ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο χαιρετίζει την ολοκλήρωση του ελληνικού προγράμματος

Δημοσίευση 29 Ιουνίου 2018, 16:26 / Ανανεώθηκε 29 Ιουνίου 2018, 18:57
Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο χαιρετίζει την ολοκλήρωση του ελληνικού προγράμματος
Facebook Twitter Whatsapp

Τα τελικά συμπεράσματα για την Ευρωζώνη και οι αποφάσεις για τραπεζική ένωση και ESM

Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο χαιρετίζει την ολοκλήρωση του προγράμματος βοήθειας για την Ελλάδα στα τελικά συμπεράσματα για την Ευρωζώνη.

«Η σύνοδος κορυφής των χωρών της ευρωζώνης χαιρετίζει την απόφαση του Eurogroup της 21ης Ιουνίου 2018 για την τελική εκταμίευση της χρηματοδότησης του ESM προς την Ελλάδα και για τα μεσοπρόθεσμα μέτρα ελάφρυνσης του χρέους που ολοκληρώνουν επιτυχώς τη χρηματοδοτική βοήθεια στην Ελλάδα», αναφέρουν τα συμπεράσματα.

Διαβάστε στα αγγλικά τα τελικά συμπεράσματα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου ΕΔΩ

Οι αποφάσεις για τραπεζική ένωση και ESM

Στη σύνοδο πραγματοποιήθηκαν επίσης περαιτέρω βήματα για την ολοκλήρωση της τραπεζικής ένωσης και την ενδυνάμωση του ρόλου του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας.

Ωστόσο, μεγάλο μέρος των αποφάσεων, συμπεριλαμβανομένου του ευρωπαϊκού συστήματος εγγύησης των καταθέσεων και τη μετατροπή του ESM σε ευρωπαϊκό νομισματικό ταμείο, παραπέμπονται στη συνεδρίαση του ερχόμενου Δεκεμβρίου.

Ειδικότερα, σύμφωνα με τα συμπεράσματα επιτεύχθηκε συμφωνία για μια «δέσμη τραπεζικών μέτρων» που θα επιτρέψουν να ξεκινήσουν «οι εργασίες για οδικό χάρτη για την έναρξη πολιτικών διαπραγματεύσεων σχετικά με το ευρωπαϊκό σύστημα ασφάλισης των καταθέσεων».

Σε ό,τι αφορά τον ESM, συμφωνήθηκε ότι «θα παράσχει τον κοινό μηχανισμό ασφαλείας για το Ενιαίο Ταμείο Εξυγίανσης (SRF)».

Tέλος, σημειώνεται ότι το Eurogroup, θα συζητήσει όλα τα σημεία που αναφέρονται στην επιστολή του προέδρου του Eurogroup.