ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Πάνω από τα 80 δολάρια το βαρέλι η τιμή του πετρελαίου

Δημοσίευση 22 Μαΐου 2018, 19:52 / Ανανεώθηκε 22 Μαΐου 2018, 19:55
Πάνω από τα 80 δολάρια το βαρέλι η τιμή του πετρελαίου
Photo: ΑΠΕ-EPA
Facebook Twitter Whatsapp

Λόγω ανησυχίας για Βενεζουέλα και Ιράν

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Η τιμή του πετρελαίου αυξήθηκε την Τρίτη πάνω από τα 80 δολάρια το βαρέλι,καθώς οι αγορές ανησυχούν για μείωση της προσφοράς λόγω της κατάστασης στη Βενεζουέλα και των κυρώσεων στο Ιράν.

Το αργό κινείται στα υψηλότερα επίπεδα από τα τέλη του 2014, στηριζόμενο από την ισχυρή παγκόσμια ζήτηση αλλά και από τη συμφωνία των χωρών του ΟΠΕΚ,  της Ρωσίας και άλλων παραγωγών για μείωση της προσφοράς.

Η τιμή του μπρεντ διαμορφωνόταν το απόγευμα λίγο στα 80,35 δολάρια, σημειώνοντας άνοδο 1,4%. Η τιμή του αμερικανικού αργού διαμορφωνόταν στα 72,71 δολάρια με άνοδο 0,7%.

Η κυβέρνηση των ΗΠΑ επέβαλε νέες κυρώσεις στη Βενεζουέλα μετά την επανεκλογή του προέδρου Νικολάς Μαδούρο στις εκλογές της Κυριακής, μια κίνηση που σύμφωνα με αναλυτές μπορεί να μειώσει και άλλο την παραγωγή πετρελαίου της χώρας, που έχει υποχωρήσει ήδη στο χαμηλότερο επίπεδο δεκαετιών.

Η ανησυχία για μία πιθανή μείωση των ιρανικών εξαγωγών πετρελαίου μετά την αποχώρηση της Ουάσιγκτον από την πυρηνική συμφωνία με την Τεχεράνη και την απειλή αμερικανικών κυρώσεων, στηρίζει επίσης τις τιμές.

Η Βενεζουέλα και το Ιράν είναι μέλη του ΟΠΕΚ. Εν μέρει λόγω της ακούσιας μείωσης της παραγωγής της Βενεζουέλας, ο ΟΠΕΚ υπερκαλύπτει τις προβλέψεις της συμφωνίας για μείωση της παραγωγής. Η Σαουδική Αραβία και άλλοι μεγάλοι παραγωγοί του ΟΠΕΚ θα μπορούσαν θεωρητικά να αυξήσουν την προσφορά τους, αλλά δεν το έχουν κάνει ακόμη.

Οι μειώσεις της προσφοράς, με επικεφαλής τον ΟΠΕΚ, έχουν εξαλείψει σε μεγάλο βαθμό ένα πλεόνασμα στα αποθέματα των βιομηχανικών χωρών. Τα αμερικανικά αποθέματα αργού εκτιμάται ότι μειώθηκαν κατά 2,8 εκατ. βαρέλια την περασμένη εβδομάδα, σημειώνοντας πτώση για τρίτη συνεχόμενη εβδομάδα. Την ανοδική πίεση στις τιμές του πετρελαίου περιορίζει η αυξανόμενη προσφορά από τις ΗΠΑ, όπου η παραγωγή σχιστολιθικού αργού προβλέπεται να φθάσει σε νέο υψηλό επίπεδο - ρεκόρ τον Ιούνιο.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