current views are: 11

27 Απριλίου 2018
Δημοσίευση10:03

Eurogroup: Τον Ιούνιο οι αποφάσεις για έξοδο από το πρόγραμμα – Πρώτα η αξιολόγηση, μετά το χρέος

Ρέγκλινγκ: Έντονες οι επόμενες εβδομάδες

Δημοσίευση 10:03’

Ρέγκλινγκ: Έντονες οι επόμενες εβδομάδες

“Οι θεσμοί θα επιστρέψουν στην Αθήνα στις 14 Μαΐου, για να εξεταστούν τα θέματα και να προχωρήσει η διαδικασία για το Staff Level Agreement.” τόνισε Μάριο Σεντένο, στη συνέντευξη Τύπου μετά την ολοκλήρωση του Eurogroup κα πρόσθεσε πως τον Ιούνιο οι υπουργοί θα αποφασίσουν επί όλων των στοιχείων, που διευκολύνουν την έξοδο της Ελλάδας από το πρόγραμμα. 

Παράλληλα ξεκαθάρισε ότι: “στο τέλος του προγράμματος θα ληφθούν οι αποφάσεις για το χρέος”, ενώ επανέλαβε ότι η Αθήνα δεν θέλει να ζητήσει προληπτική πιστωτική γραμμή. Υπενθύμισε τα μέτρα για το ελληνικό χρέος στο πλαίσιο της συμφωνίας του Ιουνίου του 2017, σημειώνοντας ότι προϋπόθεση είναι να ολοκληρωθούν όλα τα προαπαιτούμενα από την ελληνική πλευρά και να αναγνωριστεί ότι χρειάζονται περαιτέρω μέτρα στο χρέος.

Ο επικεφαλής του Eurogroup σημείωσε ότι “είχαμε καλά νέα από την Αθήνα τελευταία ειδικά στο δημοσιονομικό μέτωπο. Για δεύτερη συνεχή χρονιά η χώρα είχε πρωτογενές πλεόνασμα πάνω από 4% και αυτό είναι πολύ ενθαρρυντικό”.

Για την παρουσίαση του αναπτυξιακού σχεδίου από τον Ευκλείδη Τσακαλώτο υπογράμμισε ότι αντικατοπτρίζει την «κυριότητα» των μεταρρυθμίσεων από την Ελλάδα που είναι «σημαντική» για την ανάκαμψη. Τέλος τόνισε ότι η Αθήνα παραμένει πλήρως αφοσιωμένη στις μεταρρυθμίσεις, οι οποίες πρέπει να συνεχιστούν και μετά.

Μοσκοβισί: Λεπτομερές το σχέδιο της Ελλάδας

Από την πλευρά του, ο επίτροπος Οικονομικών Υποθέσεων της Κομισιόν Πιερ Μοσκοβισί, ανέφερε ότι το «ολιστικό αναπτυξιακό σχέδιο» που παρουσίασε ο Έλληνας υπουργός καλύπτει όλους τους βασικούς τομείς και τις μεταρρυθμίσεις που πρέπει να συνεχιστούν μετά τη λήξη του προγράμματος τον Αύγουστο. Όπως σημείωσε, στόχος αυτής της στρατηγικής είναι η τόνωση της παραγωγικότητας, η βελτίωση του επιχειρηματικού κλίματος και η προσέλκυση επενδύσεων. «Είχαμε μία πολύ ενδιαφέρουσα συζήτηση και όλοι οι υπουργοί εκτίμησαν την παρουσίαση του Ευκλείδη» τόνισε.

«Είμαστε στην τελική ευθεία» για την έξοδο από το ελληνικό πρόγραμμα, πρόσθεσε ο Γάλλος Επίτροπος, επισημαίνοντας ότι «έχουμε διανύσει το 90% του δρόμου» και οι προσπάθειες δεν πρέπει να χαλαρώσουν μέχρι την ολοκλήρωσή του.

