ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Συναγερμός στις αγορές από ιταλικό σχέδιο για διαγραφή χρεών και σύστημα εξόδου από την Ευρωζώνη

Δημοσίευση 16 Μαΐου 2018, 16:53 / Ανανεώθηκε 16 Μαΐου 2018, 16:16
Συναγερμός στις αγορές από ιταλικό σχέδιο για διαγραφή χρεών και σύστημα εξόδου από την Ευρωζώνη
Facebook Twitter Whatsapp

Η πιθανή κυβερνηση Λέγκας - Πέντε Αστέρων ήδη τρομάζει τους επενδυτές

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Το κόστος δανεισμού της Ιταλίας εκτοξεύτηκε και οι μετοχές υποχώρησαν την Τετάρτη λόγω της πληροφορίας ότι η πιθανή κυβέρνηση συνεργασίας στην Ιταλία σχεδιάζει να ζητήσει διαγραφή χρέους από την ΕΚΤκαι να καθορίσει διαδικασίες για ενδεχόμενη έξοδο από την Ευρωζώνη.

Το αντισυστημικό Κίνημα των 5 Αστέρων και το ακροδεξιό κόμμα της Λέγκας σχεδιάζουν να ζητήσουν τη διαγραφή χρέους 250 δισ. ευρώ από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, σύμφωνα με προσχέδιο των κομμάτων το οποίο επικαλέστηκε το βράδυ της Τρίτης η Huffington Post Italia.

Μια άλλη πρόταση που προκάλεσε συναγερμό στις χρηματοπιστωτικές αγορές είναι ο καθορισμός «οικονομικών και νομικών διαδικασιών που θα επιτρέπουν στα κράτη-μέλη να αποχωρούν από τη νομισματική ένωση».

Το δημοσίευμα τάραξε τις αγορές, παρόλο που ο εκπρόσωπος της Λέγκας επί των οικονομικών θεμάτων δήλωσε στο Reuters ότι η διαγραφή χρέους ουδέποτε περιελήφθη σε επίσημο προσχέδιο κυβερνητικού προγράμματος.

Η απόδοση του 10ετούς ιταλικού ομολόγου σημείωσε άλμα σχεδόν κατά 10 μονάδες βάσης, σε υψηλό διμήνου στο 2,04%. Πρόκειται για τη μεγαλύτερη ημερήσια άνοδο από τον Ιούλιο του 2017, σύμφωνα με τα στοιχεία του Reuters. Η διαφορά έναντι των αποδόσεων των γερμανικών Bund διευρύνθηκε στις 142 μονάδες βάσης.

Η είδηση οδήγησε επίσης το ιταλικό πενταετές CDS (κόστος ασφάλισης έναντι αθέτησης πληρωμών) στις 102 μονάδες βάσης, το υψηλότερο επίπεδο από τα τέλη Μαρτίου, σύμφωνα με την IHS Markit. Οι αποδόσεις των διετών ομολόγων ανήλθαν στο 0,038%, πάνω από το μηδέν τοις εκατό για πρώτη φορά από τον Μάιο του 2017, σύμφωνα με τα στοιχεία του Reuters.

Ο ηγέτης της Λέγκας Ματέο Σαλβίνι δήλωσε σήμερα ότι δεν τον φοβίζει η άνοδος στις αποδόσεις των ομολόγων.

Ωστόσο, η νευρικότητα ήταν εμφανής στις ιταλικές αγορές.

Το ιταλικό σπρεντ άγγιξε τις 150 μονάδες, το υψηλότερο επίπεδο του τελευταίου τετραμήνου.

Οι ιταλικές μετοχές υποχώρησαν νωρίτερα κατά 1,8% και οδεύουν προς τη μεγαλύτερη ημερήσια πτώση τους από την εκλογική αναμέτρηση του Μαρτίου, στην οποία καμία παράταξη δεν συγκέντρωσε αυτοδυναμία. Ο πανευρωπαϊκός δείκτης STOXX 600 ήταν αμετάβλητος.

Οι μετοχές των ιταλικών μετοχών κατέγραφαν απώλειες σε γενικές γραμμές, με τον κλαδικό δείκτη να αναμένεται να καταγράψει τη χειρότερη ημερήσια επίδοσή του εδώ και πέντε μήνες, με πτώση κατά 2,9%. Οι μετοχές των δύο μεγαλύτερων τραπεζών της χώρας, της UniCredit και της Intesa Sanpaolo, σημείωσαν νωρίτερα πτώση περίπου 3%.

Πηγή: ΑΠΕ/Reuters