current views are: 6

16 Μαΐου 2018
Δημοσίευση07:39

SΖ: Μέχρι το επόμενο Eurogroup η απόφαση για συμμετοχή ΔΝΤ

«Μια εμπιστευτική συνάντηση των διαπραγματευτών την Δευτέρα στις Βρυξέλλες δεν απέφερε αποτέλεσμα.»

Δημοσίευση 07:39’

«Μια εμπιστευτική συνάντηση των διαπραγματευτών την Δευτέρα στις Βρυξέλλες δεν απέφερε αποτέλεσμα.»

H Süddeutsche Zeitung αναφέρει σε δημοσίευμά της ότι «μέσα σε μια εβδομάδα θα διασαφηνιστεί εάν το ΔΝΤ θα συμμετάσχει οικονομικά».

Αναλυτικότερα το δημοσίευμα αναφέρει: «Στη διαμάχη σχετικά με την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους οι δανειστές έθεσαν μια νέα προθεσμία. Σύμφωνα με πληροφορίες της Süddeutsche Zeitung, οι Ευρωπαίοι θέλουν να αποφασίσουν μέχρι το επόμενο Eurogroup εάν το ΔΝΤ θα συμμετάσχει οικονομικά στο τρέχον πρόγραμμα. Μια εμπιστευτική συνάντηση των διαπραγματευτών την Δευτέρα στις Βρυξέλλες δεν απέφερε αποτέλεσμα.»

Στη συνέχεια το δημοσίευμα αναφέρει ότι το ΔΝΤ θεωρεί πως η ελάφρυνση του χρέους θα πρέπει να είναι μέχρι και 100 δισεκατομμύρια ευρώ ώστε να μπορεί να εξυπηρετείται μακροπρόθεσμα, ωστόσο «αυτή η απαίτηση δεν γίνεται αποδεκτή στο Βερολίνο. Η Χριστιανική Ένωση βρίσκεται προ ενός προβλήματος. Πολλοί βουλευτές θεωρούν ότι εξαιτίας της ελάφρυνσης του χρέους, η  Εναλλακτική για τη Γερμανία ή οι Φιλελεύθεροι θα μπορούσαν να αποκομίσουν οφέλη. Για το λόγο αυτό η παραίτηση από μια οικονομική συμμετοχή θεωρείται ως το μικρότερο κακό. Η καγκελάριος Άγκελα Μέρκελ  και ο υπουργός Οικονομικών Όλαφ Σολτς έχουν συμφωνήσει εσωτερικά σε μια γερμανική γραμμή σύμφωνα με την οποία το Βερολίνο προκρίνει μια «ήσυχη» λύση. Ανοιχτό παραμένει όμως κατά πόσο οι Ευρωπαίοι είναι πρόθυμοι χωρίς τη συμμετοχή του ΔΝΤ να μειώσουν το χρέος της Αθήνα που βρίσκεται στο 180% του ΑΕΠ και πως θα αντιδράσουν οι αγορές».


σχετικα αρθρα