current views are: 4

4 Ιουλίου 2018
Δημοσίευση14:17

Σε θυρίδες και στρώματα παραμένουν 13 – 18 δισ. ευρώ

Πάνω από 13 δισ. επέστρεψαν σε έναν χρόνο στις τράπεζες

Δημοσίευση 14:17’

Πάνω από 13 δισ. επέστρεψαν σε έναν χρόνο στις τράπεζες

Ξεπερνούν τα 13 δισ. ευρώ τα ποσά των  χρημάτων που επέστρεψαν, από το εξωτερικό ή από τα στρώματα, ως καταθέσεις σε ελληνικές τράπεζες μέσα σε έναν χρόνο (Μάιος 2017-Απρίλιος 2018), ανεβάζοντας το ύψος των ιδιωτικών τραπεζικών καταθέσεων (νοικοκυριών και επιχειρήσεων) στα 130 δισ. ευρώ.

Ωστόσο, την ίδια ώρα, σύμφωνα με στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος και παρά τις βελτιώσεις στα capital controls, η αξία των χαρτονομισμάτων που εξακολουθεί να  «κυκλοφορεί» ως ρευστό στην αγορά παραμένει σε ιδιαίτερα  μεγάλο ύψος και σε υπερδιπλάσιο βαθμό από ότι στα χρόνια πριν από την οικονομική κρίση.

Σύμφωνα με στοιχεία της κεντρικής τράπεζας, στην ελληνική αγορά  και εκτός τραπεζών κυκλοφορεί περίπου το 19% της συνολικής  αξίας των χαρτονομισμάτων, όταν την περίοδο 2003-2006 κυκλοφορούσε μόλις το 7%.

Το γεγονός αυτό αναδεικνύει το φόβο που εξακολουθεί να διακατέχει χιλιάδες νοικοκυριών και επιχειρήσεων που χρησιμοποιούν «αποθηκευμένο» ρευστό για την κάλυψη τρεχουσών και μη αναγκών τους.

Οι εκτιμήσεις της κεντρικής Τράπεζας κάνουν λόγο για περίπου 32,9 δισ. ευρώ που «κυκλοφορεί» στην αγορά ως κέρματα ή χαρτονομίσματα ευρισκόμενο  εκτός του τραπεζικού συστήματος.

Από αυτά εκτιμάται ότι περίπου 15-20 δισ. ευρώ χρησιμοποιούνται για την κάλυψη αναγκών επιχειρήσεων και νοικοκυριών, ενώ περίπου 13-18 δισ. ευρώ βρίσκονται τοποθετημένα σε τραπεζικές θυρίδες ή σε κρυμμένα σε στρώματα ή σε οποιεσδήποτε άλλες κρυψώνες.


σχετικα αρθρα