current views are: 11

25 Μαΐου 2018
Δημοσίευση09:34

Τ. Αλεξιάδης στο «Ακραίως»: Η συμφωνία δεν έχει νέα μέτρα

“Για να μπορέσεις να προχωρήσεις σε φοροελάφρυνση πρέπει να βρεις εκείνο το ισοδύναμο που θα φέρει αυτό το έσοδο”

Δημοσίευση 09:34’
αρθρο-newpost

“Για να μπορέσεις να προχωρήσεις σε φοροελάφρυνση πρέπει να βρεις εκείνο το ισοδύναμο που θα φέρει αυτό το έσοδο”

«Το κείμενο της συμφωνίας κάνει μια αναπαραγωγή ή σύνοψη όσων έχουν ψηφιστεί και συμφωνηθεί. Υπάρχει κάποια νέα δέσμευση; Δεν πρόκειται για κάτι καινούργιο» ισχυρίστηκε ο πρώην αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, Τρύφωνας Αλεξιάδης στην εκπομπή «Ακραίως» με τον Τάκη Χατζή στον ΣΚΑΪ, ωστόσο δήλωσε άγνοια για το αν θα ψηφιστεί στη Βουλή.

Παράλληλα, παραδέχθηκε ότι δεν έχει προλάβει να διαβάσει ολόκληρη τη 40σέλιδη συμφωνία «Απ’ ότι πρόλαβα να διαβάσω, γιατί είναι και στα αγγλικά, δεν έχει νέα μέτρα, έχει σύνοψη αυτών που έχουν ψηφιστεί».

Επίσης τόνισε ότι η κυβέρνηση θα εφαρμόσει όλα όσα έχει συμφωνήσει. «Εμείς είμαστε κόμμα δημοκρατικό, κάνουμε δημόσιο διάλογο, και όταν καταλήγουμε σε κάτι, είμαστε δεσμευμένοι σε αυτό, το υλοποιούμε»

Ο πρώην υπουργός του ΣΥΡΙΖΑ επέρριψε ευθύνες σε ΠΑΣΟΚ και ΝΔ: «Φωνάζουν για τα πλεονάσματα και ξεχνάνε ότι πριν τρία χρόνια τον Αύγουστο του 2015 τα ψήφισαν. ΠΑΣΟΚ και ΝΔ έφεραν τη χώρα στην καταστροφή και το 2015 εμείς έστω με όποια προβλήματα φέραμε μια λύση», ενώ δικαιολόγησε γιατί ήταν κατά του ασφαλιστικού Γιαννίτση: «Πολύ σωστά δεν δεχθήκαμε το ασφαλιστικό του Γιαννίτση. Η λύση δεν είναι οι πολιτικές λιτότητας που επέλεγαν. Εμείς λέγαμε ότι δεν είναι λύση. Δεν έχουμε εμείς ευθύνη που βύθισαν το ασφαλιστικό. Εμείς διαχειριζόμασταν τα αποθεματικά; Εμείς φέραμε το PSI;» διερωτήθηκε.

Ακόμα, υπερασπίστηκε τους συνδικαλιστές: «Εγώ με δημόσιες παρεμβάσεις μου είχα αναφερθεί σε ευθύνες που υπήρχαν σε συνδικαλιστές. Μην τα κάνουμε όμως όλα ίσα. Υπήρχαν και αυτοί που αγωνίζονταν για το ασφαλιστικό. Ήμουν 15 μήνες υπουργός και χρόνια συνδικαλιστής, δεν υπάρχει περίπτωση να απαξιώσω το συνδικαλιστικό κίνημα. Δεν ήταν όλοι οι συνδικαλιστές το ίδιο».

«Θα ξαναδιαπραγματευτούμε κάποια ζητήματα»

Πάντως ο κ. Αλεξιάδης σημείωσε ότι η κυβέρνηση όταν θα απεμπλακεί από το μνημόνιο θα διαπραγματευτεί εκ νέου κάποια ζητήματα. «Η αξιολόγηση έκλεισε σε τεχνικό επίπεδο χωρίς νέα μέτρα και θα ολοκληρωθεί τον Ιούνιο. Αυτό που έχουμε μπροστά μας είναι να ολοκληρώσουμε τα ζητήματα της αξιολόγησης, να κλείσουμε το θέμα με το χρέος, που είναι πολύ σημαντικό, να βγούμε στις αγορές και μετά να ξανασυζητήσουμε κάποια θέματα. Δεν μπορούμε να έχουμε ελλειμματικούς προϋπολογισμούς, αλλά με πλεόνασμα, για να μπορούμε να κάνουμε κάποιες δράσεις.

Έχουμε συγκεκριμένα βήματα μπροστά μας. Καταρχήν για βγούμε στις αγορές και να σταθούμε στα πόδια μας, ώστε να ξανακουβεντιάσουμε κάποια θέματα. Για να μπορέσεις, όμως να προχωρήσεις σε φοροελάφρυνση πρέπει να βρεις εκείνο το ισοδύναμο που θα φέρει αυτό το έσοδο. Τα οικονομικά βελτιώνονται, αλλά δεν είναι η περίοδος να λέμε τι θα κάνουμε μετά από έξι μήνες.

Τέλος δήλωσε προβληματισμένος με την κατάργηση της μειωμένου ΦΠΑ στα νησιά. «Είναι ένα μεγάλο πρόβλημα και πρέπει να δούμε πως θα αντιμετωπίσουμε αυτό το θέμα», ενώ για την μικρή συμμετοχή στον εξωδικαστικό μηχανισμό πέταξε το μπαλάκι των ευθυνών στους δανειστές «γιατί έθεσαν δύσκολους όρους και προϋποθέσεις».


σχετικα αρθρα