ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Πλήγμα για τις λαϊκές περιοχές ο νέος ΕΝΦΙΑ – «Παζαρεύει» τις δόσεις η κυβέρνηση

του Θάνου Πασχάλη - Δημοσίευση 21 Μαΐου 2018, 07:26 / Ανανεώθηκε 22 Μαΐου 2018, 08:39
Πλήγμα για τις λαϊκές περιοχές ο νέος ΕΝΦΙΑ – «Παζαρεύει» τις δόσεις η κυβέρνηση
Facebook Twitter Whatsapp

Ποιοι ιδιοκτήτες ακινήτων θα δουν αυξήσεις στον ΕΝΦΙΑ

Μετά και τη σύσκεψη της Παρασκευής μεταξύ εκπροσώπων του υπουργείου Οικονομικών και των δανειστών αποφασίστηκε να καταρτιστούν έως στις 14 Ιουνίου οι πίνακες με τις νέες αντικειμενικές τιμές και να υπολογιστεί με αυτές ο νέος ΕΝΦΙΑ εφαρμόζοντας ενδεχομένως και αλλαγές σε συντελεστές και κλιμάκια.

Με αποκλειστική όμως υποχρέωση της Κυβέρνησης να εισπραχτούν, όπως κάθε χρόνο, 2,65 δισ. ευρώ έσοδα. Ωστόσο, και προκειμένου οι νέες αυξημένες τιμές και μάλιστα στα λαϊκά προάστια να μην προκαλέσουν σοκ στην κτηματαγορά και να μην αυξήσουν υπέρμετρα τον νέο ΕΝΦΙΑ το Υπουργείο Οικονομικών βρίσκεται σε παζάρι με τους θεσμούς, παρά τη συμφωνία, ώστε η ευθυγράμμιση των αντικειμενικών και εμπορικών τιμών,όπου αυξάνονται ή μειώνονται υπέρμετρα, να γίνει σε τρεις ετήσιες ισόποσες δόσεις, δηλαδή σε βάθος τριετίας.

Αυτό αφορά περίπου 1.000 τιμές  ζώνης από το σύνολο των 10.600 τιμών ζωνών σε όλη της Επικράτεια για τις οποίες θα αναλάβει να δώσει οριστική λύση η δευτεροβάθμια επιτροπή του Υπουργείου Οικονομικών. Στόχος να περιοριστούν οι  μεγάλες αυξήσεις και μειώσεις στις αντικειμενικές τιμές ακινήτων που υπέβαλαν οι ιδιώτες εκτιμητές κατά το πρώτο στάδιο των υπολογισμών πριν από μήνες. 

Αξίζει να τονιστεί ότι η δευτεροβάθμια επιτροπή δεν θα ασχοληθεί με περιπτώσεις όπου οι κατατεθειμένες προτάσεις των εκτιμητών εμφανίζουν μεγάλες διαφορές σε σύγκριση με τις ισχύουσες τιμές αλλά μόνο στην περίπτωση όπου υπάρχουν διαφορές μεταξύ τους. Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι σε περιοχές όπου ήδη οι εκτιμητές έχουν καταθέσει τις προτάσεις και παρουσιάζονται μεγάλες αυξήσεις έως και 40%, εφόσον είναι κοινές, αυτές είναι που θα ισχύσουν. 

Με βάση τα δεδομένα που προέκυψαν με τις νέες αντικειμενικές τιμές που καθόρισαν οι ιδιώτες εκτιμητές στις 10.600 τιμές ζώνης σε όλη τη χώρα αλλά χωρίς να υπάρξει αναπροσαρμογή  στους υφιστάμενους συντελεστές του ΕΝΦΙΑ, οι προσομοιώσεις για τα έσοδα που θα εισπραχτούν (απαιτούνται 2,65 δισ. ευρώ) που έγιναν στο Υπουργείο Οικονομικών έδειξαν ότι το 82% από τα 7,4 εκατομμύρια των ιδιοκτητών ακινήτων δεν θα δει καμιά μεταβολή στο νέο ειδοποιητήριο του ΕΝΦΙΑ για το 2019,το 10% θα δει μικρές αυξήσεις και το 8% μικρές μειώσεις κυρίως σε ακριβές περιοχές.

Εάν εν τέλει η ευθυγράμμιση αντικειμενικών και εμπορικών τιμών ακινήτων γίνει σε βάθος τριετίας αυτό σημαίνει ότι οι αυξομοιώσεις στον νέο ΕΝΦΙΑ θα είναι αρκετά περιορισμένες τουλάχιστον την πρώτη χρονιά δηλαδή το 2019,και μάλιστα για ακίνητα που βρίσκονται σε λαϊκές περιοχές που αποτελούν και την εκλογική βάση του ΣΥΡΙΖΑ.