Σε ό,τι αφορά την τέταρτη και τελευταία αξιολόγηση, ο κ. Μοσκοβισί ανακοίνωσε την επόμενη αποστολή των επικεφαλής των θεσμών στην Αθήνα στις 14 Μαΐου, με στόχο την επίτευξη συμφωνίας σε τεχνικό επίπεδο (staff level agreement). «Πρέπει να εντατικοποιήσουμε και να επισπεύσουμε τις προσπάθειες. Προχωράμε, αλλά χρειάζεται ακόμα κάποια δουλειά» υπογράμμισε.

Για το πλαίσιο της επιτήρησης της ελληνικής οικονομίας, μετά το πρόγραμμα, ο επίτροπος ανέφερε ότι πρέπει να αποφασιστεί ένα συγκεκριμένο πλαίσιο που θα εμπνέει εμπιστοσύνη στις αγορές. Τόνισε ότι σε καμία περίπτωση ο μηχανισμός της μεταμνημονιακής εποπτείας δεν θα μοιάζει με νέο πρόγραμμα.

Σε ό,τι αφορά το ζήτημα του χρέους, ο κ. Μοσκοβισί σημείωσε ότι πρέπει να συμφωνηθεί σε ένα «ισχυρό πακέτο» για την ελάφρυνσή του, ωστόσο χρειάζεται ακόμα περισσότερη προετοιμασία.

Κερέ: Χρειάζονται ισχυρά μέτρα ελάφρυνσης

Από την πλευρά του το στέλεχος της ΕΚΤ Μπενουά Κερέ, επεσήμανε πως «βασική προτεραιότητα είναι η έγκαιρη ολοκλήρωση της τέταρτης αξιολόγησης». «Υπάρχει ακόμα αρκετή δουλειά που πρέπει να γίνει και είναι σημαντικό οι διαπραγματεύσεις να εξελιχθούν ομαλά και γρήγορα» πρόσθεσε αναφερόμενος στην τέταρτη αξιολόγηση.

O κ. Κερέ μίλησε για τις τέσσερις προτεραιότητες της ΕΚΤ σε ό,τι αφορά το ελληνικό πρόγραμμα: Στο πλαίσιο αφερεγγυότητας των νοικοκυριών, στους ηλεκτρονικούς πλειστηριασμούς (όπου υπάρχει πρόοδος αλλά πρέπει ακόμα να γίνουν πολλά), στα μη εξυπηρετούμενα δάνεια και στους εξωδικαστικούς συμβιβασμούς.

Για το θέμα του χρέους, ο κ. Κερέ υποστήριξε ότι χρειάζονται «ισχυρά και αξιόπιστα μέτρα για την ελάφρυνσή του». «Είναι σημαντικό συστατικό για την επιτυχή έξοδο της Ελλάδας από το πρόγραμμα» σημείωσε και συμπλήρωσε ότι όσο πιο «εμπροσθοβαρή» είναι τα μέτρα, όσο πιο αυτόματα και με λιγότερους όρους συνοδεύονται, τόσο πιο γρήγορα θα συμβάλουν στην οικοδόμηση της εμπιστοσύνης μεταξύ της Ελλάδας και των χρηματαγορών.

Ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας Κλάους Ρέγκλινγκ εκτίμησε πως οι επόμενες εβδομάδες αναμένεται να είναι έντονες. Όπως σημείωσε, είναι καλό να υπάρχει μια αναπτυξιακή στρατηγική, την κυριότητα της οποίας πρέπει να έχουν οι Έλληνες. Είναι προς το συμφέρον μας η Ελλάδα να τα πηγαίνει καλά, καθώς είναι η μεγαλύτερη διαβεβαίωση αποπληρωμής των δανείων της, τόνισε.

«Πλέον δεν υπάρχει ανάγκη τα χρήματα του ESM να καλύψουν δημοσιονομικά ελλείμματα, αυτό έχει αλλάξει. Υπάρχουν ήδη τώρα κάποια δισ. ευρώ ως μαξιλάρι, στόχος είναι να καλυφθούν οι ανάγκες για μια περίοδο μεγαλύτερη των 12 μηνών», δήλωσε χαρακτηριστικά.


σχετικα αρθρα