current views are: 8

22 Μαΐου 2018
Δημοσίευση19:37

Προειδοποιήσεις σε Ερντογάν για την «κατρακύλα» της λίρας: Πάρε μέτρα, αλλιώς έρχεται κραχ

Η πολιτική χαμηλών επιτοκίων, βόμβα στα θεμέλια της τουρκικής οικονομίας, εκτιμούν S&P και Moody’s.

Δημοσίευση 19:37’

Η πολιτική χαμηλών επιτοκίων, βόμβα στα θεμέλια της τουρκικής οικονομίας, εκτιμούν S&P και Moody’s.

Η Τουρκία βρίσκεται αντιμέτωπη με μια πιθανή οικονομική κρίση, εξαιτίας του στραγγαλισμού της πολιτικής και της οικονομίας από τον Τούρκο πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, αναφέρει η Ahval.

Η πτώση της τουρκικής λίρας, που έχει φτάσει πλέον σε ιστορικά χαμηλά επίπεδα (το νόμισμα έχει χάσει περισσότερο από το 16% της αξίας του φέτος), είναι μια προαναγγελία μιας μεγαλύτερης χρηματοπιστωτικής αστάθειας. Η αδράνεια της κεντρικής τράπεζας απέναντι σε αυτό το έντονο άγχος στις αγορές ομολόγων, που εξαπλώνεται μέσω της οικονομίας, είναι απλώς ένα σύμπτωμα της ασθένειας της Τουρκίας.

Τον Μάιο του 2013, η Ομοσπονδιακή τράπεζα των ΗΠΑ, ανακοίνωσε για πρώτη φορά ότι θα ξεκινήσει τη νομισματική σύσφιξη, αντιστρέφοντας μια επεκτατική πορεία που είχε εξαπολύσει τη χώρα και τον υπόλοιπο κόσμο από μια ολική οικονομική κρίση.

Το 2013, ο Ερντογάν κατηγόρησε, μια λαϊκή εξέγερση που είχε γίνει κατά της κυβέρνησής του, για τα οικονομικά δεινά της Τουρκίας και την πτώση της λίρας.

Η πτώση της λίρας, κάνει την αποπληρωμή του εξωτερικού χρέους, όλο και πιο δύσκολη. Ο πληθωρισμός αναμένεται να επιταχυνθεί φέτος σε περίπου 15% από το σημερινό 10,9%. Το έλλειμμα του προϋπολογισμού αυξάνεται προς το 3% του ΑΕΠ.

Τα δημόσια οικονομικά της Τουρκίας θα μπορούσαν να επιδεινωθούν με ραγδαίο ρυθμό, εάν οι Αρχές της χώρας αποτύχουν να ανακόψουν την τρέχουσα πίεση στο νόμισμά της και το κόστος δανεισμού της κυβέρνησης, ανέφερε την Τρίτη ο οίκος πιστοληπτικής αξιολόγησης S&P.

Η S&P αξιολογεί το αξιόχρεο της Τουρκίας ήδη χαμηλότερα από τους δύο άλλους μεγάλους οίκους (τον Moody’s και τον Fitch) στη βαθμίδα ΒΒ- μετά την υποβάθμιση αυτό τον μήνα, αλλά ένας από τους πιο υψηλόβαθμους αναλυτές της για το αξιόχρεο χωρών, ο Φραν Γκιλ, δήλωσε στο Reuters ότι μπορεί πιθανόν να δράσει πάλι, αν συνεχισθεί η τρέχουσα άτακτη υποχώρηση της αγοράς. Ερωτηθείς, αν ο S&P θα επανεξέταζε τις “σταθερές προοπτικές” που είχε αποδώσει στο τουρκικό αξιόχρεο, όταν έκανε την υποτίμηση, εφόσον δεν υποχωρήσει η πίεση στην αγορά, ο Γκιλ απάντησε “πιθανόν”.

Η ανησυχία είναι ότι η κατάσταση του ισοζυγίου πληρωμών επιδεινώνεται και αυτό πραγματικά αρχίζει να πλήττει την ανάπτυξη και τα δημοσιονομικά αρκετά γρήγορα, και τις τράπεζες”. Ο ίδιος πρόσθεσε ότι οι υψηλότερες τιμές του πετρελαίου δεν περνάνε στις αντλίες της βενζίνης, κάτι που σημαίνει ότι τα φορολογικά έσοδα της κυβέρνησης μειώνονται, ενώ οι τράπεζες έχουν πάρει πολλά δάνεια σε δολάρια, τα οποία γίνονται πιο ακριβά στην αποπληρωμή τους, καθώς η λίρα κατρακυλά. “Πολλά θα εξαρτηθούν τελικά από το τι θα κάνει η κεντρική τράπεζα, αν μη τι άλλο”, είπε ο Γκιλ. Η Άγκυρα, πρόσθεσε, έχει ταυτόχρονα κάποια “σημαντικά ‘μαξιλάρια’ και θεωρούμε ότι υπάρχει απολύτως διέξοδος”, καλώντας τις Αρχές να αναλάβουν δράση.

Σύμφωνα με τον S&P, ο μόνος τρόπος για να βγει η Τουρκία, από αυτή την κατάσταση, είναι να λάβουν άμεσα, αποφασιστική δράση οι αρχές.

Μιλώντας σε επενδυτές ο Ερντογάν επανέλαβε την ανορθόδοξη άποψη ότι τα επιτόκια πρέπει να μειωθούν, παρά την εκτίναξη του πληθωρισμού στα ύψη και τη συνεχή υποτίμηση του νομίσματος. 

Πηγή: ΑΠΕ/Ahval


σχετικα αρθρα