ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Σαρωτικές αλλαγές στον εξωδικαστικό μηχανισμό

της Αγγελικής Κιλιντζόγλου - Δημοσίευση 17 Ιουνίου 2018, 22:01 / Ανανεώθηκε 17 Ιουνίου 2018, 21:50
Σαρωτικές αλλαγές στον εξωδικαστικό μηχανισμό
Facebook Twitter Whatsapp

Ποιους αφορά

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Μεγάλες αλλαγές προς όφελος των «κόκκινων» επιχειρήσεων και ελεύθερων επαγγελματιών επήλθαν στον εξωδικαστικό μηχανισμό σύμφωνα με το πολυνομοσχέδιο που ψηφίστηκε την Πέμπτη στη Βουλή. Στο εξής δικαίωμα στις 120 δόσεις ρύθμισης θα έχουν και οι οφειλές που δημιουργήθηκαν το 2017 ενώ αυξάνονται στα 250.000 τα ποσά που μπορούν να ρυθμιστούν και αφορούν χρέη προς τη φορολογική διοίκηση και τον ΕΦΚΑ.

Όπως αναφέρει στο newpost.gr ο φοροτεχνικός κ. Γιάννης Σαλής, επεκτείνεται η δυνατότητα υπαγωγής στη διαδικασία εξωδικαστικής ρύθμισης χρηματικών οφειλών του ν. 4469/2017, και στις οφειλές προς το Δημόσιο και υπέρ τρίτων πιστωτών που έχουν βεβαιωθεί μέχρι την 31η Δεκεμβρίου 2017 (σήμερα υπάγονται οφειλές βεβαιωμένες μέχρι την 31η Δεκεμβρίου 2016).

Οι ομόρρυθμοι εταίροι ομόρρυθμης ή ετερόρρυθμης εταιρείας μπορούν να ζητήσουν τη ρύθμιση και του συνόλου των δικών τους οφειλών, οι οποίες θα επιτρεπόταν να ρυθμιστούν, αν οι εταίροι υπέβαλλαν αίτηση ως ιδιοκτήτες ατομικής επιχείρησης. 
Προϋπόθεση ωστόσο σύμφωνα με τον κ. Σαλή αποτελεί το να είναι οι υπό ένταξη ατομικές οφειλές επιλέξιμες κατά νόμο. Επομένως δεν εντάσσονται οφειλές άσχετες με την επιχειρηματική δραστηριότητα, που δεν κρίνονται απαραίτητες για την εξασφάλιση της βιωσιμότητας του εταίρου, ή οφειλές μεταγενέστερες της 31/12/2017 ή οφειλές για επιστροφή κρατικών ενισχύσεων. 

Από την άλλη πλευρά, ο εταίρος μπορεί να ρυθμίσει τις δικές του οφειλές, εντάσσοντας και τις οφειλές που τον βαρύνουν ως ομόρρυθμο εταίρο, ακόμα και αν η εταιρία έχει λυθεί, εφόσον ο εταίρος διατηρεί δική του ατομική επιχείρηση σε λειτουργία. Αναφορικά με την επιλεξιμότητα (μία θετική χρήση στις τρεις τελευταίες), αυτή εκ των πραγμάτων δεν θα μπορεί να κριθεί στο πρόσωπο του εταίρου, αφού ο ίδιος δεν τηρεί λογιστικά βιβλία στο δικό του όνομα. Επομένως αναγκαστικά η επιλεξιμότητα θα πρέπει να κριθεί στο πρόσωπο της εταιρίας.

Επίσης, σύμφωνα με τον κ. Σαλή με τις αλλαγές στον εξωδικαστικό μηχανισμό επιμηκύνεται από 70 σε 90 ημέρες το χρονικό διάστημα αυτοδίκαιης αναστολής της αναγκαστικής εκτέλεσης κατά του οφειλέτη για την ικανοποίηση των απαιτήσεων, των οποίων ζητείται η εξωδικαστική ρύθμιση. Κατά το χρονικό αυτό διάστημα αναστέλλεται και κάθε διοικητικό μέτρο, το οποίο επιβάλλεται, αυτοδικαίως ή με πράξη της Διοίκησης, ως συνέπεια της μη εξόφλησης υποχρεώσεων, των οποίων ζητείται η ρύθμιση, και το οποίο συνεπάγεται την αναστολή λειτουργίας της επιχείρησης.

Περιορίζονται επίσης οι συνέπειες των κατασχέσεων που επιβλήθηκαν από το Δημόσιο με αποδέσμευση των μελλοντικών απαιτήσεων σε περίπτωση επίτευξης συμφωνίας αναδιάρθρωσης. Πλήρης ανατροπή της κατάσχεσης μπορεί να επιτευχθεί μόνο εφόσον η κατάσχεση επιβλήθηκε αποκλειστικά για οφειλές εντεταγμένες στη σύμβαση και μόνο εφόσον εξοφλήθηκε τουλάχιστον το 75% του ποσού που πρέπει να καταβληθεί στο Δημόσιο δυνάμει της σύμβαση, καταλήγει ο κ. Σαλής.