<img src="https://certify.alexametrics.com/atrk.gif?account=bmSkk1acFHS1cvhttps://certify.alexametrics.com/atrk.gif?account=bmSkk1acFHS1cv" style="display:none" height="1" width="1" alt="" />

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Eurogroup: Μικρό καλάθι για το χρέος

Δημοσίευση 20 Ιουνίου 2018, 22:37 / Ανανεώθηκε 21 Ιουνίου 2018, 11:53
Eurogroup: Μικρό καλάθι για το χρέος
Facebook Twitter Whatsapp

Θα εφαρμοστεί η περικοπή συντάξεων το 2019

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Τελευταίος σημαντικός σταθμός πριν την οριστική έξοδο της Ελλάδας από τα μνημόνια στις 20 Αυγούστου θα είναι η συνεδρίαση του Eurogroup το απόγευμα της Πέμπτης, έπειτα από την ολοκλήρωση των προαπαιτουμένων και την έκθεση συμμόρφωσης που παρουσίασε η Κομισιόν, η οποία επιβεβαιώνει την περικοπή συντάξεων το 2019.

Στο κτίριο Plateau Kirchberg του Λουξεμβούργου, το Eurogroup θα συνέλθει στις 4 το απόγευμα ώρα Ελλάδας (15.00 τοπική ώρα) και στις 7.30 ώρα Ελλάδας θα ακολουθήσει συνεδρίαση του Ecofin. Παραμένει ακόμα εάν οι δύο συνεδριάσεις θα γίνουν χωρίς ενδιάμεσο διάλειμμα, πόσο μάλλον εάν καθυστερήσει η συζήτηση για το «ελληνικό ζήτημα».

Παρούσα στη συνεδρίαση θα είναι και η επικεφαλής του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ, καθώς το Ταμείο θα προσφέρει τεχνική βοήθεια χωρίς χρηματοδότηση.

Διαβάστε επίσης: 

Το Βερολίνο ράβει κοστούμι στα… μέτρα του για το ελληνικό χρέος  

►Κομισιόν: Τρίμηνες αξιολογήσεις μετά το πρόγραμμα  

►«Αναίμακτη» λύση με ελάχιστες παραχωρήσεις για την Ελλάδα θέλουν Μέρκελ - Σολτς 

►Με τη «βούλα» της Κομισιόν οι περικοπές σε συντάξεις και αφορολόγητο 


Πρόσφατα, ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν Βάλντις Ντομπρόβσκις προϊδέασε για μια μακρά συνεδρίαση. Όλοι, πάντως περιμένουν να βγει «λευκός καπνός». Άλλωστε, πριν το Eurogroup θα συνέλθει το Euro Working Group, το οποίο θα εισηγηθεί θετικά.

Η ατζέντα για την Ελλάδα περιλαμβάνει τέσσερα θέματα:

Την ολοκλήρωση της τέταρτης αξιολόγησης, έπειτα από τη δημοσίευση της έκθεσης συμμόρφωσης.

Την εκταμίευση της τελευταίας δόσης: Ο επικεφαλής του ESM Κλάους Ρέγκλινγκ την έχει προσδιορίσει σε 10- 12 δισ. ευρώ, αλλά μπορεί να υπάρξουν εκπλήξεις προκειμένου να αυξηθεί το ποσό στο «μαξιλάρι ασφαλείας» που θα διασφαλίσει τις χρηματοδοτικές ανάγκες της χώρας μετά το πρόγραμμα, ανεξαρτήτως της εξόδου στις αγορές.

Τη μεταμνημονιακή παρακολούθηση: Αναμένεται να είναι πιο σφιχτή από ό,τι σε άλλες χώρες που βγήκαν από προγράμματα, καθώς, σύμφωνα με τον αντιπρόεδρο της Κομισιόν, η Ελλάδα έχει λάβει μεγαλύτερα ποσά από τον ESM, έχει γίνει ήδη ελάφρυνση χρέους και θα γίνει και νέα ελάφρυνση. Η μεταμνημονιακή παρακολούθηση και η επιστροφή της οικονομίας στην κανονικότητα και τα «Ευρωπαϊκά Εξάμηνα» θα συνδέεται, σύμφωνα με κυβερνητικούς παράγοντες, και με την υλοποίηση των χρονοβόρων μεταρρυθμίσεων, όπως είναι το Κτηματολόγιο, το Ελληνικό, λοιπές ιδιωτικοποιήσεις κ.ά.

