ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Πηγές ΥΠΟΙΚ για τρόικα: «Αγκάθια σε 4-5 ζητήματα» - Πού συμφώνησαν με δανειστές

Δημοσίευση 16 Μαΐου 2018, 15:17 / Ανανεώθηκε 21 Μαΐου 2018, 10:54
Πηγές ΥΠΟΙΚ για τρόικα: «Αγκάθια σε 4-5 ζητήματα» - Πού συμφώνησαν με δανειστές
Facebook Twitter Whatsapp

Βολές κυβέρνησης κατά ΤΑΙΠΕΔ για καθυστερήσεις

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Για τέσσερα με πέντε δύσκολα σημεία που παραμένουν ανοιχτά στις διαπραγματεύσεις με τους εκπροσώπους των Θεσμών έκανε λόγο παράγοντας του υπουργείου Οικονομικών μετά τον πρώτο γύρο επαφών με την τρόικα.

Ο ίδιος, σημείωσε παρόλα αυτά πως είναι «πολύ ευχαριστημένος» από τις έως τώρα συζητήσεις σε επίπεδο τεχνικών κλιμακίων, που προδιαθέτουν για αίσιες εξελίξεις.

Σήμερα συζητήθηκαν οι ιδιωτικοποιήσεις (συμπεριλαμβανομένων αυτών του υπουργείου Μεταφορών) και τα θέματα της ενέργειας, ενώ τέθηκε και ο προγραμματισμός για το επόμενο διάστημα.

Βολές Σπίρτζη κατά ΤΑΙΠΕΔ

Σε αυτό το πλαίσιο, μετά τη συνάντηση που είχε με τους δανειστές ο υπουργός Υποδομών Χρήστος Σπίρτζης εξαπέλυσε πυρά κατά του ΤΑΙΠΕΔ για καθυστερήσεις στους διαγωνισμούς για την Εγνατία Οδό και το «Ελ. Βενιζέλος».

«Εάν τον έκανε τον διαγωνισμό το υπουργείο θα είχαμε τελειώσει και θα είχαμε πετύχει τριπλάσιο τίμημα. Οι σύμβουλοι του ΤΑΙΠΕΔ έχουν τεχνοκρατική ανεπάρκεια» υποστήριξε ο κ. Σπίρτζης λίγο αφότου ολοκληρώθηκε η συνάντησή του με τους επικεφαλής των θεσμών, με θέμα την πορεία των ιδιωτικοποιήσεων στις μεταφορές. Μάλιστα, όπως είπε, τη θέση του αυτή τη μετέφερε και στους δανειστές.

Σχετικά με την Εγνατία, ο υπουργός ανέφερε ότι ζητήθηκαν από τους θεσμούς διευκρινίσεις για τα αναλογικά διόδια και πώς θα «κουμπώνει» το κεντρικό σύστημα με τα περιφερειακά. Πρόθεση, όπως είπε, είναι να ισχύει το ίδιο σύστημα με άλλες γειτονικές χώρες και να υπάρχει δορυφορικό σύστημα για τα βαριά φορτηγά. Ενώ, αναφορικά με το Ελληνικό, πρόσθεσε ότι πολύ σύντομα θα μεταφερθούν από εκεί το αμαξοστάσιο της ΟΣΥ και οι εγκαταστάσεις της ΥΠΑ.

Συμφωνία για ΝΟΜΕ και χρέωση προμηθευτή

Στο μέτωπο των ενεργειακών, φαίνεται να επήλθε συμφωνία όσον αφορά τις δημοπρασίες λιγνιτικής και υδροηλεκτρικής παραγωγής της ΔΕΗ (ΝΟΜΕ), καθώς και για το τέλος χρηματοδότησης των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας (ΑΠΕ).

Σύμφωνα με τον υπουργό Ενέργειας Γ. Σταθάκη όλα τα μέτρα θα νομοθετηθούν στις αρχές Ιουνίου ενώ απαντώντας σε ερώτηση τόνισε ότι έχει βρεθεί λύση και για το θέμα του χρέους των ΕΛΤΑ προς τη ΔΕΗ, το οποίο κυμαίνεται στα 50 εκατ. ευρώ και θα εξοφληθεί σταδιακά.

Σε ό,τι αφορά τις δημοπρασίες λιγνιτικής και υδροηλεκτρικής παραγωγής της ΔΕΗ, η συμφωνία προβλέπει σταδιακή μείωση των ποσοτήτων της ενέργειας που θα παρέχει η ΔΕΗ μέσω αυτών στους ανταγωνιστές της, και κατάργηση των δημοπρασιών στο τέλος του 2019. Ο περιορισμός των ΝΟΜΕ μέχρι την οριστική κατάργησή τους σχετίζεται και με την πώληση των λιγνιτικών μονάδων Μεγαλόπολης και Φλώρινας της ΔΕΗ που είναι σε εξέλιξη.

Σύμφωνα με το ΑΠΕ, για τη χρέωση των προμηθευτών που καταλήγει στον λογαριασμό χρηματοδότησης των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, η συμφωνία προβλέπει την διατήρηση της ως το 2020 με σταδιακή απομείωση στο μεταξύ και αντικατάστασή της από τα πράσινα πιστοποιητικά.

Σύμφωνα με αυτόν, αύριο αναμένεσαι να συζητηθούν τα δημοσιονομικά (συμπεριλαμβανομένων των αλλαγών στις αντικειμενικές αξίες), καθώς και θέματα των υπουργείων Υγείας και Διοικητικής Μεταρρύθμισης και τα χρηματοπιστωτικά.