current views are: 2

25 Ιουνίου 2018
Δημοσίευση15:10

CNBC: Τι σημαίνει η συμφωνία για Ελλάδα και Ευρωζώνη

«Αν και η συμφωνία δεν δίνει στον Τσίπρα κούρεμα της ονομαστικής αξίας του χρέους, όπως θα ήθελε, απομακρύνει τις μεγάλες ανησυχίες για τις δυνατότητες αποπληρωμής βραχυπρόθεσμα και μεσοπρόθεσμα»

Δημοσίευση 15:10’

«Αν και η συμφωνία δεν δίνει στον Τσίπρα κούρεμα της ονομαστικής αξίας του χρέους, όπως θα ήθελε, απομακρύνει τις μεγάλες ανησυχίες για τις δυνατότητες αποπληρωμής βραχυπρόθεσμα και μεσοπρόθεσμα»

Αναδρομή στα όσα συνέβησαν πριν από οκτώ χρόνια  από την εισαγωγή στο πρώτο μνημόνιο κάνει  το CNBC εξηγώντας τι σημαίνει η συμφωνία για τη χώρα και συνολικά την Ευρωζώνη.

Σε ένα εκτενές άρθρο για την Ελλάδα, το CNBC περιγράφει τις αποφάσεις του Eurogroup και υπογραμμίζει ότι χάρη σε αυτά το ΔΝΤ, ο «μεγαλύτερος υπέρμαχος της ανάγκης για ελάφρυνση του ελληνικού χρέους», θεωρεί ότι μεσοπρόθεσμα το χρέος είναι διαχειρίσιμο, αλλά εκφράζει σοβαρές επιφυλάξεις για τη μακροπρόθεσμη βιωσιμότητά του.

Στη συνέχεια εξηγεί τι σημαίνει η συμφωνία για την Ελλάδα τονίζοντας ότι «για πρώτη φορά εδώ και μία δεκαετία η Ελλάδα μπορεί να ισχυριστεί ότι η κρίση πέρασε και ότι θα σταθεί ξανά στα πόδια της μετά τον Αύγουστο». Στο άρθρο προστίθεται ότι η συμφωνία είναι «ιδιαίτερα σημαντική για τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, ο οποίος υποσχέθηκε από το 2015 στους Έλληνες ότι θα πετύχει διαγραφή χρέους από τους Ευρωπαίους πιστωτές.

«Αν και η συμφωνία δεν δίνει στον Τσίπρα κούρεμα της ονομαστικής αξίας του χρέους, όπως θα ήθελε, απομακρύνει τις μεγάλες ανησυχίες για τις δυνατότητες αποπληρωμής βραχυπρόθεσμα και μεσοπρόθεσμα» σχολιάζει η συντάκτρια του άρθρου. Θυμίζει δε ότι μετά τη συμφωνία ο πρωθυπουργός έκανε πράξη την υπόσχεσή του να φορέσει γραβάτα.

Έπειτα επιχειρεί να δώσει μια «γεύση» και από την μεριά των Ευρωπαίων. Ειδικότερα, οι Ευρωπαίοι αξιωματούχοι υπογραμμίζουν ότι η συμφωνία αποτελεί ορόσημο όχι μόνο για την Ελλάδα, αλλά συνολικά για την Ευρωζώνη. «Η Ελλάδα ήταν η αχίλλειος πτέρνα της Ευρώπης ως η τελευταία χώρα σε πρόγραμμα οικονομικής στήριξης» σημειώνει, αναφέροντας ότι η Ευρώπη «ήθελε πάση θυσία να διακηρύξει ότι η δουλειά έγινε και ότι η οικονομία της Ευρωζώνης είναι πλέον εκτός κινδύνου».

Τέλος, αναφέρεται  στην θετική αντίδραση των αγορών, με την απόδοση του δεκαετούς κρατικού ομολόγου να μειώνεται κατά σχεδόν 40 μονάδες βάσης.


σχετικα αρθρα