση της βιωσιμότητας του χρέους, αν και το πόσο γρήγορα και σε ποιο βαθμό θα μειωθεί το χρέος, θα εξαρτηθεί εν πολλοίς από τη φύση της συμφωνίας για την ελάφρυνση του χρέους, στην οποία θα καταλήξει η Ελλάδα με τους διεθνείς πιστωτές της» υπογραμμίζει.

Ο οίκος θυμίζει ότι το πρωτογενές πλεόνασμα του 2017 ήταν 4% του ΑΕΠ και σημειώνει πως «σηματοδοτεί αισθητή υπεραπόδοση».

Οι αναλυτές του Fitch ανέμεναν πρωτογενές πλεόνασμα 1,9% του ΑΕΠ για το συγκεκριμένο χρόνο, την ώρα που ο στόχος του προγράμματος ήταν 1,75%.

«Οι συνθήκες συνάδουν με την άποψή μας ότι η συμμόρφωση με το πρόγραμμα, ο περιορισμός του πολιτικού ρίσκου, τα περαιτέρω δημοσιονομικά μέτρα και η βιώσιμη ανάπτυξη θα βελτιώσουν τη βιωσιμότητα του χρέους» σημειώνει ο οίκος, προσθέτοντας ότι αυτή η εκτίμηση έγινε φανερή και στην απόφασή του τον περασμένο Φεβρουάριο να αναβαθμίσει το αξιόχρεο της χώρας στο «Β».

Το βασικό σενάριο

Το βασικό σενάριο του Fitch προβλέπει μείωση του ελληνικού δημόσιου χρέους στο 135% του ΑΕΠ το 2025 και στο 132,8% το 2026.

Όπως εξηγεί η Ελλάδα παραμένει μία από τις ελάχιστες χώρες της Ευρωζώνης στην οποία η δημοσιονομική προσαρμογή είναι διαρθρωτική και όχι κυκλική. «Ο Έλληνας υπουργός Οικονομικών είπε ότι οι στόχοι για το μετά το πρόγραμμα είναι εφικτοί. Πιστεύουμε ότι τα πρωτογενή πλεονάσματα, ενδέχεται να πέσουν κάτω από τους στόχους αυτούς μετά το 2020, αλλά εξακολουθούμε να θεωρούμε ότι το ακαθάριστο χρέος της γενικής κυβέρνησης ως ποσοστό του ΑΕΠ έφτασε στην κορύφωσή του το 2016 και θα υποχωρήσει πιο γρήγορα από την επόμενη χρονιά» αναφέρεται στην ανακοίνωση.

Σε σχέση με το μηχανισμό, που θα συνδέει την ελάφρυνση του χρέους με την ανάπτυξη, σημειώνει ότι οι τεχνικές εργασίες βρίσκονται σε προχωρημένο στάδιο και υπενθυμίζει ότι ο πρόεδρος του Eurogroup, Μάριο Σεντένο, σημείωσε ότι την περασμένη εβδομάδα πως είμαστε πιο κοντά σε συμφωνία.

«Το Eurogroup θα συζητήσει τις εναλλακτικές για την ελάφρυνση αύριο στη Σόφια. Δεν αναμένουμε «κούρεμα», αλλά η προοπτική άλλου είδους μέτρων ουσιαστικής ελάφρυνσης αντανακλάται στις θετικές προοπτικές (outlook) για την πιστοληπτική αξιολόγηση της χώρας» καταλήγει ο οίκος.