current views are: 10

21 Ιουνίου 2018
Δημοσίευση22:12

Οι αυστηρές δεσμεύσεις στη μεταμνημονιακή εποχή – Τι αποφασίστηκε στο Eurogroup

«Κλείδωσε» στα 10 χρόνια η επιμήκυνση των ομολόγων του EFSF, αλλά και οι μεταμνημονιακές δεσμεύσεις – φωτιά

Δημοσίευση 22:12’

«Κλείδωσε» στα 10 χρόνια η επιμήκυνση των ομολόγων του EFSF, αλλά και οι μεταμνημονιακές δεσμεύσεις – φωτιά

«Λευκός καπνός» βγήκε από το Eurogroup του Λουξεμβούργου καθώς οι υπουργοί Οικονομικών έπειτα από μαραθώνιες διαβουλεύσεις κατέληξαν σε συμφωνία για το χρέος, το ύψος της δόσης και το σκληρό μεταμνημονιακό πλαίσιο της Ελλάδας.

Η επιμήκυνση των δανείων του EFSF κλείδωσε στα 10 χρόνια και η τελευταία δόση του προγράμματος θα ανέλθει στα 15 δισ. ευρώ. Επίσης συμφωνήθηκε και η παράταση της περιόδου χάριτος για τα ίδια δάνεια στα 10 χρόνια. Αξίζει να σημειωθεί ότι το Βερολίνο είχε προσέλθει με θέση για επιμήκυνση από 3 έως 5 έτη, ενώ το ΔΝΤ ζητούσε 15 έτη. Τελικά επετεύχθη συμβιβαστική συμφωνία στα 10 χρόνια που ήταν εν πολλοίς και η θέση της Γαλλίας στη διαπραγμάτευση. Πρακτικά αυτό σημαίνει ένα μεγάλο μέρος του χρέους θα αποπληρωθεί μετά το 2033, ενώ μέρος της δόσης θα αξιοποιηθεί για πρόωρη εξόφληση των δανείων που έχει λάβει η Ελλάδα από το ΔΝΤ.

Με βάση τα μέχρι στιγμής δεδομένα, η συμφωνία φαίνεται να είναι καλύτερη των αρχικών εκτιμήσεων αλλά και των διαθέσεων του Βερολίνου κατά την αρχή της συνεδρίασης.

Διαβάστε επίσης:

►Ο Σεντένο επιμένει ότι το χρέος είναι βιώσιμο, ΔΝΤ και EKT διατηρούν επιφυλάξεις

►Αυτά είναι τα μέτρα που πρέπει να λάβει η Ελλάδα μετά το πρόγραμμα

Αναλυτικά τα μέτρα για το χρέος, όπως αυτά περιλαμβάνονται στα συμπεράσματα του Eurogroup: 

Τι αναφέρουν τα συμπεράσματα του Eurogroup για το ελληνικό χρέος:

«Το Eurogroup επέστρεψε στην βιωσιμότητα του ελληνικού χρέος στη βάση μιας ανανεωμένης ανάλυσης που εκπόνησαν οι Ευρωπαϊκοί θεσμοί. Η εφαρμογή μιας αξιόπιστης αναπτυξιακής στρατηγικής και μιας συνετής δημοσιονομικής στρατηγικής θα είναι τα βασικά συστατικά για τη βιωσιμότητα του χρέους. Στο πλαίσιο αυτό, η Ευρωομάδα εκφράζει την ικανοποίησή της για τη δέσμευση της Ελλάδας να διατηρήσει ένα πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% του ΑΕΠ έως το 2022 και στη συνέχεια να συνεχίσει να διασφαλίζει ότι οι δημοσιονομικές δεσμεύσεις της ευθυγραμμίζονται με το δημοσιονομικό πλαίσιο της ΕΕ. Η ανάλυση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής υποδηλώνει ότι αυτό θα συνεπάγεται ένα πρωτογενές πλεόνασμα κατά μέσο όρο 2,2% του ΑΕΠ κατά την περίοδο από το 2023 έως το 2060.

Το Eurogroup υπενθύμισε την αξιολόγηση της διατηρησιμότητας του χρέους σε σχέση με τα συμφωνημένα κριτήρια αναφοράς για τις ακαθάριστες ανάγκες χρηματοδότησης: Οι ακαθάριστες χρηματοδοτικές ανάγκες θα πρέπει να παραμείνουν κάτω από 15% του ΑΕΠ μεσοπρόθεσμα και κάτω από το 20% του ΑΕΠ στη συνέχεια, εξασφαλίζοντας ταυτόχρονα ότι το χρέος σταθερά θα μειώνεται.

Η ευρωομάδα εξέφρασε τη σημασία να βασίζεται η αξιολόγησή της για το χρέος σε ρεαλιστικές και επιφυλακτικές υποθέσεις, λαμβάνοντας υπόψη τη συμμόρφωση με το δημοσιονομικό πλαίσιο της ΕΕ και τον αντίκτυπο των μεταρρυθμίσεων που προωθούν την ανάπτυξη και των επενδυτικών πρωτοβουλιών.

Το Eurogroup συμφώνησε να εφαρμόσει, εκτός από τα μέτρα βραχυπρόθεσμου χρέους που έχουν ήδη τεθεί, τα ακόλουθα μεσοπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα μέτρα για το χρέος ώστε να διασφαλιστεί πως οι στόχοι για τις ακαθάριστες χρηματοδοτικέ ανάγκες θα τηρούνται με τις πιο επιφυλακτικές υποθέσεις.

