ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Η ατζέντα της κρίσιμης συνεδρίασης του Eurogroup – Μήνυμα Μοσκοβίσι για το χρέος

Δημοσίευση 18 Ιουνίου 2018, 14:05 / Ανανεώθηκε 18 Ιουνίου 2018, 14:26
Η ατζέντα της κρίσιμης συνεδρίασης του Eurogroup – Μήνυμα Μοσκοβίσι για το χρέος
Facebook Twitter Whatsapp

Πλαίσιο εποπτείας, μέτρα ελάφρυνσης χρέους και η επόμενη δόση στο τραπέζι

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Το ελληνικό ζήτημα θα κυριαρχήσει όπως αναμενόταν άλλωστε στην ατζέντα της κρίσιμης συνεδρίασης του Eurogroup της 21ης Ιουνίου, όπως προκύπτει και από την ημερήσια διάταξη που γνωστοποίησε ο πρόεδρος του οργάνου Μάριο Σεντένο. Την ίδια ώρα, ο Πιερ Μοσκοβισί απηύθυνε κάλεσμα για ελάφρυνση του χρέους.

«Το Εurogroup θα αξιολογήσει την πρόοδο που επιτεύχθηκε από την Ελλάδα στην εφαρμογή των προαπαιτούμενων που συνδέονται με την τέταρτη και τελευταία αξιολόγηση του προγράμματος. Η αξιολόγηση θα επιτρέψει στους υπουργούς Οικονομικών να πάρουν αποφάσεις για όλες εκείνες τις παραμέτρους που είναι αναγκαίες προκειμένου να διασφαλιστεί η επιτυχής ολοκλήρωση του προγράμματος τον Αύγουστο» τονίζεται χαρακτηριστικά και προστίθεται:

«Αυτές οι παράμετροι έχουν να κάνουν με το πλαίσιο της εποπτείας που θα ισχύσει μετά το πρόγραμμα, με το ύψος της τελευταίας δόσης των δανείων από τον ESM και με τα πιθανά μέτρα για το χρέος. Τo Eurogroup έχει παρουσιάσει έναν κατάλογο με τα μέτρα για το χρέος στη δήλωση του Ιουνίου του 2017. Το πρόγραμμα θα λήξει στις 20 Αυγούστου του 2018».

Στη συνέχεια, στην ημερήσια διάταξη αναφέρεται ότι «τo Εurogroup θα ανταλλάξει απόψεις σχετικά με τα αποτελέσματα της διαβούλευσης του Άρθρου IV που θα παρουσιάσει το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο στην ευρωζώνη. Λίγο πιο μετά, το ΔΝΤ θα δημοσιοποιήσει την τελική του έκθεση».

Η συνεδρίαση του Eurogroup θα διεξαχθεί σε δύο μορφές. Το πρώτο μέρος θα είναι η τακτική συνάντηση των υπουργών της ζώνης του ευρώ, και θα ξεκινήσει στις 4.00 μ.μ. (ώρα Ελλάδας). Το δεύτερο μέρος θα ξεκινήσει στις 19.30 (ώρα Ελλάδας) και θα συμμετέχουν οι υπουργοί των 27 κρατών-μελών της ΕΕ, με θέμα συζήτησης την προετοιμασία του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου του Ιουνίου για το θέμα της εμβάθυνσης της Οικονομικής και Νομισματικής Ένωσης.

Μοσκοβισί: Χρειάζονται οπωσδήποτε μέτρα για το χρέος

Κάλεσμα στο Eurogroup να ληφθούν «οπωσδήποτε» μέτρα για την ελάφρυνση χρέους απηύθυνε από τη μεριά του ο επίτροπος Οικονομικών Υποθέσεων της Κομισιόν Πιερ Μοσκοβισί.

«Οι υπουργοί Οικονομικών και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή οφείλουν οπωσδήποτε την Πέμπτη να αποφασίσουν ένα πακέτο μέτρων ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους τα οποία να είναι σημαντικά», υπογράμμισε υπογράμμισε στο τηλεοπτικό δίκτυο Public Senat.

«Δεν πρόκειται για διαγραφή, αλλά το βάρος του χρέους πρέπει να ελαφρυνθεί», διαμηνύοντας πως η έξοδος της Ελλάδας από το πρόγραμμα «θα είναι μια πολύ σημαντική συμβολική και πολιτική στιγμή για την Ευρώπη».

Κατά την προσεχή συνάντησή τους, την Πέμπτη στο Λουξεμβούργο, οι υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης πρόκειται να συμφωνήσουν για την έξοδο της Ελλάδας από το πρόγραμμα αρωγής. Το χρέος της Ελλάδας φθάνει το 178% του ΑΕΠ της. Η Ελλάδα, που επέστρεψε στην ανάπτυξη το 2017, έπειτα από εννέα χρόνια βαθιάς ύφεσης, πρόκειται να βγει οριστικά στις 20 Αυγούστου από την κηδεμονία των δανειστών της.

Διαβάστε επίσης:

►Guardian: Οικονομική κατάρρευση της Ελλάδας αν δεν διαγραφεί μέρος του χρέους