ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Επικαιροποιημένο μνημόνιο: Κανονικά οι περικοπές σε αφορολόγητο και συντάξεις

Δημοσίευση 22 Ιουνίου 2018, 22:10 / Ανανεώθηκε 22 Ιουνίου 2018, 22:01
Επικαιροποιημένο μνημόνιο: Κανονικά οι περικοπές σε αφορολόγητο και συντάξεις
Facebook Twitter Whatsapp

Στη δημοσιότητα μια ημέρα μετά το Eurogroup

Οριστικό τέλος στα σενάρια περί μη εφαρμογής των περικοπών σε συντάξεις και αφορολόγητο φέρνει το επικαιροποιημένο μνημόνιο που έδωσαν οι δανειστές στη δημοσιότητα σε συνέχεια της συμφωνίας του Eurogroup για τη μεταμνημονιακή εποχή.

Παρά τους πανηγυρισμούς της κυβέρνησης, στο επικαιροποιημένο μνημόνιο καταγράφεται σαφώς η δέσμευση ότι τα μέτρα που είχε απαιτήσει το ΔΝΤ, θα εφαρμοστούν κανονικά, όπως επίσης και τα αντίμετρα.

Διαβάστε επίσης:

►Οι αυστηρές δεσμεύσεις στη μεταμνημονιακή εποχή


​Ειδικότερα όπως αναφέρεται στο επικαιροποιημένο μνημόνιο:

Οι αρχές ως βασικό παραδοτέο τον Μάιο του 2018 θα προωθήσουν την εφαρμογή των μέτρων φορολογίας εισοδήματος φυσικών προσώπων έως το 2019 εάν το ΔΝΤ, σε συνεργασία με τα ευρωπαϊκά θεσμικά όργανα και τις ελληνικές αρχές, στο πλαίσιο της τελικής αξιολόγησης του προγράμματος, κρίνουν ότι, με βάση μια διαφανή εκ των υστέρων εκτίμηση, είναι απαραίτητη η εμπροσθοβαρής εφαρμογή προκειμένου να επιτευχθεί ο συμφωνημένος δημοσιονομικός στόχος για το πρωτογενές πλεόνασμα του 3,5% το 2019, ο οποίος θα πρέπει να επιτευχθεί χωρίς επιζήμια για την ανάπτυξη μέτρα και, εάν χρειαστεί, θα εγκριθεί νομοθεσία, σε συμφωνία τα θεσμικά όργανα, προκειμένου να διασφαλιστεί η ακριβής επίτευξη του δημοσιονομικού στόχου, κατά τρόπο θετικό για την ανάπτυξη.

Επιπλέον, βάσει μιας αξιολόγησης και συμφωνίας από όλα τα θεσμικά όργανα και κατόπιν διαβουλεύσεων με τις ελληνικές αρχές, οι αρχές θα υιοθετήσουν, μετά από μια διαφανή διαδικασία, την απαραίτητη δευτερογενή νομοθεσία για την εφαρμογή της επεκτατικής δέσμης που θα αρχίσει το 2019 τον Μάιο του 2018. Το ποσό θα είναι σύμφωνο με τις προβλεπόμενες υπερβολικές επιδόσεις των θεσμικών οργάνων σε σχέση με τους συμφωνηθέντες μεσοπρόθεσμους στόχους -με την παραδοχή ότι τα περιοριστικά μέτρα θα έχουν ήδη ενσωματωθεί στο βασικό σενάριο- προκειμένου να διασφαλιστεί η επίτευξη των στόχων.

Για τις συντάξεις:

Από την 1η Ιανουαρίου 2019, ο βασικός τύπος συνταξιοδοτικών παροχών που εισάγεται στον νόμο περί συνταξιοδότησης 4387/2016 θα ισχύει για όλες τις τρέχουσες συντάξεις και για εκείνες που υπόκεινται σε μεταβατικές ρυθμίσεις στο άρθρο 6 του νόμου 4387/2016 (αναβαθμολόγηση), όπου η διαφορά μεταξύ του αναπροσαρμοσμένου και του η τρέχουσα σύνταξη ονομάζεται ατομική διαφορά (άρθρο 14 παρ. 2 του ν. 4387/2016). Αυτή η προσωπική διαφορά, εάν είναι αρνητική (αναπροσαρμοσμένη κάτω από την τρέχουσα σύνταξη), καταργείται το 2019, με αποτέλεσμα τη μείωση της κύριας σύνταξης, συμπεριλαμβανομένων των οικογενειακών επιδομάτων, να περιορίζεται στο 18%. Οι υπόλοιπες αρνητικές προσωπικές διαφορές θα εξαλειφθούν σύμφωνα με το άρθρο 14 του νόμου 4387/2016. Από την 1η Ιανουαρίου 2019, ο τύπος των συμπληρωματικών συνταξιοδοτικών παροχών που εισάγεται στον νόμο περί συνταξιοδότησης 4387/2016 θα ισχύει για όλες τις τρέχουσες συντάξεις (αναβαθμολόγηση) και θα εξαλείψει τις υπόλοιπες προσωπικές διαφορές, ενώ η επακόλουθη μείωση της συμπληρωματικής σύνταξης περιορίζεται στο 18%. Επιπλέον, η τιμαριθμική αναπροσαρμογή του πληθωρισμού (άρθρο 14 παράγραφος 3 του νόμου 4387/2016) αναστέλλεται για όλες τις συντάξεις το 2019-22. Τα μέτρα αυτά αναμένεται να αποδώσουν καθαρή εξοικονόμηση 1% του ΑΕΠ το 2019-2022.

►Διαβάστε το επικαιροποιημένο μνημόνιο

Κατά τα άλλα, στο κείμενο των 49 σελίδων αποτυπώνονται όλα τα προαπαιτούμενα της τέταρτης αξιολόγησης, τα οποία έχουν εκπληρωθεί και εγκριθεί από τους δανειστές.