current views are: 9

21 Ιουνίου 2018
Δημοσίευση12:26

Eurogroup: Η νύχτα θα είναι μακρά – Παραμένει η απόσταση με τη Γερμανία για το χρέος

Τι λένε στο Newpost πηγές κοντά στη διαπραγμάτευση

Δημοσίευση 12:26’

Τι λένε στο Newpost πηγές κοντά στη διαπραγμάτευση

Μακρά αποδεικνύεται η νύχτα στο Λουξεμβούργο, όπου οι συζητήσεις για το ελληνικό χρέος βρίσκονται στην κορύφωσή τους και τη συζήτηση στο Eurogroup να ξεκινάει εκ νέου περί τις 11 το βράδυ και να συνεχίζεται μέχρι τις πρώτες πρωινές ώρες.

Πηγές κοντά στις διαπραγματεύσεις ανέφεραν στο Newpost, πως η «συμφωνία είναι ακόμη μακριά», ωστόσο εξέφραζαν αισιοδοξία για επιτυχή έκβαση τους απόψε. Βασικό ζήτημα είναι τα δάνεια του EFSF με τη Γερμανία να επιμένει στη γραμμή της ολιγοετούς επιμήκυνσής τους.

Προηγήθηκε τριμερής συνάντηση του Ευκλείδη Τσακαλώτου με τους ομολόγους του της Γερμανίας και της Γαλλίας, Μάρτιν Σολτς και Μπρούνο Λε Μερ.

Από την πλευρά της η επικεφαλής του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ, σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε στο περιθώριο του Eurogroup αρνήθηκε να απαντήσει σε ερωτήσεις για την Ελλάδα, αρκούμενη να διαβεβαιώσει ότι «οι συζητήσεις θα συνεχιστούν για το υπόλοιπο της βραδιάς».

Διαβάστε επίσηςΤα συμπεράσματα του EuroWorking Group για το χρέος

Η ελληνική διαπραγματευτική ομάδα υπό τον Ευκλείδη Τσακαλώτο επιμένει σε λύση που θα δώσει σήμα στις αγορές ότι το χρέος έχει καταστεί βιώσιμο. Να σημειωθεί ότι κ. Τσακαλώτος βρίσκεται σε ανοιχτή γραμμή με τον Αλέξη Τσίπρα.

Διαβάστε επίσης: 

Σεντένο: «Θα φθάσουμε σήμερα σε μια συμφωνία για την Ελλάδα» 

Γερμανικά μέσα: Το δράμα της Ελλάδας ολοκληρώνεται…

Τα ανοιχτά ζητήματα

Σταχυολογώντας το προσχέδιο συμπερασμάτων του Eurogroup, το οποίο προετοίμασε το EuroWorking Group και αποκάλυψε η εφημερίδα «Καθημερινή», προκύπτει πως οι κρισιμότερες πτυχές των μέτρων για την ελάφρυνση του χρέους καθώς και ο ακριβής ρόλος του ΔΝΤ στο πρόγραμμα δεν έχουν καθοριστεί ακόμα. Εν πολλοίς, οι αποφάσεις πάνω σε αυτά τα ζητήματα θα κρίνουν τη βιωσιμότητα της εξόδου από το πρόγραμμα, τους όρους που αυτή θα γίνει και συνολικά το μεταμνημονιακό μέλλον της Ελλάδας.

Το κρισιμότερο ζήτημα που θα συζητηθεί στο Eurogroup είναι η διάρκεια των επιμηκύνσεων της μέσης διάρκειας λήξης των δανείων που έδωσε στην Ελλάδα ο EFSF (ο προκάτοχος του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού σταθερότητας, και τα δάνεια ύψους 130 δισ. ευρώ αφορούν το δεύτερο μνημόνιο]. Επίσης ανοιχτό παραμένει το κατά πόσο θα παραταθεί η περίοδος χάριτος για τα ίδια δάνεια. Ως προς τις επιμηκύνσεις, η Γερμανία ζητεί να αυτές να επεκταθούν από 3 έως 5 έτη, η Γαλλία και ορισμένες άλλες χώρες να φτάσουν τα 10 έτη, ενώ το ΔΝΤ επιμένει να επεκταθούν σε βάθος 15ετίας. Το πιθανότερο σενάριο αυτή τη στιγμή είναι η επιμήκυνση να «κλειδώσει» στα 7 έτη.

