current views are: 4

22 Μαΐου 2018
Δημοσίευση16:21

Πληθαίνουν οι προειδοποιήσεις για αντίμετρα στους δασμούς του Τραμπ

Ιαπωνία, Ρωσία και Τουρκία προστίθενται στη λίστα

Δημοσίευση 16:21’

Ιαπωνία, Ρωσία και Τουρκία προστίθενται στη λίστα

H Ιαπωνία, η Ρωσία και η Τουρκία προειδοποίησαν τις ΗΠΑ για πιθανά αντίποινα όσον αφορά τους δασμούς στον χάλυβα και το αλουμίνιο, ανακοίνωσε την Τρίτη ο Παγκόσμιος Οργανισμός Εμπορίου (ΠΟΕ).

Ακολουθώντας τις αντίστοιχες κινήσεις της Ευρωπαϊκή Ένωσης, της Ινδίας και της Κίνα, οι τρεις χώρες ανέλυσαν τις απαιτήσεις τους για αποζημίωση σε ειδοποιήσεις τους προς τον ΠΟΕ.

Το συνολικό ύψος των αμερικανικών δασμών φτάνει τα 3,5 δισ. δολάρια το χρόνο.

Η Ρωσία δήλωσε ότι οι αμερικανικοί δασμοί, τους οποίους επέβαλε ο πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ τον Μάρτιο, θα πρόσθεταν δασμούς 538 εκατ. δολαρίων στις ετήσιες εξαγωγές χάλυβα και αλουμινίου.

Η Ιαπωνία υπολόγισε το αντίστοιχο ποσό στα 440 εκατ. δολάρια και η Τουρκία στα 267 εκατ. δολάρια.

Η Κίνα, η ΕΕ και η Ινδία έχουν προσδιορίσει τις αξιώσεις τους σε 612 εκατ. δολάρια, 1,6 δισ. δολάρια και 165 εκατ. δολάρια, αντίστοιχα.

Και οι τρεις χώρες απορρίπτουν την άποψη των ΗΠΑ ότι οι εισαγωγικοί δασμοί – 25% στον χάλυβα και 10% στο αλουμίνιο – δικαιολογούνται από ανησυχίες για την εθνική ασφάλεια των ΗΠΑ και για τον λόγο αυτό εξαιρούνται από τους κανόνες του ΠΟΕ.

Οι τρεις χώρες λένε ότι οι δασμοί των ΗΠΑ έχουν όλα τα χαρακτηριστικά των «δικλείδων ασφαλείας» (safeguards), που αποτελούν περιορισμό του εμπορίου, ο οποίος μπορεί να χρησιμοποιηθεί νόμιμα για την προστασία μιας προβληματικής βιομηχανίας από απρόβλεπτη έκρηξη των εισαγωγών.

Οι χώρες που χρησιμοποιούν τις δικλείδες ασφαλείας θα πρέπει να αποζημιώνουν άλλες χώρες -μέλη του ΠΟΕ για τις  απώλειες από τον περιορισμό στο εμπόριό τους.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ


σχετικα αρθρα