current views are: 10

21 Ιουνίου 2018
Δημοσίευση23:13

Ο Σεντένο επιμένει ότι το χρέος είναι βιώσιμο, ΔΝΤ και EKT διατηρούν επιφυλάξεις

Περιθώριο «αρνητικών οικονομικών εξελίξεων» σε μακροπρόθεσμο ορίζοντα

Δημοσίευση 23:13’

Περιθώριο «αρνητικών οικονομικών εξελίξεων» σε μακροπρόθεσμο ορίζοντα

Στη συνέντευξη Τύπου που ακολούθησε τη μαραθώνια σιυνεδρίαση για το ελληνικό χρέος, ο πρόεδρος του Eurogroup Μάριο Σεντένο χαιρέτισε τη συμφωνία και παρέθεσε τις λεπτομέρειες των μέτρων ελάφρυνσης: η επιμήκυνση των δανείων του EFSF κλείδωσε στα 10 χρόνια., ενώ η παράταση της περιόδου χάριτος για τα ίδια δάνεια στα 10 χρόνια. 

Ο πρόεδρος του Eurogroup τόνισε πως επίσης θα επιστραφούν τα κέρδη των κεντρικών τραπεζών της Ευρωζώνης από τα ελληνικά ομόλογα σε εξαμηνιαίες δόσεις, υπό την προϋπόθεση ότι η Αθήνα θα εκπληρώνει τις μεταρρυθμίσεις που έχουν συμφωνηθεί για μετά το πρόγραμμα.

Ανέφερε ακόμα πως η το πλαίσιο της ενισχυμένης μεταμνημονιακής εποπτείας θα συμφωνηθεί τις επόμενες εβδομάδες, ενώ ο ρόλος του ΔΝΤ στη διαδικασία θα είναι ενεργός.

Ο πρόεδρος του Eurogroup τόνισε πως η Ελλάδα θα αποχωρήσει από το πρόγραμμα με ένα μαξιλάρι ασφαλείας ύψους 24,1 δισ. ευρώ για να καλύψει τις χρηματοδοτικές της ανάγκες για 24 μήνες, ενώ το ύψος της τελευταίας δόσης θα ανέλθει στα 15 δισ. ευρώ. 

Όπως υπογράμμισε χαρακτηριστικά ο κ. Σεντένο, με τα μέτρα που αποφασίστηκαν από το Eurogroup, «μπορούμε να πούμε με ασφάλεια πως το ελληνικό χρέος είναι βιώσιμο». Ο πρόεδρος του Eurogroup κάλεσε επίσης την Ελλάδα να συνεχίσει τις μεταρρυθμιστικές ενέργειες.

Λαγκάρντ, Ντράγκι: Επιφυλάξεις για τη μακροπρόθεσμη βιωσιμότητα του χρέους

Η γενική διευθύντρια του ΔΝΤ. Κριστίν Λαγκάρντ δήλωσε ότι συμμερίζεται την αίσθηση  πως πρόκειται για ιστορική στιγμή υπενθυμίζοντας ότι τα τελευταία χρόνια η ευρωζώνη έζησε δύσκολες στιγμές.

Επισήμανε ωστόσο την δέσμευση των εταίρων της Ελλάδας στην ευρωζώνη να λάβουν αν απαιτηθεί και νέα μέτρα για την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους -κάτι στο οποίο υπάρχει αναφορά στη δήλωση του Eurogroup.

Επιφυλάξεις ια το κατά πόσο το χρέος θα παραμείνει βιώσιμο μακροπρόθεσμα εξέφρασε και ο επικεφαλής της ΕΚΤ Μάριο Ντράγκι: «Χαιρετίζουμε την ολοκλήρωση από την Ελλάδα των προαπαιτούμενων. Αυτό ανοίγει το δρόμο για μια επιτυχή ολοκλήρωση του προγράμματος του ESΜ.

»Πιστεύουμε ότι η υιοθέτηση του πακέτου των μέτρων για το χρέος που συμφωνήθηκε από το Eurogroup θα βελτιώσει τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους μεσοπρόθεσμα. »Χαιρετίζουμε την ετοιμότητα του Eurogroup να εξετάσει περαιτέρω μέτρα για το χρέος σε μακροπρόθεσμο επίπεδο σε περίπτωση αρνητικών οικονομικών εξελίξεων» ανέφερε στη δήλωσή  του.

Και επισήμανε πως η παραμονή της Ελλάδας στο δρόμο των μεταρρυθμίσεων και της συμπαγούς δημοσιονομικής πολιτικής είναι κλειδί. 

Μοσκοβισί: Ιστορική στιγμή

Από τη μεριά του ο επίτροπος Οικονομικών Υποθέσεων Πιερ Μοσκοβισί, έκανε λόγο για «ιστορική στιγμή», διαβεβαίωσε πως «η ελληνική κρίση τελείωσε σήμερα, εδώ, στο Λουξεμβούργο», και μίλησε για «ένα νέο κεφάλαιο που μπορεί να ξεκινήσει για την Ελλάδα και την ευρωζώνη, μια νέα εποχή με τη λήξη της υπαρξιακής κρίσης του ευρώ».

Ο επίτροπος υποστήριξε επίσης πως «έχουμε σχεδιάσει ένα πλαίσιο ενισχυμένης εποπτείας για μετά το πρόγραμμα ήταν απαραίτητο, αλλά σε καμία περίπτωση δεν πρόκειται για ένα νέο μεταμφιεσμένο πρόγραμμα. Θα είναι μία εποπτεία προειδοποιητική και εποικοδομητική, γιατί είναι ένα πλαίσιο που το συμφωνούμε ούλοι μαζί» και συνέχισε:

«Υπάρχουν μεταρρυθμίσεις που είναι σημαντικές για τους πολίτες όπως δεν πρέπει να αρνούμαστε ότι υπήρξαν και πολύ δύσκολα δημοσιονομικά μέτρα. Διότι δε γέννησε η λιτότητα την κρίση, η κρίση γέννησε τη λιτότητα. Οι Έλληνες τήρησαν τις δεσμεύσεις τους, αλλά και οι εταίροι τήρησαν τις δεσμεύσεις τους. Ένα πακέτο μέτρων για ελάφρυνση χρέους που είναι αξιόπιστο, θα επιτρέψει στη χώρα να ξανασταθεί στα πόδια της και να βγει στις αγορές».

Ρέγκλινγκ: Η Ελλάδα βρέθηκε πολύ κοντά στην έξοδο

Αλλά και ο επικεφαλής του ESM Κλάους Ρέγκλινγκ μίλησε για «ιστορική στιγμή», ενώ έκανε μια αναδρομή τα ταραχώδη μνημονιακά χρόνια της Ελλάδας: «Το 2012 η χρηματοπιστωτική σταθερότητα όλης της Ευρωζώνης βρέθηκε υπό την απειλή κατάρρευσης. Τον Ιούλιο του 2015 η Ελλάδα βρέθηκε πολύ κοντά στο να εγκαταλείψει την Ευρωζώνη κάτι που θα είχε αρνητικές συνέπειες και για την Ελλάδα και για την ΕΕ. (…)Η αλληλεγγύη της ΕΕ για την Ελλάδα με αντάλλαγμα αυτές τις φοβερές και τρομερές μεταρρυθμίσεις που δεν είχαμε ξαναδεί σε τέτοια έκταση».

 

 


σχετικα αρθρα