ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Αναλυτές στο Bloomberg: Δεν είναι ώρα για εφησυχασμό, «κλειδί» η ανάπτυξη

Δημοσίευση 22 Ιουνίου 2018, 16:31 / Ανανεώθηκε 22 Ιουνίου 2018, 16:21
Αναλυτές στο Bloomberg: Δεν είναι ώρα για εφησυχασμό, «κλειδί» η ανάπτυξη
Photo: AFP/LOUISA GOULIAMAKI
Facebook Twitter Whatsapp

Η κυβέρνηση θα περιμένει να δει πώς θα αντιδράσουν οι επενδυτές στη συμφωνία προκειμένου να αποφασίσει εάν θα εκδώσει νέο ομόλογο, μετά από την επιστροφή της στις αγορές πέρυσι, αναφέρει το Bloomberg.

«Δεν είναι ώρα για εφησυχασμό». Με αυτά τα λόγια οικονομικοί αναλυτές σχολιάζουν στο πρακτορείο Bloomberg τη συμφωνία για το ελληνικό χρέος που επετεύχθη τις πρώτες πρωινές ώρες της Παρασκευής στο Eurogroup, αν και κάνουν λόγο για θετική εξέλιξη.

«Είναι μια συμφωνία win-win για τον Τσίπρα και τους Ευρωπαίους πιστωτές», ανέφερε ο Wolfang Piccoli, πρόεδρος της Teneo Intelligence και συνέχισε:  «Η συμφωνία ελάφρυνσης του χρέους θα επιτρέψει στον Τσίπρα να δηλώσει νίκη στο εσωτερικό της χώρας. Την ίδια στιγμή οι Ευρωπαίοι εταίροι μπορούν να πλαισιώσουν την έξοδο της Ελλάδας από το πρόγραμμα ως επιτυχία, και το πιο σημαντικό, η Αθήνα δεν θα είναι στην ατζέντα για κάποιο διάστημα».

Ο Αθανάσιος Βαμβακίδης της Bank of America Merrill Lynch, τόνισε πως «η συμφωνία είναι καλή για την Ελλάδα και βρίσκεται στην αισιόδοξη πλευρά των όσων αναμενόταν. Η Ελλάδα αγοράζει περισσότερο χρόνο και το χρέος γίνεται βιώσιμο, τουλάχιστον στα χαρτιά. Η συμφωνία επίσης περιλαμβάνει ένα ξεκάθαρο πλαίσιο μετά-μνημονιακής εποπτείας για να διασφαλίσει ότι η Ελλάδα θα τηρεί τους στόχους. Οι αγορές είναι καθησυχασμένες για τώρα. Αλλά εξαρτάται από την Ελλάδα να πετύχει. Η ανάπτυξη είναι το κλειδί».

Η κυβέρνηση θα περιμένει να δει πώς θα αντιδράσουν οι επενδυτές στη συμφωνία προκειμένου να αποφασίσει εάν θα εκδώσει νέο ομόλογο, μετά από την επιστροφή της στις αγορές πέρυσι, αναφέρει το Bloomberg.

Εάν οι αγορές καλωσορίσουν τους νέους όρους, θα μπορούσε να έλθει μια πώληση ομολόγου ακόμη και τον Ιούλιο, αναφέρει μια πηγή του πρακτορείου που γνωρίζει το θέμα. Η Ελλάδα δεν έχει πίεση ρευστότητας για να εκδώσει νέο χρέος, και η κυβέρνηση μπορεί να περιμένει μέχρι το Σεπτέμβριο να αναθεωρήσει τη στρατηγική της, ανέφερε η πηγή.

Οι πιστωτές αναγνωρίζουν ότι η συμφωνία δεν επιλύει το πρόβλημα για πάντα, υποσχόμενοι να επανεξετάσουν το ζήτημα το 2023.

«Εάν η Ελλάδα αναπτυχθεί με ποσοστό 2% στις επόμενες δεκαετίες, τα πράγματα θα είναι εύκολα. Αλλά εάν ο ρυθμός ανάπτυξης διαμορφωθεί στο 1%, τότε τίποτα δεν θα αλλάξει. Αυτό σημαίνει ότι η Ελλάδα δεν πρέπει μόνο να αποφύγει να υπαναχωρήσει από ό,τι έχει συμφωνηθεί με βάση το πρόγραμμα προσαρμογής της, αλλά να δει σοβαρά το θέμα των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων για να προσελκύσει επενδύσεις και να αυξήσει τη δυναμική ανάπτυξης. Δεν είναι ώρα για εφησυχασμό», τονίζει ο Αθ. Βαμβακίδης.