ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Στα ύψη οι τιμές των καυσίμων

Δημοσίευση 8 Μαΐου 2018, 14:24 / Ανανεώθηκε 8 Μαΐου 2018, 14:24
Στα ύψη οι τιμές των καυσίμων
Facebook Twitter Whatsapp

Λόγω Ιράν και Βενεζουέλας

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Βαθιά το χέρι στην τσέπη θα πρέπει να βάλουν οι οδηγοί, καθώς οι τιμές των καυσίμων βαίνουν ανοδικά τις τελευταίες ημέρες, απόρροια και της εκρηκτικής αύξησης της τιμής του αργού πετρελαίου στην παγκόσμια αγορά.

Η τιμή του βαρελιού Brent ανήλθε στα 75,54 δολάρια, στο υψηλότερο σημείο εδώ και αρκετά χρόνια, και ειδικότερα από τα τέλη του 2014. Οι τιμές του αμερικανικού αργού πετρελαίου ανέρχονται κατά 73 σεντς ή 1% στα 70 δολάρια το βαρέλι.  Κρίσιμη ημέρα για την πορεία της τιμής του πετρελαίου θα είναι η 12η Μαΐου όταν και ο Ντόναλντ Τραμπ θα αποφασίσει αν θα ακυρώσει τη συμφωνία για το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν και θα επιβάλει εκ νέου η Ουάσιγκτον οικονομικές κυρώσεις κατά της Τεχεράνης. Ακόμη ένας παράγοντας που επηρεάζει τις παγκόσμιες τιμές του πετρελαίου σύμφωνα με τους αναλυτές είναι και η πολιτική κρίση στη Βενεζουέλα

Στην Ελλάδα, παρά το γεγονός ότι στην αρχή του έτους η τιμή της αμόλυβδης ήταν περίπου στο 1,50 ευρώ, μέσα σε λίγους μήνες,  έχει πάρει την ανιούσα. Σύμφωνα με τα στοιχεία από το Παρατηρητήριο Υγρών Καυσίμων η μέση τιμή της αμόλυβδης ανέρχεται στα 1,59 λεπτά το λίτρο.

Σύμφωνα με τα τελευταία επικαιροποιημένα στοιχεία του GlobalPetrolPrices η έκτη ακριβότερη χώρα για να αγοράσει κανείς βενζίνη από συνολικά 167 χώρες είναι η Ελλάδα. Η τιμή της βενζίνης στην Ελλάδα με ημερομηνία αναφοράς την 30η Απριλίου 2018 φθάνει στα 1,91 δολάρια το λίτρο, κάτι που κατατάσσει τη χώρα μας σε πολύ υψηλότερη θέση σε σχέση με άλλες παραδοσιακά ακριβές χώρες όπως είναι για παράδειγμα η Σουηδία (1,78 δολάρια το λίτρο) ή η Ελβετία (1,60 δολάρια το λίτρο).