current views are: 6

30 Μαΐου 2018
Δημοσίευση02:51

Στα σκαριά νέος φόρος στο σύνολο της περιουσίας

Τι προβλέπει ο κυβερνητικός σχεδιασμός 

Δημοσίευση 02:51’
αρθρο-newpost

Τι προβλέπει ο κυβερνητικός σχεδιασμός 

Νέο φορο-σοκ περιμένει εκατομμύρια φορολογούμενους από το νέο φόρο περιουσίας που ετοιμάζει η κυβέρνηση. 

Πρόκειται για έναν νέο φόρο που θα βασιστεί στο Περιουσιόλογιο, στο οποίο θα καταγραφεί το σύνολο της περιουσίας, κινητής, ακίνητης και άυλης, κάθε φορολογούμενου και με βάση την αξία, θα επιβάλλεται κλιμακωτός φόρος με συντελεστές που θα αυξάνονται όσο αυξάνεται το σύνολο της περιουσίας.

Σύμφωνα με τον κυβερνητικό σχεδιασμό, αρχικά θα αντικατασταθεί ο ΕΝΦΙΑ από τον φόρο μεγάλης ακίνητης περιουσίας, ο οποίος θα έχει υψηλό αφορολόγητο όριο. Λόγω του ότι ο φόρος αυτός όμως θα μειώσει σημαντικά τα έσοδα από τη φορολόγηση των ακινήτων καθώς σήμερα ο ΕΝΦΙΑ φέρνει ετησίως 3,2 δισ. ευρώ, ενώ ο φόρος μεγάλης ακίνητης περιουσίας εκτιμάται ότι θα φέρει 1 δισ. ευρώ, σχεδιάζεται να επιβληθεί ο φόρος συνολικής περιουσίας προς κάλυψη της παραπάνω διαφοράς.

Όπως εξηγεί στο newpost.gr ο φοροτεχνικός κ. Γιάννης Σαλής, ο νέος φόρος μπορεί μεν να βοηθήσει στην καταπολέμηση της φοροδιαφυγής όμως η επιβολή του κρύβει και πολλούς κινδύνους. 

«Η αντικατάσταση του ΕΝΦΙΑ με φόρο ακίνητης περιουσίας που είναι η πρόθεση της κυβέρνησης δηλαδή με φορολογία πέρα από τα ακίνητα και σε καταθέσεις, μετοχές, επιχειρηματικές συμμετοχές, κάθε είδους χρεόγραφα, οχήματα, σκάφη αναψυχής, έργα τέχνης, πολύτιμα αντικείμενα θεωρώ ότι είναι προς την σωστή κατεύθυνση ως προς τον έλεγχο των περιουσιακών στοιχείων του φορολογούμενου και στη μείωση της φοροδιαφυγής. Με τη δημιουργία του Περιουσιολογίου, στο οποίο θα καταγραφούν όλα τα περιουσιακά στοιχεία των φορολογούμενων από το ύψος της αξίας της συνολικής περιουσίας θα μπορεί να προσδιορίζεται και το φορολογητέο εισόδημα, με την προϋπόθεση την κατάργηση των τεκμηρίων διαβίωσης» αναφέρει. 

Ωστόσο όπως τονίζει κρύβονται και πολλοί κίνδυνοι από την επιβολή αυτού του φόρου και αναφέρει: «Πρέπει να διασφαλισθούν τα προσωπικά δεδομένα των φορολογούμενων γιατί τυχόν διαρροές μπορούν να φέρουν σε δύσκολη θέση εύπορους φορολογούμενους. Επίσης πολλοί λόγω του Περιουσιολογίου, θα σπεύσουν να μεταφέρουν τη φορολογική τους κατοικία εκτός Ελλάδος για να γλυτώσουν το «φακέλωμα», ενώ ενδέχεται να υπάρξουν πωλήσεις ακινήτων και μεταφορές κεφαλαίων στο εξωτερικό, με αποτέλεσμα να έχουμε αρνητικές επιπτώσεις στην προσέλκυση επενδύσεων και στην οικονομία».

Επί ποδός για το Περιουσιολόγιο

Ταυτόχρονα οι αρμόδιες υπηρεσίες του υπουργείου Οικονομικών βρίσκονται επί ποδός προκειμένου να θέσουν εντός του έτους σε λειτουργία το πρώτο τμήμα του ηλεκτρονικού περιουσιολογίου, το οποίο και αναμένεται να τεθεί σε πλήρη εφαρμογή το 2020. 

Όπως προβλέπεται από τη συμφωνία με τους Θεσμούς και περιλαμβάνεται και στο «Ολιστικό Σχέδιο Ανάπτυξης», η κυβέρνηση οφείλει να δημιουργήσει μια βάση δεδομένων που θα περιλαμβάνει τα περιουσιακά στοιχεία 8,5 εκατ. φορολογουμένων και όλων των επιχειρήσεων.

Μεταξύ άλλων η βάση αυτή θα περιλαμβάνει στοιχεία όπως, ακίνητα, οικόπεδα, αγροτεμάχια, οχήματα, σκάφη αναψυχής, έργα τέχνης, πολύτιμα αντικείμενα, μεγάλα χρηματικά ποσά που φυλάσσονται στα σπίτια, καταθέσεις σε τράπεζες, πλάκες χρυσού, μετοχές, ομόλογα, έντοκα γραμμάτια, συμμετοχές σε πάσης μορφής επιχειρήσεις, εταιρικά μερίδια κλπ.

Με την πλήρη λειτουργία του περιουσιολογίου και την εφαρμογή των έμμεσων τεχνικών ελέγχου η εφορία θα έχει τη δυνατότητα να προσδιορίζει το πραγματικό φορολογητέο εισόδημα κάθε φορολογούμενου με βάση όλα τα έσοδα και τα έξοδά του, τα περιουσιακά του στοιχεία και τις καταθέσεις του στις τράπεζες. Έτσι, από τις μεταβολές στην ακίνητη και κινητή περιουσία κάθε φορολογούμενου θα εντοπίζεται ευκολότερα η φοροδιαφυγή καθώς κάθε προσαύξηση περιουσίας που θα καταγράφεται στο περιουσιολόγιο θα πρέπει να δικαιολογείται από τα εισοδήματα του φορολογούμενου.


σχετικα αρθρα