ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Πρώτο «πιάτο» στο σημερινό μενού με τους Θεσμούς οι ιδιωτικοποιήσεις

του Θάνου Πασχάλη - Δημοσίευση 16 Μαΐου 2018, 09:58 / Ανανεώθηκε 21 Μαΐου 2018, 10:31
Πρώτο «πιάτο» στο σημερινό μενού με τους Θεσμούς οι ιδιωτικοποιήσεις
Facebook Twitter Whatsapp

Πώς προχωρά η επένδυση στο Ελληνικό

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Με αρχή το καυτό ζήτημα των ιδιωτικοποιήσεων περιουσιακών στοιχείων του Δημοσίου οδηγούνται σήμερα στην τελική τους ευθεία  και σε ανώτατο επίπεδο οι συνομιλίες της κυβέρνησης με τους επικεφαλής των θεσμών (μετά τα τεχνικά κλιμάκια) ώστε να ολοκληρωθεί, με ελάχιστες εκκρεμότητες, το συντομότερο δυνατόν και στην ώρα της η τέταρτη και τελευταία αξιολόγηση του τρίτου Μνημονίου.

Αυτό προϋποθέτει τάχιστα βήματα προόδου ώστε να «κλείσουν» μέχρι το τέλος της εβδομάδας τα περισσότερα από τα 88 προαπαιτούμενα του προγράμματος και να υπογραφεί μέχρι στις 24 Μαΐου, ενόψει του Eurogroup, η τεχνική συμφωνία θεσμών και κυβέρνησης. Και το σπριντ αυτό θα πρέπει να τερματιστεί το αργότερο με την πολιτική συμφωνία στο Eurogroup - ορόσημο της 21ης Ιουνίου, ώστε στη συνέχεια να ανοίξει ο δρόμος για το είδος της μεταμνημονιακής εποπτείας στη χώρα μας και τη διευθέτηση του χρέους.

Στο σημερινό μενού των συζητήσεων του οικονομικού επιτελείου της κυβέρνησης με το κουαρτέτο πρώτο πιάτο (στις 11 το πρωί) θα αποτελέσει η πορεία και τα αποτέλεσμα των ιδιωτικοποιήσεων, καθώς για φέτος έχουν προϋπολογιστεί έσοδα 2 δισ. ευρώ από την εκχώρηση ή παραχώρηση περιουσιακών στοιχείων του Δημοσίου από το ΤΑΙΠΕΔ και το Υπερταμείο Αποκρατικοποιήσεων.

Στις πρώτες θέσεις του προγράμματος των φετινών ιδιωτικοποιήσεων περιλαμβάνονται δύο σημαντικοί διαγωνισμοί που βρίσκονται στο τελικό τους στάδιο. Ο ένας αφορά την πώληση του πλειοψηφικού πακέτου των Ελληνικών Πετρελαίων (50,1%) μετά την συμφωνία των μετόχων του ελληνικού δημοσίου και του ομίλου Λάτση και την Παρασκευή, εκτός απροόπτου, αναμένεται η υποβολή μη δεσμευτικών προσφορών από τους ενδιαφερόμενους επενδυτές. Ο δεύτερος σημαντικός διαγωνισμός που βρίσκεται σε εξέλιξη αφορά την παραχώρηση της Εγνατίας Οδού και ήδη έχουν εκδηλώσει το ενδιαφέρον τους εννέα ισχυροί διεθνείς όμιλοι.

Τους ερχόμενους μήνες το ΤΑΙΠΕΔ σκοπεύει να προχωρήσει στην αξιοποίηση της υποθαλάσσιας αποθήκης φυσικού αερίου στη Ν. Καβάλα (σήμερα την εκμεταλλεύεται η Energean Oil), αλλά και στη διακήρυξη διαγωνισμών για την παραχώρηση συγκεκριμένων δραστηριοτήτων των λιμανιών της Αλεξανδρούπολης, της Καβάλας, της Ηγουμενίτας και της Κέρκυρας. Ωστόσο τα πράγματα δεν πάνε πρίμα για άλλες σημαντικές ιδιωτικοποιήσεις, όπως της πώλησης του 65% της ΔΕΠΑ, του 17% της ΔΕΗ και του 40% των λιγνιτικών μονάδων της ΔΕΗ (Μεγαλόπολης και Μελίτης), καθώς οι διαδικασίες πώλησης προχωρούν με αργά βήματα και έχουν βγει εκτός χρονοδιαγράμματος.

Όσον αφορά το ασημικό των ιδιωτικοποιήσεων δηλαδή την μετατροπή του Ελληνικού σε χώρο πρασίνου, δημιουργίας καζίνο και πολυτελών κατοικιών, μετά από 4 χρόνια κωλυσιεργιών, φαίνεται πως οδεύει σε ευτυχή κατάληξη, παρά τα εμπόδια, το νωρίτερο όμως από τις αρχές του 2019.

Και ένα από τα εμπόδια, όχι όμως ανυπέρβλητο, αποτελεί η μετεγκατάσταση μέχρι τέλος του χρόνου από το πρώην αεροδρόμιο και την παραλιακή ζώνη του Αγίου Κοσμά των αμαξοστασίων(λεωφορείων των Οδικών Συγκοινωνιών) και της Υπηρεσίας Πολιτικής Αεροπορίας.

Εκτός από τις ιδιωτικοποιήσεις, όμως, κατά τη σημερινή συνάντηση με τους εκπροσώπους των θεσμών θα γίνει επισκόπηση των προαπαιτουμένων και το μεσημέρι (3.30) θα συζητηθούν θέματα που αφορούν τη δημόσια διοίκηση.