current views are: 4

10 Ιουνίου 2018
Δημοσίευση18:08

Συνάντηση Μέρκελ – Λαγκάρντ τη Δευτέρα για το ελληνικό χρέος

Άλυτος «γρίφος» η συμμετοχή του Ταμείου στο ελληνικό πρόγραμμα 

Δημοσίευση 18:08’

Άλυτος «γρίφος» η συμμετοχή του Ταμείου στο ελληνικό πρόγραμμα 

Μια ύστατη προσπάθεια για την συμμετοχή του Διεθνούς Νομισματικού ταμείου στο Ελληνικό πρόγραμμα θα γίνει αύριο στο Βερολίνο, στο περιθώριο της συνάντησης που θα έχουν η Άνγκελα Μέρκελ και η Κριστίν Λαγκάρντ.

Η ατζέντα της συνάντηση των δυο γυναικών περιλαμβάνει το θέμα της ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους ενώ την ίδια ώρα η συμμετοχή ή μη του Ταμείου στο ελληνικό πρόγραμμα, παραμένει «άλυτος» γρίφος καθώς οι διαφορές με τους Ευρωπαίους παραμένουν.

Το τετ α τετ γίνεται θα γίνει στο περιθώριο των συναντήσεων της καγκελαρίου με τους επικεφαλής των πέντε μεγάλων οικονομικών θεσμών – ΟΟΣΑ, ΔΝΤ, Παγκόσμια Τράπεζα, Παγκόσμιο Οργανισμό Εμπορίου και Διεθνή Οργάνωση Εργασίας, με τον χρόνο πλέον να μετρά αντίστροφα για το κρίσιμο Eurogroup της 21ης Ιουνίου.

Παράλληλα, η καγκελάριος  έχει προγραμματίσει συναντήσεις με τους επικεφαλής των πέντε μεγάλων οικονομικών θεσμών – ΟΟΣΑ, ΔΝΤ, Παγκόσμια Τράπεζα, Παγκόσμιο Οργανισμό Εμπορίου και Διεθνή Οργάνωση Εργασίας, ώστε να συζητηθούν τα θέμα που θα απασχολήσουν το Eurogroup της 21ης Ιουνίου.

Από την μεριά της πάντως η Γερμανίδα καγκελάριος δήλωσε αισιόδοξη για την εύρεση λύσης στο θέμα της ελάφρυνσης του χρέους. Μιλώντας σε forum στο Βερολίνο η Άνγκελα Μέρκελ τόνισε «Στη μεταρρύθμιση υπάρχει μόνον ο δρόμος του συμβιβασμού. Η Γαλλία και η Γερμανία θα προχωρήσουν σε συμβιβασμό μεταξύ τους για το ζήτημα της μεταρρύθμισης του ευρώ. Είμαι πολύ αισιόδοξη ότι θα βρεθεί μια καλή λύση για την Ελλάδα στο θέμα της ελάφρυνσης του χρέους. Όσο για την Ιταλία, είναι καλύτερα να συζητάμε μεταξύ μας πριν μιλήσουμε ο ένας για τον άλλον».

Δεν είναι λίγοι εκείνοι στη Γερμανία που εκτιμούν ότι το Ταμείο δεν θα συμμετάσχει τελικά στο ελληνικό πρόγραμμα που εκπνέει στις 20 Αυγούστου. Ο εκπρόσωπος των Γερμανών συντηρητικών σε ζητήματα προϋπολογισμού Έκχαρντ Ρέμπεργκερ δηλώνει στην εφημερίδα Rheinische Post ότι «το τίμημα για μια συμμετοχή είναι υπερβολικό, μιας και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο ζητά από την γερμανική βουλή να εγκρίνει ελαφρύνσεις ύψους περίπου 100 δισεκατομμυρίων ευρώ. Σε περίπτωση που γίνει δεκτός αυτός ο όρος, τότε εμείς από την πλευρά μας δεν θα επιμείνουμε στη συμμετοχή του ΔΝΤ και έτσι το τρίτο πρόγραμμα θα ολοκληρωθεί χωρίς το Ταμείο», υπογραμμίζει στην εφημερίδα ο Ρέμπεργκερ.

Οι διαπραγματεύσεις μεταξύ των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης και του ΔΝΤ συνεχίζονται πάντως με εντατικούς ρυθμούς ενόψει της τελικής απόφασης στο Eurogroup στις 21 Ιουνίου. Όλα πάντως συνηγορούν στο ότι το Ταμείο θα περιοριστεί τελικά σε έναν συμβουλευτικό ρόλο. Σύμφωνα με την εφημερίδα Rheinische Post γερμανικοί τραπεζικοί κύκλοι θεωρούν πλέον ζήτημα χρόνου την αποχώρηση του ΔΝΤ από το ελληνικό πρόγραμμα.


σχετικα αρθρα