ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Τα δέκα κρίσιμα μέτρα που φέρνει η μεταμνημονιακή εποχή

του Θάνου Πασχάλη - Δημοσίευση 15 Ιουνίου 2018, 07:15 / Ανανεώθηκε 15 Ιουνίου 2018, 08:25
Τα δέκα κρίσιμα μέτρα που φέρνει η μεταμνημονιακή εποχή
Facebook Twitter Whatsapp

Για τουλάχιστον δύο χρόνια η ενισχυμένη επιτήρηση

Τέλος στον στενό κορσέ, ο οποίος είχε "φορεθεί" από τους πιστωτές, τα τελευταία 8 χρόνια, στη χώρα μας με τα μνημόνια και την εφαρμογή προαπαιτούμενων για την καταβολή δόσεων δανείων θα επιδιώξει να βάλει η κυβέρνηση μετά το τέλος του προγράμματος στις 20 Αυγούστου. Ωστόσο τα πράγματα και οι μεταμνημονιακές συνθήκες κάθε άλλο παρά ιδανικές θα μοιάζουν ή θα είναι.

Τα μνημόνια μπορεί να λείψουν, όχι όμως και η ενισχυμένη επιτήρηση από πλευράς των δανειστών που θα διατηρηθεί για δύο τουλάχιστον χρόνια . Χρονικό διάστημα κατά το οποίο η κυβέρνηση θα πρέπει να παραμένει σταθερή στο δρόμο των μεταρρυθμίσεων, να υλοποιεί όσα ψήφισε μετά από συμφωνία με τους πιστωτές και κυρίως να μη λοξοδρομήσει στις γνωστές ελληνικές πρακτικές του πελατειακού κράτους.

Από την πλευρά τους οι εκπρόσωποι των πιστωτών θα έχουν ως έργο τους να συντάσσουν εκθέσεις συμμόρφωσης για τη χώρα μας τέσσερις φορές το χρόνο, και αν διαπιστώνουν αποκλίσεις από τα συμφωνηθέντα θα μπορούν να εισηγούνται στο Eurogroup αναστολή μέρους των παρεμβάσεων στο χρέος αλλά ακόμη και τη λήψη διορθωτικών μέτρων.

Στο διάστημα της μεταμνημονιακής εποχής από τον Σεπτέμβριο του 2018 έως τα τέλη του 2019 θα πρέπει να ολοκληρωθούν από ελληνικής πλευράς αρκετές εκκρεμότητες που ξέμειναν ως "ουρές" από την γ' και δ' αξιολόγηση του τρίτου προγράμματος προσαρμογής. Συγκεκριμένα:

1) Αποπληρωμή ληξιπρόθεσμων οφειλών του κράτους στο ιδιωτικό τομέα και χορήγηση όλων των συντάξεων και εφάπαξ οι αιτήσεις των οποίων βρίσκονται σε εκκρεμότητα πάνω από 1,5 χρόνο  και καταβολή του 30% των συντάξεων για τις οποίες υποβλήθηκαν αιτήσεις εντός του 2017.

2) Ολοκλήρωση της απολιτικοποίησης της δημόσιας διοίκησης με την τοποθέτηση έως τα τέλη του 2018 των νέων γενικών, ειδικών και τομεακών γραμματέων στα υπουργεία που θα επιλεγούν μέσω ειδικής αξιοκρατικής διαδικασίας. Μέχρι τα τέλη του ίδιου έτους θα πρέπει να τοποθετηθούν στο δημόσιο και οι νέοι γενικοί διευθυντές, διευθυντές και τμηματάρχες.

3) Στελέχωση της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ), πρόσληψη νέου προσωπικού και αύξηση της χρηματοδότησης.

4) Μεταρρύθμιση στη λειτουργία και την απονομή της δικαιοσύνης, με στόχο την ταχεία διεκπεραίωση των υποθέσεων.

5) Γενικευμένη εφαρμογή (μέχρι σήμερα εφαρμόζεται σε πιλοτικό στάδιο) του νέου συστήματος χορήγησης επιδόματος αναπηρίας, στέγασης και μεταφορικών.

6) Εφαρμογή του νόμου για τον κατώτατο μισθό και επαναφορά των συλλογικών συμβάσεων εργασίας στον ιδιωτικό τομέα.

7) Ολοκλήρωση κρίσιμων και βασικών ιδιωτικοποιήσεων (Ελληνικό, ΔΕΠΑ, ΕΛΠΕ, ΔΕΣΦΑ κλπ).

8) Ολοκλήρωση του Κτηματολογίου και του Δασολογίου έως τα τέλη του 2021.

9) Απομείωση των τραπεζικών ανοιγμάτων στα 64, 6 δισ. ευρώ από 92, 5 δισ. ευρώ σήμερα έως τα τέλη του 2019. Η απομείωση θα συνεχιστεί και τα επόμενα χρόνια με νέο προγραμματισμό ακόμη μεγαλύτερης απομείωσης ώστε τα «κόκκινα» δάνεια στη χώρα μας να φτάσουν στο μέσο όρο της Ευρωπαϊκής Ένωσης που είναι 6%, έναντι 42% στη χώρα μας.

10) Πλήρης ενσωμάτωση όλων των ασφαλιστικών ταμείων στον ΕΦΚΑ.