current views are: 6

14 Μαΐου 2018
Δημοσίευση12:40

«Καμπανάκι» από τον ΣΕΒ: Δύσκολος στόχος η ανάπτυξη 2,3% το 2019

Λόγω της αναμενόμενης περικοπής των συντάξεων δύσκολα θα επιτευχθεί η αναπτυξιακή πρόβλεψη

Δημοσίευση 12:40’

Λόγω της αναμενόμενης περικοπής των συντάξεων δύσκολα θα επιτευχθεί η αναπτυξιακή πρόβλεψη

Στην εκτίμηση ότι η οικονομία δύσκολα θα επιτύχει τον προβλεπόμενο ρυθμό ανάπτυξης 2,3% το 2019 οδηγούνται οι αναλυτές του ΣΕΒ, σύμφωνα με το Μηνιαίο Δελτίο Οικονομικής Δραστηριότητας που δημοσιοποιήθηκε σήμερα.

Οι συντάκτες του δελτίου σημειώνουν ότι «η οικονομία παρουσιάζει γενικά θετική εικόνα, με τη βιομηχανική παραγωγή και τις εξαγωγές να κινούνται ανοδικά, τις λιανικές πωλήσεις να ανακάμπτουν μετά την αποδυνάμωσή τους το τελευταίο τρίμηνο του 2017 και την ανεργία να υποχωρεί. Επιπρόσθετα, οι ενδείξεις για την πορεία του τουρισμού προεξοφλούν, εκτός απρόοπτων γεγονότων, νέο ρεκόρ αφίξεων το 2018, ενώ, τέλος, οι καταθέσεις των νοικοκυριών σταθεροποιούνται»

Επιπλέον σημειώνεται «η έναρξη της τουριστικής περιόδου και η τόνωση της αγοράς κατά τη διάρκεια των εορτών του Πάσχα, συνέβαλαν στην ενίσχυση του οικονομικού κλίματος τον Απρίλιο του 2018, το οποίο επανήλθε κοντά στο υψηλό επίπεδο του Φεβρουαρίου του ίδιου έτους. Ωστόσο, οι εκκρεμότητες αναφορικά με την ολοκλήρωση της τελευταίας αξιολόγησης του προγράμματος χρηματοδοτικής στήριξης, σε συνδυασμό με τις ασαφείς συνθήκες άσκησης οικονομικής πολιτικής μετά τη λήξη του προγράμματος, δημιουργούν πιέσεις στις αναπτυξιακές προοπτικές της χώρας. »

Ωστόσο όπως αναφέρουν οι συντάκτες της  έκθεσης «λόγω της αναμενόμενης περικοπής των συντάξεων μεσοσταθμικά κατά -14%, η οικονομία θα είναι δύσκολο να πετύχει την αναπτυξιακή πρόβλεψη του 2019 (+2,3%), χωρίς επιτάχυνση της επενδυτικής και εξαγωγικής δραστηριότητας, σε μια ευρωπαϊκή οικονομία όπου οι ρυθμοί ανάπτυξης επίσης θα επιβραδύνονται (+2,0% το 2019 από +2,3% το 2018).


σχετικα αρθρα