current views are: 11

19 Ιουνίου 2018
Δημοσίευση20:19

Το Βερολίνο ράβει κοστούμι στα… μέτρα του για το ελληνικό χρέος

Και μεταμνημονιακή εποπτεία που θα θυμίζει «στενό κορσέ»

Δημοσίευση 20:19’

Και μεταμνημονιακή εποπτεία που θα θυμίζει «στενό κορσέ»

Μόλις δύο 48ωρα πριν από την κρίσιμη συνεδρίαση του Eurogroup για τη συμφωνία – πακέτο που θα περιλαμβάνει όλα τα ζητήματα – κλειδιά για τη μεταμνημονιακή εποχή, από διαρροές και δημοσιεύματα του ευρωπαϊκού Τύπου, αρχίζει να γίνεται σαφές το περίγραμμα των μέτρων για το χρέος που πιθανότατα θα αποφασιστούν την προσεχή Πέμπτη.

Μικρό καλάθι ή αλλιώς οι γερμανικές προτάσεις

Παρότι, χθες, Δευτέρα το πρακτορείο Reuters εκτίμησε πως η κυβέρνηση μετά τη συμφωνία για το Σκοπιανό θα σπεύσει με άλλη ψυχολογία στην κρίσιμη συνεδρίαση, επί του πρακτέου λίγα έχουν αλλάξει αναφορικά με τη στάση της Γερμανίας η οποία επιμένει να αντιδρά σε μια μεγάλη και «αυτόματη» ελάφρυνση χρέους. Μια στάση που δεν απορρέει μονάχα από τις ιδεολογικές αγκυλώσεις της γερμανικής κυβέρνησης, αλλά και από τις αντικειμενικές δυσκολίες που προκύπτουν από τη σύνθεση των Κοινοβουλευτικών Ομάδων που τη στηρίζουν: Ιδίως η συντηρητική παράταξη [CDU – CSU] έχει καταστήσει σαφές σε όλους τους τόνους πως μια συμφωνία που περιλαμβάνει μεγάλη ελάφρυνση χρέους, και κυρίως χωρίς να συνοδεύεται από σαφείς δεσμεύσεις της ελληνικής πλευράς, δεν θα γίνει αποδεκτή από τη Bundestag.

Υπό αυτό το πρίσμα, το υπουργείο Οικονομικών της Γερμανίας διαβεβαιώνει τους βουλευτές ότι οι συζητήσεις βρίσκονται κοντά στο τέλος τους, με τα μέχρι στιγμής δεδομένα να συγκλίνουν πως οι όποιες αποφάσεις σχετικά με το χρέος θα είναι πολύ κοντά στις θέσεις του Βερολίνου.

Διαβάστε επίσης:

►Reuters: Η συμφωνία για το Σκοπιανό ίσως ενισχύσει τις ελπίδες για το χρέος

►Κομισιόν: Τρίμηνες αξιολογήσεις μετά το πρόγραμμα

►«Αναίμακτη» λύση με ελάχιστες παραχωρήσεις για την Ελλάδα θέλουν Μέρκελ – Σολτς

Τόσο ο ευρωπαίος αξιωματούχος που ενημέρωσε σήμερα τους δημοσιογράφους στις Βρυξέλλες, όσο και ο γερμανικός Τύπος αναφέρθηκαν στα ίδια σχεδόν μέτρα για το χρέος: Υπό διαπραγμάτευση βρίσκονται η επιμήκυνση του χρόνου αποπληρωμής των δανείων του ΕFSF, η χρησιμοποίηση μέρους των αδιάθετων χρημάτων του προγράμματος του ESM για την αγορά ακριβών δανείων (π.χ. του ΔΝΤ), η επιστροφή των κερδών των κεντρικών τραπεζών από τα ελληνικά ομόλογα (SMPs) και ANFAs που υπολογίζονται περί τα 4 δισ. ευρώ.

Ως προς τις επιμηκύνσεις των δανείων του EFSF, σύμφωνα με τη Süddeutsche Zeitung αυτές «κλειδώνουν» στα 7 με 8 χρόνια, έπειτα από τις γερμανικές πιέσεις όλο το τελευταίο διάστημα.

Επίσης τα κέρδη από τα ελληνικά ομόλογα θα μπορούσαν να εκταμιευθούν σε τέσσερις ετήσιες δόσεις, ωστόσο οι όποιες εκταμιεύσεις θα συνοδεύονται από δεσμεύσεις για τήρηση των συμφωνηθέντων.