Τα πρόσθετα μέτρα για το χρέος: Το Βερολίνο αποκλείει μεγάλη ελάφρυνση, δεδομένου πως μια τέτοια κίνηση δεν θα γινόταν δεκτή από τη Bundesbastag. Υπό διαπραγμάτευση βρίσκονται η επιμήκυνση του χρόνου αποπληρωμής των δανείων του ΕFSF, η χρησιμοποίηση μέρους των αδιάθετων χρημάτων του προγράμματος του ESM για την αγορά ακριβών δανείων (π.χ. του ΔΝΤ), η επιστροφή των κερδών των κεντρικών τραπεζών από τα ελληνικά ομόλογα (SMPs) και ANFAs που υπολογίζονται περί τα 4 δισ. ευρώ.

Ως προς τις επιμηκύνσεις των δανείων του EFSF, σύμφωνα με τη Süddeutsche Zeitung αυτές «κλειδώνουν» στα 7 με 8 χρόνια, έπειτα από τις γερμανικές πιέσεις όλο το τελευταίο διάστημα.

Επίσης τα κέρδη από τα ελληνικά ομόλογα θα μπορούσαν να εκταμιευθούν σε τέσσερις ετήσιες δόσεις, ωστόσο οι όποιες εκταμιεύσεις θα συνοδεύονται από δεσμεύσεις για τήρηση των συμφωνηθέντων.

Ταυτόχρονα, όπως φαίνεται ο «γαλλικός μηχανισμός» σύνδεσης του χρέους με την ανάπτυξη, δεν έχει φύγει από το τραπέζι, αν και το Βερολίνο επιμένει ότι η ενεργοποίηση του δεν θα πρέπει να είναι αυτόματη, αλλά πρώτα θα πρέπει να παίρνει το «πράσινο φως» από τη Bundestag.

Ως «αντίδωρο» για τα εν λόγω μέτρα -τα οποία απέχουν πολύ από το να καταστίσουν το χρέος βιώσιμο σύμφωνα με το ΔΝΤ- η Αθήνα θα λάβει μια μεγάλη δόση ύψους 15 δισεκατομμυρίων ευρώ από τους αδιάθετους πόρους του ESM ώστε το αποθεματικό που χτίζει για την εξυπηρέτηση των δανειακών υποχρεώσεων μέχρι το 2020, να ανέλθει στα 20 δισεκατομμύρια ευρώ.

Περικοπές

Η έκθεση συμμόρφωσης που παρουσίασε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή για την τέταρτη αξιολόγηση επιβεβαιώνει οι ψηφισμένες περικοπές σε συντάξεις θα εφαρμοστούν το 2019 ενώ η μείωση του αφορολόγητου το 2020.

«Στο πεδίο της προσαρμογής, το πακέτο αποτελείται από μεταρρύθμιση στο συνταξιοδοτικό που θα αποδώσει 1% του ΑΕΠ το 2019 η οποία θα ακολουθηθεί από μείωση του αφορολόγητου για τη διεύρυνση της φορολογικής βάσης το 2020» αναφέρεται χαρακτηριστικά στην έκθεση της Κομισιόν.

Παράλληλα μνημονεύεται και η δυνατότητα ενεργοποίησης ενός «επεκτατικού» δημοσιονομικά πακέτου μέτρων (τα λεγόμενα αντίμετρα) υπό την προϋπόθεση της επίτευξης των στόχων.

Επίσης, οι δανειστές εκτιμούν πως έχουν ολοκληρωθεί και τα 88 προαπαιτούμενα της τέταρτης αξιολόγησης, ενώ το βασικό μακροοικονομικό σενάριο έως το 2022 προβλέπει ρυθμό ανάπτυξης 1,9% του ΑΕΠ φέτος, 2,3% το 2019 και 2020, 2,1% το 2021 και 1,8% το 2022.

Σημειώνεται πάντως ότι στην έκθεση συμμόρφωσης δεν περιλαμβάνεται η έκθεση βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους.

Το ύψος της τελευταίας δόσης δεν διευκρινίζεται, όμως αναμένεται να υπερβαίνει τα 10 δισεκατομμύρια ευρώ και θα είναι σημαντικό μέρος του δημοσιονομικού «μαξιλαριού» που ετοιμάζει η Αθήνα.

Σε ό,τι αφορά την επόμενη μέρα, αναφέρεται ότι οι ελληνικές αρχές έχουν «δεσμευτεί πλήρως» στην εφαρμογή «συμπαγών οικονομικών και δημοσιονομικών πολιτικών μακροπρόθεσμα» και έχουν παρουσιάσει μια στρατηγική για την ανάπτυξη στο Eurogroup.