ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Εύσημα Λαγκάρντ για τα μακροοικονομικά της Ρωσίας

Δημοσίευση 25 Μαΐου 2018, 19:32 / Ανανεώθηκε 25 Μαΐου 2018, 19:05
Εύσημα Λαγκάρντ για τα μακροοικονομικά της Ρωσίας
Photo: ΑΠΕ-APE
Facebook Twitter Whatsapp
Χαμηλά επίπεδα δημοσίου χρέους και ανεργίας, εξάλειψη των ελλειμμάτων

Μιλώντας στο Διεθνές Οικονομικό Φόρουμ που πραγματοποιείται στην Αγία Πετρούπολη, η επικεφαλής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου Κριστίν Λαγκάρντ, εξήρε την μακροοικονομική πολιτική της ρωσικής κυβέρνησης, χαρακτηρίζοντας το έργο της στον τομέα αυτό «ένα από τα πιο εντυπωσιακά».

Όπως επισήμανε, η Ρωσία κατάφερε παρά τις δύσκολες συγκυρίες να πετύχει χαμηλά επίπεδα δημοσίου χρέους και ανεργίας και σχεδόν να εξαλείψει τα ελλείμματα του προϋπολογισμού.

«Η Ρωσία υλοποίησε ένα από τα πιο εντυπωσιακά προγράμματα στον μακροοικονομικό τομέα που θα μπορούσε να φανταστεί κάποιος. Έχει συγκροτηθεί ειδικό ταμείο αποταμιεύσεων για τις δύσκολες μέρες, υπάρχει κυμαινόμενη ισοτιμία, στοχευόμενος πληθωρισμός, καθώς και ενίσχυση και εκκαθάριση του τραπεζικού συστήματος. Χάρη σε όλα αυτά, παρά τις δύσκολες συγκυρίες, τα τελευταία τρία χρόνια η Ρωσία κατάφερε να πετύχει χαμηλά επίπεδα χρέους, εξαλείφοντας σχεδόν το έλλειμμα του προϋπολογισμού, ενώ επίσης κατάφερε να πετύχει πολύ χαμηλό επίπεδο ανεργίας» δήλωσε η Κριστίν Λαγκάρντ.

Νωρίτερα, ο επικεφαλής της αρμόδιας αποστολής του ΔΝΤ για την Ρωσία Ερνέστο Ραμίρες Ρίγκο είχε δηλώσει ότι το ΔΝΤ διατήρησε την πρόβλεψη του για αύξηση του ΑΕΠ στην Ρωσία στο 1,7% για το 2018, παρά την ενίσχυση των κυρώσεων που έχουν επιβληθεί στη χώρα.

Το 2017 η Ρωσία επέστρεψε στην οικονομική ανάπτυξη έπειτα από δύο χρόνια ύφεσης. Σύμφωνα με τα στοιχεία της Ρωσικής Στατιστικής Υπηρεσίας (Rostat) το 2017 το ΑΕΠ της χώρας σημείωσε αύξηση της τάξεως του 1,5% μετά την πτώση 0,2% που σημείωσε το 2016 και την πτώση του 2,5% το 2015.

Τον Μάιο, ο υπουργός Οικονομίας Μαξίμ Ορέσκιν είχε δηλώσει ότι το υπουργείο του σχεδιάζει να μειώσει την τρέχουσα πρόβλεψη για το ΑΕΠ το 2018, η οποία προϋπέθετε ανάπτυξη της τάξεως του 2,1%.

Την Παρασκευή το υπουργείο Οικονομίας έδωσε στην δημοσιότητα τα βελτιωμένα στοιχεία για την δυναμική του ΑΕΠ στο διάστημα Ιανουαρίου–Μαρτίου, ανακοινώνοντας ότι στους τέσσερις πρώτους μήνες του τρέχοντος έτους η οικονομία αναπτύχθηκε με ρυθμούς της τάξεως του 1,3%.

Πηγή: ΑΠΕ/TASS