Ταυτόχρονα, όπως φαίνεται ο «γαλλικός μηχανισμός» σύνδεσης του χρέους με την ανάπτυξη, δεν έχει φύγει από το τραπέζι, αν και το Βερολίνο επιμένει ότι η ενεργοποίηση του δεν θα πρέπει να είναι αυτόματη, αλλά πρώτα θα πρέπει να παίρνει το «πράσινο φως» από τη Bundestag.

Ως «αντίδωρο» για τα εν λόγω μέτρα – τα οποία απέχουν πολύ από το να καταστίσουν το χρέος βιώσιμο σύμφωνα με το ΔΝΤ- η Αθήνα θα λάβει μια μεγάλη δόση ύψους 15 δισεκατομμυρίων ευρώ από τους αδιάθετους πόρους του ESM ώστε το αποθεματικό που χτίζει για την εξυπηρέτηση των δανειακών υποχρεώσεων μέχρι το 2020, να ανέλθει στα 20 δισεκατομμύρια ευρώ.

Με δεδομένη την κατεύθυνση που έχουν πάρει οι συζητήσεις το ΔΝΤ φαίνεται πως δεν θα ενεργοποιήσει τελικά τη χρηματοδοτική του συμμετοχή στο πρόγραμμα κάτι για το οποίο πλέον μιλάνε ανοιχτά τόσο το Βερολίνο, όσο και η Βρυξέλλες. Ο Ευρωπαίος αξιωματούχος μάλιστα ανέφερε πως παρότι θα ήταν προτιμότερη η συμμετοχή του Ταμείου, δεν πρόκειται να προκληθεί κάποιο «σοκ» στις αγορές, καθώς θα συνεχίσει να εμπλέκεται σε πιο τεχνικό επίπεδο.

Στόχος της γερμανικής κυβέρνησης με αυτή τη «μίνι» ελάφρυνση δεν είναι άλλος από το να περιοριστούν όσο το δυνατό περισσότερο οι αντιδράσεις στη Bundestag, ιδίως αν αναλογιστεί κανείς ότι ο κυβερνητικός συνασπισμός περνάει ήδη την πρώτη του κρίση, λόγω της αντιπαράθεσης της Άνγκελα Μέρκελ με τον Χορστ Ζέεχοφερ για το προσφυγικό.

Όπως γράφει η Die Welt, κοινοβουλευτικοί κύκλοι στη γερμανική πρωτεύουσα υποστηρίζουν ότι καθότι ένα μέρος των μέτρων αφορά δάνεια του EFSF που προέβλεπε διαφορετικό πλαίσιο εγκρίσεων, η όποια ελάφρυνση θα πρέπει να εγκριθεί όχι από την επιτροπή Προϋπολογισμού της Bundestag, αλλά από την Ολομέλεια. Εξού λοιπόν και το μικρό πακέτο για το χρέος, ώστε να διασφαλιστεί πως η όποια λύση θα λάβει την έγκριση των βουλευτών.

Στενός κορσές

Πέραν του χρέους, ακόμη ένα μείζον ζήτημα για τη μεταμνημονιακή εποχή, είναι και το μοντέλο επιτήρησης που θα ακολουθηθεί. Ευρωπαίος αξιωματούχος, σημείωσε σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ ότι οι Βρυξέλλες αναζητούν τρόπους για να παρακολουθούν τη συνέχιση των μεταρρυθμίσεων στην Ελλάδα τα επόμενα χρόνια. Μετά την έξοδο από το πρόγραμμα η Ελλάδα θα υπαχθεί στη λεγόμενη «ενισχυμένη εποπτεία» (Enhanced Surveillance). Αυτό σημαίνει ότι ανά τρίμηνο θα υπάρχουν αξιολογήσεις για την εφαρμογή των συμφωνηθέντων από τους θεσμούς, καθώς και συγκεκριμένες πολιτικές δεσμεύσεις.

Πέραν των δημοσιονομικών στόχων, η κυβέρνηση θα αξιολογείται και για τις μεταμνημονιακές δεσμεύσεις που θα αναλάβει, οι οποίες ανάμεσα σε άλλα περιλαμβάνουν μεταρρυθμίσεις στη δικαιοσύνη, τη Δημόσια Διοίκηση, ολοκλήρωση ιδιωτικοποιήσεων και εκμηδενισμό των ληξιπρόθεσμων οφειλών.


σχετικα αρθρα