ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Συμφωνία Σταθάκη - θεσμών για ΝΟΜΕ και χρέωση προμηθευτή

Δημοσίευση 16 Μαΐου 2018, 15:16 / Ανανεώθηκε 21 Μαΐου 2018, 10:13
Συμφωνία Σταθάκη - θεσμών για ΝΟΜΕ και χρέωση προμηθευτή
Facebook Twitter Whatsapp

Για τα χρέη των ΕΛΤΑ από τους παρακρατηθέντες λογαριασμούς της ΔEH, ο υπουργός είπε ότι είναι στα 50 εκατ. ευρώ και βρέθηκε λύση

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Την ώρα που ο υπουργός Μεταφορών Χρήστος Σπίρτζης εξαπέλυε πυρά κατά του ΤΑΙΠΕΔ για τις καθυστερήσεις στις ιδωτικοποιήσεις στον τομέα των μεταφορών, επήλθε συμφωνία όσον αφορά τις δημοπρασίες λιγνιτικής και υδροηλεκτρικής παραγωγής της ΔΕΗ (ΝΟΜΕ), καθώς και για το τέλος χρηματοδότησης των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας (ΑΠΕ) στην συνάντηση του υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Γιώργου Σταθάκη, με τους εκπροσώπους των θεσμών.

Σύμφωνα με τον κ. Σταθάκη, όλα τα μέτρα θα νομοθετηθούν στις αρχές Ιουνίου ενώ απαντώντας σε ερώτηση τόνισε ότι έχει βρεθεί λύση και για το θέμα του χρέους των ΕΛΤΑ προς τη ΔΕΗ, το οποίο κυμαίνεται στα 50 εκατ. ευρώ και θα εξοφληθεί σταδιακά.

Σε ό,τι αφορά τις δημοπρασίες λιγνιτικής και υδροηλεκτρικής παραγωγής της ΔΕΗ, η συμφωνία προβλέπει σταδιακή μείωση των ποσοτήτων της ενέργειας που θα παρέχει η ΔΕΗ μέσω αυτών στους ανταγωνιστές της, και κατάργηση των δημοπρασιών στο τέλος του 2019. Ο περιορισμός των ΝΟΜΕ μέχρι την οριστική κατάργησή τους σχετίζεται και με την πώληση των λιγνιτικών μονάδων Μεγαλόπολης και Φλώρινας της ΔΕΗ που είναι σε εξέλιξη.

Σύμφωνα με το ΑΠΕ, για τη χρέωση των προμηθευτών που καταλήγει στον λογαριασμό χρηματοδότησης των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, η συμφωνία προβλέπει την διατήρηση της ως το 2020 με σταδιακή απομείωση στο μεταξύ και αντικατάστασή της από τα πράσινα πιστοποιητικά.

Για τη ΔΕΠΑ, ο υπουργός ΠΕΝ παρουσίασε την πρότασή του για την εναλλακτική μέθοδο της αποκρατικοποίησης και όπως είπε, θα γίνει διαβούλευση μέχρι το Σάββατο.