Από τη διάρκεια της επιμήκυνσης που θα συμφωνηθεί, θα εξαρτηθούν και τα άλλα δύο βασικά ζητήματα που αφορούν τη μεταμνημονιακή εποχή: Το ύψος των στόχων των πρωτογενών πλεονασμάτων την περίοδο 2023 – 2060. Σε κάθε περίπτωση αυτά θα ανέρχονται λίγο πάνω από το 2%.

Αντίστοιχα, τα όποια μέτρα συμφωνηθούν για το χρέος θα καθορίσουν και το ύψος της δόσης που θα εκταμιευθεί για την Ελλάδα, ένα μεγάλο μέρος της οποίας θα χρησιμοποιηθεί για αυξηθεί το αποθεματικό ασφαλείας που «χτίζει» η κυβέρνηση ώστε να καλύψει τις χρηματοδοτικές της ανάγκες έως και το 2020. Η Γερμανία προκρίνει ως γνωστό εκταμίευση υψηλότερης δόσης, ως «αντίδωρο» για τη μικρότερη ελάφρυνση χρέους. Στο προσχέδιο συμπερασμάτων το ύψος της δόσης ανέρχεται από 11,7 έως 21,7 δισ. ευρώ.

Το ένα μέρος αυτών των χρημάτων θα κατευθυνθεί για την εξαγορά από την ελληνική κυβέρνηση των υψηλότοκων δανείων του ΔΝΤ και το άλλο θα προστεθεί στον «κουμπαρά» ρευστότητας.

Ανοιχτή επίσης παραμένει η «σφραγίδα» βιωσιμότητας χρέους του ΔΝΤ, όπως επίσης και η μορφή της μεταμνημονιακής εποπτείας. Σε περίπτωση μη χρηματοδοτικής συμμετοχής, το Ευρωπαϊκό σκέλος των δανειστών πιέζει το Ταμείο να μην κάνει ξεχωριστές εκθέσεις ανά τρίμηνο, αλλά να συνυπογράφει τις αξιολογήσεις της ΕΕ. Ένα ζήτημα που αποτελεί και αυτό εστία εντάσεων και αναμένεται να συζητηθεί ενδελεχώς στη συνεδρίαση.

Δηλώσεις πριν από τη συνεδρίαση

Προσερχόμενος, ο πρόεδρος του ESM Κλάους Ρέγκλινγκ ανέφερε πως μόλις τελειώσει το ελληνικό πρόγραμμα δεν θα υπάρχει άλλο ενεργό πρόγραμμα για πρώτη φορά από τη δημιουργία του Μηχανισμού και υπενθύμισε πως η Ελλάδα έχει λάβει περισσότερα από 44 δισ. ευρώ μέσω του τρίτου προγράμματος. 

Από την πλευρά του ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας Όλαφ Σόλτς έκανε υποστήριξε ότι είναι πιθανό να έχουμε συμφωνία σήμερα για το μέλλον της Ελλάδας, χωρίς ωστόσο να υπεισέλθει σε λεπτομέρειες.

Ο επίτροπος Οικονομικών Πιερ Μοσκοβισί, ανέφερε πως σήμερα θα είναι ιστορική ημέρα για την Ελλάδα και σημείωσε πως όλοι θα πρέπει να θυμούνται τις πολλές ώρες και ημέρες και το πολιτικό κεφάλαιο που ξοδεύτηκε για να διορθωθεί η κατάσταση, η οποία όπως είπε, ήταν απειλή για τη βιωσιμότητα του ευρώ.

«Για την Ελλάδα που μετά από οκτώ χρόνια δύσκολων μεταρρυθμίσεων και σκληρής προσαρμογής θα είναι σε θέση να προχωρήσει βασισμένη στα δυο της πόδια. Θα είναι και για εμάς ιστορικό γεγονός. Θα σημαίνει ότι έχουμε αφήσει την κρίση της Ευρωζώνης πίσω μας» τόνισε, εκφράζοντας την πεποίθηση ότι θα βρεθεί σήμερα λύση. «Αυτό είναι το καθήκον μας» είπε. 


σχετικα αρθρα