current views are: 8

22 Μαΐου 2018
Δημοσίευση11:31

Βρυξέλλες: Τον Ιούνιο οι αποφάσεις για το χρέος ανεξαρτήτως χρηματοδοτικής συμμετοχής του ΔΝΤ

«Ο κ. Τσίπρας δεσμεύτηκε να κλείσει τις εκκρεμότητες πριν το Μουντιάλ»

Δημοσίευση 11:31’

«Ο κ. Τσίπρας δεσμεύτηκε να κλείσει τις εκκρεμότητες πριν το Μουντιάλ»

Για τον Ιούνιο μετατίθενται όπως όλα δείχνουν οι τελικές αποφάσεις για το ελληνικό χρέος –ανεξαρτήτως συμμετοχής του ΔΝΤ- αλλά και για την εκταμίευση της δόσης της τέταρτης αξιολόγησης, όπως προκύπτει από ενημέρωση ευρωπαίου αξιωματούχου, ενόψει του Eurogroup της Πέμπτης.

Όπως σημείωσε, όλες οι αποφάσεις για την Ελλάδα, μεταμνημονιακή εποπτεία και μέτρα ελάφρυνσης του χρέους, θα αποφασιστούν στο Eurogroup της 21ης Ιουνίου, ανεξαρτήτως συμμετοχής ή όχι του ΔΝΤ με χρηματοδοτικό πρόγραμμα. Επιμένοντας στις διαπραγματεύσεις με το Ταμείο, υπογράμμισε ότι «εισήλθαμε σε κρίσιμες ημέρες» και αυτό γιατί όπως είπε, τα χρονικά περιθώρια για τη λήψη της απόφασης για την ενεργοποίηση του προγράμματός του με την Ελλάδα είναι στενά. «Εργαζόμαστε προκειμένου να καταστήσουμε την ενεργοποίηση του προγράμματος εφικτή. Όπως είναι γνωστό αυτό εξαρτάται από τα μέτρα για το χρέος. Θα έχουμε μια πιο ουσιώδη συζήτηση για το χρέος την Πέμπτη και θα δούμε», σημείωσε ο αξιωματούχος της Ευρωζώνης.

Επιπλέον, τόνισε ότι η συμμετοχή του ΔΝΤ με χρηματοδότηση παραμένει σημαντική για την «αξιοπιστία» της εξόδου της Ελλάδας από το πρόγραμμα, ενώ διευκρίνισε ότι σε κάθε περίπτωση το Ταμείο θα συνεχίσει να συμμετέχει και στη μεταμνημονική περιόδο.

Πάντως, από την πλευρά του ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν Βάλντις Ντομπρόβσκις εμφανίστηκε απαισιόδοξος σχετικά με τη χρηματοδοτική συνδρομή του ΔΝΤ. Μιλώντας στη Handelsblatt, αρκέστηκε να διαβεβαιώσει ότι εξετάζονται διάφορες δυνατότητες συμμετοχής.

Ως προς τα μέτρα ελάφρυνσης του χρέους, ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν επισημαίνει ότι αυτό που συζητείται στην παρούσα φάση είναι να συνδεθεί η ελάφρυνση του χρέους με την ανάπτυξη (σ.σ. γνωστό ως γαλλικό μοντέλο). «Η Ελλάδα θα πλήρωνε περισσότερα όταν η οικονομία αναπτύσσεται καλά και λιγότερα όταν υπάρχει στασιμότητα ή ύφεση. Φυσικά υπάρχουν και σκέψεις για το πώς θα μπορούσε να συνδεθεί ένας τέτοιος μηχανισμός με την τήρηση των ελληνικών δημοσιονομικών στόχων». Διευκρινίζει πάντως ότι οι προτάσεις που συζητούνται αφορούν στα δάνεια του EFSF ύψους 130,9 δισ. ευρώ, αυτά δηλαδή που δόθηκαν στο πλαίσιο του δεύτερου προγράμματος στήριξης. Για το τρίτο άλλωστε όπως λέει, ύψους 45,9 δισ. ευρώ, έχουν συμφωνηθεί ήδη πολύ χαμηλά επιτόκια και πολύ μεγάλες περίοδοι ωρίμανσης. «Υπάρχουν επίσης τα κέρδη της ΕΚΤ και των εθνικών τραπεζών  από τα ελληνικά ομόλογα. Αυτά θα μπορούσαν να επιστραφούν στην Ελλάδα», συμπληρώνει.

Ικανοποίηση στις Βρυξέλλες για SLA

«Είμαστε πολύ ευχαριστημένοι με την επίτευξη τεχνικής συμφωνίας στην Αθήνα πριν από το Eurogroup της Πέμπτης» ανέφερε από τη μεριά του ο αξιωματούχος που ενημέρωσε τους δημοσιογράφους για το Eurogroup, ενώ χαιρέτισε και τις δηλώσεις του πρωθυπουργού, Αλέξη Τσίπρα για την ολοκλήρωση των προαπαιτούμενων «πριν από την έναρξη του Μουντιάλ» (14 Ιουνίου). Σχετικά με τη δόση της τέταρτης αξιολόγησης είπε ό,τι θα είναι μεγάλη και θα αποφασιστεί και αυτή στις 21 Ιουνίου, ενώ το μεγαλύτερο μέρος θα πάει στο «μαξιλάρι» για την διασφάλιση της εξόδου της Ελλάδας στις αγορές μετά τον Αύγουστο που θα βγει από το πρόγραμμα.

Σε κάθε περίπτωση, το ελληνικό ζήτημα θα είναι πρώτο θέμα στην ατζέντα του Eurogroup και θα συζητηθούν η τεχνική συμφωνία για την τέταρτη αξιολόγηση, και τα μέτρα ελάφρυνσης του χρέους.

Ειδικότερα στη συνεδρίαση των ΥΠΟΙΚ της Ευρωζώνης στις 16:00 ώρα Ελλάδας, σύμφωνα με την ατζέντα, «οι θεσμοί και ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος, θα ενημερώσουν για την πορεία των διαπραγματεύσεων και θα παρουσιάσουν την τεχνική συμφωνία για την τέταρτη αξιολόγηση που επετεύχθη στις 19 Μαΐου».

Όπως τονίζεται, «η Ελλάδα σκοπεύει να εφαρμόσει όλα τα απαιτούμενα μέτρα πριν από το Eurogroup της 21ης Ιουνίου», ενώ ανακοινώνεται ότι το Eurogroup θα συνεχίζει τις συζητήσεις του στη στρατηγική για το ελληνικό χρέος.


σχετικα αρθρα