ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ένα εκατομμύριο λιγότεροι φορολογούμενοι λαμβάνουν επιστροφή φόρου

του Θάνου Πασχάλη - Δημοσίευση 25 Μαΐου 2018, 21:12 / Ανανεώθηκε 25 Μαΐου 2018, 21:12
Ένα εκατομμύριο λιγότεροι φορολογούμενοι λαμβάνουν επιστροφή φόρου
Facebook Twitter Whatsapp

Ποιες φοροαπαλλαγές καταργήθηκαν

Στους 975.513 ή ποσοστό 15,54% επί του συνόλου των 6,5 εκατ. φορολογικών δηλώσεων έχουν περιοριστεί τελευταία (2017) οι τυχεροί φορολογούμενοι που έχουν λαμβάνειν πιστωτικά εκκαθαριστικά και άρα επιστροφή φόρου από την Εφορία, μετά την ολοκλήρωση της υποβολής των δηλώσεων εισοδήματος.

Πρόκειται για λιγότερους από τους μισούς φορολογούμενους που ελάμβαναν επιστροφή φόρου πριν από το ξέσπασμα της κρίσης. Είναι χαρακτηριστικό το γεγονός ότι για το φορολογικό 2010 (δηλώσεις εισοδήματος 2011) είχαν λάβει επιστροφή φόρου 1.977.738 φορολογούμενοι ή ποσοστό 36,3% των φορολογικών δηλώσεων, και μάλιστα το συνολικό επιστρεφόμενο ποσό είχε φτάσει το 1,58 δισ. ευρώ, όταν για το 2017 οι 975.513 τυχεροί φορολογούμενοι έλαβαν συνολικά ως επιστροφή φόρου μόλις 374,8 εκατομμύρια ευρώ.

Πού αποδίδεται η μεγάλη μείωση στα πιστωτικά εκκαθαριστικά της Εφορίας στα χρόνια της κρίσης, με την ταυτόχρονη αύξηση των χρεωστικών και μηδενικών εκκαθαριστικών; Οι φοροτεχνικοί το αποδίδουν στη διεύρυνση της φορολογικής βάσης (ολοένα και περισσότεροι επιτηδευματίες άρχισαν να πληρώνουν φόρους λόγω των αυστηρών τεκμηρίων) και στον περιορισμό έως στην κατάργηση των φοροαπαλλαγών που εξέπιπταν από το φορολογητέο εισόδημα ή μείωναν απευθείας τον φόρο εισοδήματος. Τα χρόνια της κρίσης, και λόγω των απαιτήσεων των δανειστών, καταργήθηκαν σχεδόν όλες οι φοροαπαλλαγές για τα φυσικά πρόσωπα, όπως η δαπάνη για τόκους στεγαστικού δανείου για πρώτη κατοικία, οι μισθώσεις κατοικιών, τα ενοίκια των παιδιών που σπουδάζουν σε άλλη πόλη, οι ιατροφαρμακευτικές δαπάνες υπό προϋποθέσεις κλπ.

Οι μόνες προς χρήση φοροαπαλλαγές που απέμειναν είναι ελάχιστες και αφορούν πλέον λίγους. Όσους π.χ φορολογούμενους κάνουν δωρεές χρηματικών ποσών στο δημόσιο ή ενισχύουν οικονομικά την προεκλογική εκστρατεία υποψήφιων βουλευτών.