current views are: 5

10 Μαΐου 2018
Δημοσίευση12:41

Αξιωματούχος ΕΕ: «Οι ελληνικές αναπτυξιακές προτάσεις δεν αξίζουν το χαρτί στο οποίο γράφτηκαν»

Το σχέδιο της Ελλάδας περιλαμβάνει επενδύσεις στην κάνναβη

Δημοσίευση 12:41’

Το σχέδιο της Ελλάδας περιλαμβάνει επενδύσεις στην κάνναβη

Οι Βρυξέλλες έχουν εκπλαγεί από την αναπτυξιακή πρόταση της ελληνικής κυβέρνησης για επενδύσεις 1,5 δισ. ευρώ στην ιατρική κάνναβη, γράφει το γερμανικό περιοδικό WirtschaftsWoche.

Σε ένα «αποκλειστικό» και μάλλον καυστικό άρθρο, το περιοδικό αναφέρει πως «ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας και ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος παρουσίασαν μια στρατηγική ανάπτυξης που περιλαμβάνει τα ναρκωτικά».

Η πρόταση για επενδύσεις στην ιατρική κάνναβη, της οποίας η νομιμοποίηση εκκρεμεί, περιλαμβάνεται στις 75 σελίδες του αναπτυξιακού σχεδίου που παρουσίασε πρόσφατα η Αθήνα, αναφέρουν «κύκλοι της ΕΕ».

Ανώτερος υπάλληλος της Ένωσης φέρεται μάλιστα να σχολιάζει πως «οι προτάσεις δεν αξίζουν το χαρτί στο οποίο γράφτηκαν».

«Πρόκειται για απλές δηλώσεις προθέσεων που δεν μπορούν να επαληθευτούν. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή επέστρεψε το έγγραφο με πολλές διορθώσεις και αναμένει βελτιώσεις» αναφέρει η πηγή του περιοδικού.

Το άρθρο επισημαίνει πως η Ελλάδα ανακάμπτει αλλά με πολύ αργούς ρυθμούς: η Κομισιόν αναθεώρησε προς τα κάτω τις προβλέψεις της και αναμένει τώρα ανάπτυξη 1,9% φέτος και 2,3% το 2019, αντί για 2,5% και στα δύο έτη.

Η Eurostat εκτιμά ότι το καθαρό ελληνικό επενδυτικό απόθεμα θα υποχωρήσει κατά δέκα δισεκατομμύρια ευρώ ετησίως. «Με το σημερινό ποσοστό επενδύσεων, η χώρα δεν έχει μέλλον» λέει ο οικονομολόγος Ντάνιελ Γκρος, διευθυντής του Κέντρου Ευρωπαϊκών Υποθέσεων, ενός think tank με έδρα τις Βρυξέλλες.

Σύμφωνα με το περιοδικό, ακόμα και οι επιδόσεις της τουριστικής βιομηχανίας δεν είναι θεαματικές, δεδομένου ότι πολλοί τουρίστες επιλέγουν την Ελλάδα απλά επειδή αποφεύγουν άλλους προορισμούς στη Μεσόγειο, ενώ τα έσοδα ανά τουρίστα μειώνονται λόγω έλλειψης επενδύσεων.


σχετικα αρθρα