current views are: 5

23 Μαΐου 2018
Δημοσίευση12:30

Αυξημένος κατά 3% ο προϋπολογισμός που προτείνει η Κομισιόν

Σταθερή η χρηματοδότηση για τη γεωργία, ενίσχυση της Συνοριοφυλακής και Ακτοφυλακής για τους πρόσφυγες

Δημοσίευση 12:30’

Σταθερή η χρηματοδότηση για τη γεωργία, ενίσχυση της Συνοριοφυλακής και Ακτοφυλακής για τους πρόσφυγες

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή πρότεινε σήμερα το σχέδιο προϋπολογισμού της ΕΕ για το 2019, ύψους 166 δισ. ευρώ σε αναλήψεις υποχρεώσεων, ποσό που αντιστοιχεί σε αύξηση 3% σε σχέση με το 2018.

Η πρόταση της Επιτροπής βασίζεται στην υπόθεση ότι το Ηνωμένο Βασίλειο, μετά την αποχώρησή του από τις 30 Μαρτίου 2019, θα εξακολουθήσει να συνεισφέρει και να συμμετέχει στην εκτέλεση των προϋπολογισμών της ΕΕ έως το τέλος του 2020, ως να ήταν κράτος μέλος.

Η Κομισιόν προτείνει να παραμείνει σταθερή η χρηματοδότηση για τη γεωργική πολιτική στα περίπου 60 δισ. ευρώ (+1,2 % σε σχέση με το 2018).

Σε θέματα μετανάστευσης και διαχείρισης των συνόρων, ο προϋπολογισμός της ΕΕ για το 2019 προβλέπει 1,5 δισ. EUR για τον μηχανισμό για τους πρόσφυγες στην Τουρκία, ώστε να συνεχίσει η παροχή τροφίμων, εκπαίδευσης και στέγασης σε όσους προσπαθούν να διαφύγουν από τους πολέμους στη Συρία και αλλού, ενώ ιδιαίτερη προσοχή δίνεται στην ενίσχυση της Ευρωπαϊκής Συνοριοφυλακής και Ακτοφυλακής, στον οργανισμό της ΕΕ για το άσυλο, καθώς και άλλων οργανισμών που δραστηριοποιούνται σε θέματα συνόρων και θεωρήσεων.

Τα χρήματα που προορίζονται για τη στήριξη της οικονομικής ανάπτυξης θα ανέλθουν συνολικά σε σχεδόν 80 δισ. EUR σε αναλήψεις υποχρεώσεων για το 2019.
 

  • 12,5 δισ. ευρώ (+8,4 % σε σχέση με το 2018) για την έρευνα και την καινοτομία στο πλαίσιο του προγράμματος Horizon 2020
  • 2,6 δισ. ευρώ για την εκπαίδευση στο πλαίσιο του προγράμματος Erasmus+ (+10,4 % σε σχέση με το 2018)
  • 3,8 δισ. ευρώ στο πλαίσιο του μηχανισμού «Συνδέοντας την Ευρώπη» (CEF) (+36,4 % σε σχέση με το 2018) για δίκτυα υποδομών
  • και ένα επιπλέον ποσό 233,3 εκατ. EUR για την πρωτοβουλία ενίσχυσης της απασχόλησης των νέων, με την οποία παρέχεται στήριξη σε νέους που ζουν σε περιφέρειες με υψηλή ανεργία.

Όσον αφορά τα προγράμματα πολιτικής συνοχής της περιόδου 2014-2020, η Επιτροπή αναμένει ότι η υλοποίησή τους θα συνεχιστεί με κανονικό ρυθμό το 2019, κατόπιν ενθαρρυντικών ενδείξεων στα τέλη του προηγούμενου έτους, με ποσό ύψους 57 δισ. ευρώ (+2,8 % σε σχέση με το 2018).

Εκτός από την εδραίωση προηγούμενων προσπαθειών, το σχέδιο προϋπολογισμού της ΕΕ για το 2019 περιλαμβάνει επίσης στήριξη για νέες πρωτοβουλίες και συγκεκριμένα 103 εκατ. ευρώ για το Ευρωπαϊκό Σώμα Αλληλεγγύης, 11 εκατ. ευρώ για τη δημιουργία της Ευρωπαϊκής Αρχής Εργασίας, η οποία θα συμβάλει στη διασφάλιση δίκαιης κινητικότητας του εργατικού δυναμικού εντός της εσωτερικής αγοράς και θα απλουστεύσει τη συνεργασία μεταξύ εθνικών αρχών, 40 εκατ. ευρώ για την επέκταση του Προγράμματος Στήριξης Διαρθρωτικών Μεταρρυθμίσεων με έμφαση στην υλοποίηση διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων στα κράτη μέλη, 245 εκατ. ευρώ για την ενίσχυση της ευρωπαϊκής αμυντικής βιομηχανίας και 150 εκατ. EUR για καταστάσεις έκτακτης ανάγκης (σεισμοί, δασικές πυρκαγιές , καταστροφές).

Σημειώνεται ότι το σχέδιο προϋπολογισμού της ΕΕ προβλέπει δύο ποσά για κάθε υπό χρηματοδότηση πρόγραμμα. Οι «αναλήψεις υποχρεώσεων» αφορούν τη χρηματοδότηση που μπορεί να συμφωνηθεί βάσει συμβάσεων εντός συγκεκριμένου έτους, ενώ οι «πληρωμές» αφορούν τα ποσά που καταβάλλονται πραγματικά. Το προτεινόμενο σχέδιο προϋπολογισμού της ΕΕ για το 2019 ανέρχεται σε 166 δισ. EUR σε αναλήψεις υποχρεώσεων (+3 % σε σχέση με το 2018) και 149 δισ. EUR σε πληρωμές (+3 % σε σχέση με το 2018).

Σε γενικές γραμμές, ο προϋπολογισμός της ΕΕ αποτελεί κατά κύριο λόγο επενδυτικό προϋπολογισμό. Ανέρχεται περίπου στο 1 % του ΑΕΠ της ΕΕ και αντιστοιχεί περίπου στο 2 % του συνόλου των δημόσιων δαπανών στην ΕΕ.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ


σχετικα αρθρα