current views are: 6

7 Ιουλίου 2018
Δημοσίευση19:30

Προειδοποίηση προέδρου EwG για τα περί μη περικοπής συντάξεων: «Θα ήταν αυτοκαταστροφικό»

Σε γραμμή Σεντένο και ο Φάιλμπριφ

Δημοσίευση 19:30’

Σε γραμμή Σεντένο και ο Φάιλμπριφ

Ενώ από την κυβέρνηση επιμένουν να αφήνουν ανοιχτό το ενδεχόμενο για να ακυρωθεί – έστω και προσωρινά η ψηφισμένη περικοπή συντάξεων- ακόμη ένας εκπρόσωπος των Θεσμών έρχεται να «γειώσει» τις προσδοκίες που καλλιεργούνται, εντείνοντας με αυτό τον τρόπο και τη σύγχυση που έχει δημιουργηθεί στους συνταξιούχους η αγωνία των οποίων κορυφώνεται.

Το νέο «χτύπημα» ήρθε αυτή τη φορά από τον ολλανδό επικεφαλής του EuroWorking Group Χανς Φάιλμπριφ, ο οποίος σε δήλωσή του στην εφημερίδα Πρώτο Θέμα διαμηνύει αναφορικά με τις συντάξεις όχι μόνο προειδοποιεί να μην ακυρωθούν οι ψηφισμένες περικοπές, αλλά και αφήνει επίσης μια… συγκεκαλυμένη απειλή: «Η μεταρρύθμιση του συνταξιοδοτικού ενισχύει τη διαγενεακή δικαιοσύνη. Οτιδήποτε άλλο είναι αυτοκαταστροφικό και ούτε η Ελλάδα, ούτε οι εταίροι της στη ζώνη του Ευρώ θέλουν να ξαναβαδίσουν σε αυτό το δρόμο».

Η δήλωση του Φάιλμπριφ βρίσκεται ουσιαστικά στη γραμμή του πολιτικού προϊσταμένου Μάριο Σεντένο, αν και ο ολλανδός τεχνοκράτης είναι αρκετά σαφέστερος σε σχέση με τον πρόεδρο του Eurogroup, ο οποίος προ ημερών είχε δηλώσει στην εφημερίδα Ναυτεμπορική: «Δεν θα κρίνω εδώ προθέσεις πολιτικής. Αναμένω ότι η Ελλάδα δεν θα παρεκκλίνει από τις προηγούμενες δεσμεύσεις της και, ταυτόχρονα, θα χρησιμοποιήσει το φάσμα των πολιτικών επιλογών που ανακύπτουν από την έξοδο του προγράμματος με έξυπνο και υπεύθυνο τρόπο. Το πισωγύρισμα δεν είναι πραγματικά μια επιλογή».

Διαβάστε επίσης:

►Σεντένο: Η Ελλάδα να μην παρεκκλίνει από τις δεσμεύσεις της

Μοσκοβισί: Στις 15 Οκτωβρίου η επανεξέταση των περικοπών στις συντάξεις

Το μυστικό πίσω από τη στήριξη Μοσκοβισί σε Τσίπρα

​Όλα αυτά, την ώρα που όλη την εβδομάδα, κυβερνητικά στελέχη άφηναν ανοιχτό το ενδεχόμενο, τελικά να μην προχωρήσουν οι περικοπές. «Θα πράξουμε ό,τι περνά από το χέρι μας να μην επιβαρυνθούν οι συνταξιούχοι», δηλώνει χαρακτηριστικά η υπουργός Εργασίας Έφη Αχτσιόγλου στην Real News, μια δήλωση που έρχεται σε συνέχεια αντίστοιχων τοποθετήσεων, κυρίως αυτή του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα κατά την προ ημερησίας διάταξης συζήτηση για την οικονομία όπου απευθυνόμενος στον κ. Μητσοτάκη είχε πει: «Μέχρι χθες θεωρούσατε δεδομένη την περικοπή. Λέγατε δημόσια ότι είναι δέσμευση της χώρας. Τώρα είδατε την τρύπα στην προπαγάνδα σας και σπεύσατε να τρυπώσετε μέσα. (…)Το πικρό ποτήρι αυτό θα το πιείτε σιγά – σιγά και μέχρι το τέλος. Όλα στην ώρα τους».

Η κυβέρνηση άνοιξε ουσιαστικά την εν λόγω συζήτηση, με σύμμαχο ουσιαστικά την ασαφή απόφαση του Eurogroup, όπου τόσο στα συμπεράσματα, όσο και στο παράρτημά της δεν υπάρχει αναφορά στις περίφημες ψηφισμένες περικοπές, παρά μόνο στην «ανάγκη τήρησης των δημοσιονομικών στόχων». Ωστόσο, στο κείμενο του μνημονίου το οποίο επικαιροποιήθηκε μετά την τελευταία αξιολόγηση των Θεσμών και δόθηκε στη δημοσιότητα μετά την απόφαση του Eurogroup, οι εν λόγω περικοπές έχουν ενσωματωθεί.

Χείρα βοηθείας ως γνωστό έχει δώσει και ο ίδιος ο επίτροπος Πιερ Μοσκοβισί, ο οποίος τόσο κατά την τοποθέτησή του στη Βουλή, όσο και στις διαδοχικές συνεντεύξεις που έδωσε σε ελληνικά ΜΜΕ στο περιθώριο της επίσκεψής του στην Ελλάδα είχε αφήσει ορθάνοιχτο αυτό το ενδεχόμενο.  Οι δεσμεύσεις πρέπει να τηρούνται –pacta sunt servanda– αλλά «δεν είναι άκαμπτες», ήταν η φράση που επαναλάμβανε σχεδόν μονότονα σε κάθε του τοποθέτηση κάνοντας σύνδεση και με την τήρηση των δημοσιονομικών στόχων.

Σε κάθε περίπτωση, οι σχετικές συζητήσεις θα γίνουν τον Οκτώβριο, όταν η ελληνική κυβέρνηση θα καταθέσει το προσχέδιο του προϋπολογισμού για έγκριση από την Κομισιόν. Υπενθυμίζεται πως τα κόμματα της αντιπολίτευσης ζητούν από τον πρωθυπουργό να αναστείλει νωρίτερα τις περικοπές, ενώ κατέθεσαν σχετικές προτάσεις την περασμένη Πέμπτη.


σχετικα αρθρα