ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Η ΑΑΔΕ ρίχνει στην αγορά 700 εκατ. ευρώ ως επιστροφές φόρου σε ιδιώτες

του Θάνου Πασχάλη - Δημοσίευση 17 Μαΐου 2018, 11:20 / Ανανεώθηκε 21 Μαΐου 2018, 11:37
Η ΑΑΔΕ ρίχνει στην αγορά 700 εκατ. ευρώ ως επιστροφές φόρου σε ιδιώτες
Facebook Twitter Whatsapp

Το αναθεωρημένο επιχειρησιακό σχέδιο της ΑΑΔΕ

Τέλος στην πολύχρονη αναμονή που για φορολογούμενους ή επιχειρήσεις έφταναν και τα πέντε χρόνια για να εισπράξουν, μετά από αιτήσεις τους,  επιστροφές φόρου από την εφορία επιχειρεί να βάλει η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων, εξοφλώντας  έως στα τέλη Αυγούστου όλες τις ληξιπρόθεσμες οφειλές της (περίπου 700 εκατομμύρια ευρώ) προς του ιδιώτες.

Αυτό αναφέρεται ρητά στο αναθεωρημένο επιχειρησιακό σχέδιο της ΑΑΔΕ που δημοσιεύτηκε χθες στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως και το οποίο  περιλαμβάνει και άλλες δράσεις και πρωτοβουλίες κυρίως στον τομέα της πάταξης της φοροδιαφυγής για τη φετινή χρονιά.

Για τις χιλιάδες εκκρεμμείς αιτήσεις  επιστροφής φόρου  προς τους ιδιώτες (με καθυστέρηση άνω των 90 ημερών) αναφέρεται πως «η εκκαθάρισή τους για όλα τα φορολογικά αντικείμενα (όχι μόνον ΦΠΑ π.χ) και η τακτοποίηση των εκκρεμών σχετικών τίτλων πληρωμής θα γίνει σε ποσοστό 100% ως προς το πλήθος και ποσό μέχρι στις 31/8/2018 ώστε να μην υφίστανται εκκρεμείς επιστροφές (αιτήματα η /και σχετικοί τίτλοι πληρωμής) άνω των 90 ημερών».

Μέχρι στα τέλη Μαρτίου οι εκκρεμείς επιστροφές φόρου της ΑΑΔΕ σε ιδιώτες και επιχειρήσεις ήταν 675 εκατομμύρια ευρώ, αλλά το οφειλόμενο ποσό είναι μεγαλύτερο καθώς δεν έχουν συμπεριληφθεί σε αυτό εκκρεμείς οφειλές σε επιχειρήσεις και ελεύθερους επαγγελματίες (για ΕΦΚ και ΦΠΑ) από τα Τελωνεία.

Στόχος της ΑΑΔΕ είναι εφόσον υπάρξει πλήρης εξόφληση των οφειλών της σε φορολογούμενους μέχρι στο τέλος του καλοκαιριού  από τον Σεπτέμβριο οι επιστροφές των φόρων, μετά από αιτήσεις των φορολογουμένων,να γίνονται εντός το πολύ τριών μηνών.

Από την άλλη, σε εκκρεμμότητα παραμένει η εξόφληση από τους φορείς του δημοσίου 2,7 δισ. ευρώ ληξιπρόθεσμων χρεών σε προμηθευτές, εργολάβους κλπ.

Η εξόφληση, σύμφωνα με τη συμφωνία που έχει υπογραφεί με τους δανειστές, θα πρέπει να ολοκληρωθεί το αργότερο έως το τέλος του καλοκαιριού με χρήματα που θα λάβει η χώρα μας ως δόση δανείου από τον ευρωπαικό μηχανισμό στήριξης (ESM)