ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Προειδοποίηση Ντράγκι για την ανάπτυξη στην Ευρωζώνη - Μήνυμα για συνέχιση του QE

Δημοσίευση 26 Απριλίου 2018, 18:24 / Ανανεώθηκε 26 Απριλίου 2018, 19:02
Προειδοποίηση Ντράγκι για την ανάπτυξη στην Ευρωζώνη - Μήνυμα για συνέχιση του QE
Facebook Twitter Whatsapp

Το ΔΣ της ΕΚΤ εστιάστηκε στην επιβράδυνση της ανάκαμψης

Έπειτα από τέσσερα τρίμηνα κατά τα οποία το ΑΕΠ της ευρωζώνης κατέγραψε υψηλούς ρυθμούς αύξησης, οι πρώιμοι δείκτες δείχνουν ότι τώρα η αναπτυξιακή διαδικασία είναι μεν στέρεη, εμφανίζει ωστόσο σημάδια κάμψης.

Η δήλωση ήρθε την Πέμπτη από τον πρόεδρο της ΕΚΤ Μάριο Ντράγκι, μετά τη συνεδρίαση του ΔΣ της Τράπεζας.

Ο Ευρωπαίος τραπεζίτης υπενθύμισε ότι το 2017 το ΑΕΠ αυξήθηκε κατά 2,4%, επίδοση που είχε να καταγραφεί από το 2007. Τώρα όμως η ΕΚΤ βρίσκεται ενώπιον νέων δεδομένων, στα οποία αναλώθηκε η συνεδρίαση του ΔΣ, «βάζοντας στην άκρη» την όποια συζήτηση για τη νομισματική πολιτική. «Είναι ανάγκη να διαπιστώσουμε κατά πόσο η επιβράδυνση αυτή της ανάκαμψης είναι προσωρινή ή έχει μόνιμο χαρακτήρα» ανέφερε ο Ντράγκι.

Σε κάθε περίπτωση, διαβεβαίωσε, το πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης (QE) θα συνεχιστεί με την υφιστάμενη μορφή του τουλάχιστον μέχρι τον ερχόμενο Σεπτέμβριο. Αυτό συνεπάγεται ότι η ΕΚΤ θα συνεχίσει να αγοράζει κάθε μήνα από τη δευτερογενή αγορά ομόλογα αξίας 30 δισ. ευρώ. Επίσης όπως αναμένονταν η ΕΚΤ αποφάσισε να διατηρήσει αμετάβλητα τα επιτόκια της για ακόμη μία φορά.

Αναφερόμενος στις γενικότερες οικονομικές εξελίξεις ο επικεφαλής της ΕΚΤ προειδοποίησε εκ νέου για τους κινδύνους που εγκυμονεί το νέο κύμα προστατευτισμού που έχει ξεκινήσει από τις ΗΠΑ. Στο πλαίσιο αυτό χαρακτήρισε αναμενόμενη την άνοδο των αποδόσεων των αμερικανικών ομολόγων και δη του 10ετούς πάνω από το 3%.

Ερωτηθείς για τα τεκταινόμενα στη Λετονία και τη δικαστική εμπλοκή που έχει ο κεντρικός τραπεζίτης της χώρας, o Ντράγκι υπογράμμισε ότι «η ανεξαρτησία των κεντρικών τραπεζιτών, τόσο η προσωπική όσο και η θεσμική, αποτελούν ζητήματα κεφαλαιώδους σημασίας για την ΕΚΤ και θα πρέπει αυτές να διατηρούνται και να προστατεύονται».

Όπως είπε ο ίδιος, «είναι ανθρώπινο, μέλη της ΕΚΤ να έχουν προβλήματα με τη Δικαιοσύνη, για αυτό το λόγο όμως υπάρχει η δικαστική διερεύνηση των υποθέσεων». Συμπλήρωσε δε ότι «διαφορετικές δικαστικές αρχές σε διάφορες χώρες θα κάνουν τη δουλεία τους».

Τέλος, ο πρόεδρος της ΕΚΤ ευχαρίστησε τον απερχόμενο αντιπρόεδρο της ΕΚΤ Βίτορ Κονστάνσιο για τη συνεισφορά και τις υπηρεσίες που προσέφερε τα τελευταία επτά χρόνια.