-Την κατάργηση του επιτοκίου step up, που έχει συνδεθεί με το δάνειο του δεύτερου προγράμματος (EFSF).

-Tη χρήση των κερδών του 2014 από τα ομόλογα που έχουν οι κεντρικές τράπεζες (ANFAs – SMPs) από τον λογαριασμό του ESM και την συνέχιση της επιστροφής των ANFAs και SMPs του 2017. Αυτά θα επιστρέφονται στην Ελλάδα σε δύο ισόποσες δόσεις, τον Ιούνιο και τον Δεκέμβριο, αρχής γενομένης από το 2018 μέχρι τον Ιούνιο του 2022, μέσω του ειδικού λογαριασμού του ESM και θα χρησιμοποιηθούν για να μειώσουν τις χρηματοδοτικές ανάγκες.

-Μια περαιτέρω παράταση της περιόδου χάριτος για τα δάνεια του EFSF κατά 10 χρόνια και μια επιμήκυνση της μέσης διάρκειας λήξης κατά 10, με σεβασμό του επιτρεπόμενου ποσού του προγράμματος.

-Συμφωνούμε ότι στη βάση μιας νέας ανάλυσης βιωσιμότητας του χρέους από τους θεσμούς στο τέλος του 2032, το Eurogroup θα αποφασίσει αν χρειάζονται περαιτέρω μέτρα ελάφρυνσης, ούτως ώστε να διασφαλιστεί ότι επιτυγχάνονται οι στόχοι για τις χρηματοδοτικές ανάγκες εξυπηρέτησης του χρέους. Προϋπόθεση είναι να τηρείται το ευρωπαϊκό δημοσιονομικό πλαίσιο.

Μεταμνημονιακή εποπτεία, δόση, ΔΝΤ

Σε ό,τι αφορά τη μεταμνημονιακή εποπτεία, το Eurogroup επισημαίνει ότι τα μέτρα ελάφρυνσης του χρέους «πρέπει να περιέχουν κίνητρα που θα διασφαλίζουν ισχυρή και συνεχή εφαρμογή από την Ελλάδα των μεταρρυθμίσεων που έχουν συμφωνηθεί στο πλαίσιο του προγράμματος». Αναφέρεται επίσης στη σύνδεση συγκεκριμένων δεσμεύσεων πολιτικής με την επιστροφή των SMPS και ANFAs, καθώς και την κατάργηση του επιτοκίου step up, χαιρετίζοντας παράλληλα «την πρόθεση της Επιτροπής να ενεργοποιήσει τη διαδικασία ενισχυμένης εποπτείας τις επόμενες εβδομάδες και επίσης την υποστήριξη αυτής της προσέγγισης από τις ελληνικές αρχές».

Εξάλλου, στην ανακοίνωση του Eurogroup γίνεται αναφορά στις εν εξελίξει νομικές διαδικασίες κατά των εμπειρογνωμόνων του ΤΑΙΠΕΔ και κατά του πρώην προέδρου και άλλων στελεχών της ΕΛΣΤΑΤ, καλώντας τους θεσμούς να παρακολουθούν την πορεία τους στο πλαίσιο της μεταμνημονιακής επιτήρησης.

Αναφορικά με την τελευταία δόση που θα λάβει η Ελλάδα, το Eurogroup σημειώνει:

«Με την ολοκλήρωση των εθνικών διαδικασιών, τα όργανα διοίκησης του ESM αναμένεται να εγκρίνουν την εκταμίευση της πέμπτης και της τελευταίας δόσης του προγράμματος του ESM ύψους 15 δισ. ευρώ. Από το συνολικό αυτό ποσό, 5,5 δισ. ευρώ θα διατεθούν σε ξεχωριστό λογαριασμό και θα χρησιμοποιηθούν για την εξυπηρέτηση του χρέους, ενώ τα 9,5 δισ. ευρώ θα διατεθούν σε ειδικό λογαριασμό για τη δημιουργία ταμειακού αποθέματος, που θα χρησιμοποιηθεί για την εξυπηρέτηση του χρέους σε περίπτωση ανάγκης». Η χρήση των εν λόγω κεφαλαίων θα γίνεται μετά από συμφωνία με τους θεσμούς, ενώ σημειώνεται ότι «συνολικά, η Ελλάδα βγαίνει από το πρόγραμμα με ένα σημαντικό ταμειακό απόθεμα ύψους 24,1 δισ. ευρώ, το οποίο θα καλύψει τις δανειακές ανάγκες της κυβέρνησης για περίπου 22 μήνες μετά το τέλος του προγράμματος».

Τέλος, σχετικά με το ΔΝΤ, η δήλωση του Eurogroup αναφέρει ότι «η διοίκηση του ΔΝΤ εξέφρασε την ικανοποίησή της για την επιτυχή εφαρμογή του προγράμματος ESM και για την περαιτέρω εξειδίκευση των μέτρων για το χρέος που δόθηκε σήμερα από τα κράτη μέλη».

Συνεχίζοντας, επισημαίνεται ότι παρόλο που «δεν είναι πλέον δυνατή η ενεργοποίηση» του δικού του προγράμματος, το ΔΝΤ επιβεβαίωσε «τη συνεχιζόμενη συμμετοχή του στην Ελλάδα στο πλαίσιο της μεταμνημονιακής εποπτείας, παράλληλα με τα ευρωπαϊκά θεσμικά όργανα».


σχετικα αρθρα