current views are: 12

7 Ιουνίου 2018
Δημοσίευση12:26

Κυβερνητικός αξιωματούχος στο Reuters: Δεν χρειαζόμαστε το ΔΝΤ

«Το πρόγραμμα θα ολοκληρωθεί επιτυχώς»

Δημοσίευση 12:26’

«Το πρόγραμμα θα ολοκληρωθεί επιτυχώς»

«Δεν χρειαζόμαστε το ΔΝΤ», ανέφερε κυβερνητικός αξιωματούχος της Ελλάδας στο πρακτορείο Reuters, στον απόηχο του νέου άκαρπου Washington Group το οποίο συνεδρίασε για το μεταμνημονιακό πακέτο ελάφρυνσης του χρέους που ζητεί το Ταμείο ώστε να συμμετάσχει στο πρόγραμμα.

Ειδικότερα, σύμφωνα με πληροφορίες που μετέδωσε ο ΑΝΤ1, επιβεβαιώνονται τα μηνύματα που έρχονταν ως αργά χθες το βράδυ, σύμφωνα με τα οποία η γερμανική πλευρά εμφανίζεται ανυποχώρητη από τις θέσεις της για περιορισμένες παρεμβάσεις στο ελληνικό χρέος. Το Βερολίνο δεν φαίνεται να κάνει πίσω στα σενάρια ελάφρυνσης που έχει προτείνει υποστηρίζοντας ότι η Αθήνα θα μπορούσε να λάβει μόνο μία νέα περίοδο χάριτος (επιμήκυνση) για τα δάνεια των 130 δισ. από το δεύτερο πρόγραμμα του EFSF.

Έλληνας αξιωματούχος που μίλησε υπό τον όρο της ανωνυμίας στο πρακτορείο Reuters, δήλωσε αισιόδοξος πως θα υπάρξει συμφωνία η οποία θα διασφαλίζει την επιτυχή ολοκλήρωση του προγράμματος. «Απέχουμε εβδομάδες από την ολοκλήρωση του προγράμματος στήριξης. Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι το πρόγραμμα θα ολοκληρωθεί επιτυχώς, δηλαδή η Ελλάδα θα είναι σε θέση να ανακτήσει βιώσιμη και διαρκή πρόσβαση στις αγορές πέραν του 2018 και 2019», δήλωσε χαρακτηριστικά.

Παράλληλα ανέφερε ότι η Αθήνα γνωρίζει τον κίνδυνο μετάδοσης από τις αναταράξεις στην ιταλική αγορά ομολόγων, όπου οι δυσκολίες στο σχηματισμό κυβέρνησης συνεργασίας έχουν οδηγήσει τις αποδόσεις σε άνοδο. «Είναι σημαντικό να σχεδιαστεί μια στρατηγική που θα μας δώσει τη δυνατότητα να αποσυνδέσουμε τα ελληνικά ομόλογα από αυτό που συμβαίνει στην ιταλική αγορά ομολόγων», δήλωσε ο αξιωματούχος.

Η Ελλάδα έχει δεσμευθεί να τηρήσει τους υφιστάμενους δημοσιονομικούς και μεταρρυθμιστικούς στόχους, αν και δεν πρόκειται να υπάρξουν νέοι όροι, δήλωσε ο αξιωματούχος. Η επιστροφή στην Αθήνα των κερδών που είχαν οι κεντρικές τράπεζες της ευρωζώνης από τα ελληνικά κρατικά ομόλογα εξαρτάται από την επίτευξη αυτών των στόχων.

Διαβάστε επίσης:

►Χωρίς αποτέλεσμα για το ελληνικό χρέος το Washington Group στο Παρίσι

►Handelsblatt: Επικείμενη η αποχώρηση του ΔΝΤ από το πρόγραμμα

Ο αξιωματούχος δήλωσε ότι είναι αισιόδοξος πως θα παραταθούν τα δάνεια στο πλαίσιο της συμφωνίας ελάφρυνσης χρέους, στην οποία στοχεύουν να καταλήξουν οι υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης στη συνεδρίασή τους στις 21 Ιουνίου. Ένας από τους στόχους αυτής της συνεδρίασης είναι να εξασφαλιστεί η στήριξη του ΔΝΤ στην προσφορά ελάφρυνσης χρέους της ευρωζώνης προς την Ελλάδα, προκειμένου να ενισχυθεί η αξιοπιστία της Ελλάδας στις αγορές και να φέρει πίσω στη χώρα επενδυτές μετά την έξοδό της από το πρόγραμμα στήριξης στις 20 Αυγούστου.

Αν και το ΔΝΤ θα προτιμούσε τα μέτρα ελάφρυνσης χρέους να προχωρούν πέραν της προσφοράς της ευρωζώνης, ο αξιωματούχος δήλωσε ότι στην κυβέρνηση, «με βάση τη δική μας ανάλυση, δεν το χρειαζόμαστε».

Αλλά και το Βερολίνο, έχει αρχίσει να ετοιμάζεται για την αποχώρηση του ΔΝΤ, με τα μηνύματα από τη γερμανική πρωτεύουσα να δείχνουν προς αυτή την κατεύθυνση, καθώς κυβερνητικοί παράγοντες της χώρας εκτιμούν πως το τίμημα για την ενεργοποίηση της χρηματοδότησης από το Ταμείο, είναι πολύ μεγάλο.

Την περασμένη εβδομάδα η Handelsblatt ανέφερε πως στον κυβερνητικό συνασπισμό και ιδίως στη Χριστιανική Ένωση της Άνγκελα Μέρκελ διαμορφώνεται η άποψη ότι το Ταμείο δεν θα χρειαστεί να συμμετάσχει χρηματοδοτικά καθώς η απαίτηση για ριζική αναδιάρθρωση του χρέους, είναι εξαιρετικά δύσκολο να περάσει από την Bundestag.

Κατά τα άλλα, ο έλληνας αξιωματούχος δήλωσε επίσης στο Reuters ότι η γαλλική πρόταση να συνδεθούν οι αποπληρωμές με την οικονομική ανάπτυξη βρίσκεται «στο τραπέζι» αλλά εξαρτάται από το χρόνο επιμήκυνσης των υφιστάμενων δανείων στο πακέτο ελάφρυνσης χρέους.


σχετικα αρθρα