current views are: 7

8 Ιουνίου 2018
Δημοσίευση13:03

Μόνο ηλεκτρονικά θα δηλώνονται οι υπερωρίες από 1η Ιουλίου

Η Έφη Αχτσιόγλου υπέγραψε την απόφαση που ενεργοποιεί τις ρυθμίσεις του ν. 4488/17

Δημοσίευση 13:03’

Η Έφη Αχτσιόγλου υπέγραψε την απόφαση που ενεργοποιεί τις ρυθμίσεις του ν. 4488/17

Η Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, Έφη Αχτσιόγλου υπέγραψε την απόφαση που ενεργοποιεί τις ρυθμίσεις του ν. 4488/17 για την αυστηρή τήρηση των κανόνων για τις υπερωρίες και την υπερεργασία, που ψηφίστηκαν πρόσφατα.

Ο νόμος 4488/17 ψηφίστηκε τον Σεπτέμβριο του 2017 από τη Βουλή με ευρεία πλειοψηφία και περιελάμβανε διατάξεις για την προστασία των δικαιωμάτων των εργαζομένων και την καταπολέμηση της απλήρωτης, αδήλωτης και υποδηλωμένης εργασίας.

Με δεδομένο ότι η υποδηλωμένη εργασία αποτελεί ένα από τα σημαντικότερα προβλήματα στην ελληνική αγορά εργασίας και αξιοποιώντας την εμπειρία από τους ελέγχους που διεξάγει το ΣΕΠΕ, η κυβέρνηση νομοθέτησε την υποχρεωτική, εκ των προτέρων, δήλωση των υπερωριών.

Στόχος να αντιμετωπιστούν φαινόμενα παραβατικότητας εκ μέρους των εργοδοτών και να προστατευτούν τα δικαιώματα των εργαζομένων.

Με την Υπουργική Απόφαση ορίζεται ότι από την 1η Ιουλίου η δήλωση της υπερωριακής απασχόλησης θα γίνεται ηλεκτρονικά μέσω του σχετικού εντύπου και μέσω της αποστολής μηνύματος με την χρήση κινητού τηλεφώνου.

Θα υπάρχει μεταβατικό διάστημα δύο μηνών, κατά το οποίο θα είναι δυνατή η δήλωση υπερωριών και μέσω του Ειδικού Βιβλίου Υπερωριών έως την 1η Σεπτεμβρίου, όποτε η υποβολή θα γίνεται μόνο με το νέο τρόπο. Παράλληλα, και με σκοπό να απλουστευθούν οι διαδικασίες υποβολής, από την 1η Οκτωβρίου θα είναι δυνατή και η υποβολή τροποποίησης ωραρίου μέσω μηνύματος κινητού τηλεφώνου.


σχετικα αρθρα