current views are: 12

10 Ιουλίου 2018
Δημοσίευση04:29

Τα τερτίπια και τα κόλπα των επιτήδειων για να μην κόβουν αποδείξεις

Το ελληνικό δαιμόνιο και οι τρόποι φοροδιαφυγής

Δημοσίευση 04:29’

Το ελληνικό δαιμόνιο και οι τρόποι φοροδιαφυγής

Περισσεύει, σε αφάνταστο βαθμό, η εφευρετικότητα των καταστηματαρχών, των εμπόρων και των ελεύθερων επαγγελματικών στη χώρα μας όταν επιχειρούν με διάφορα κόλπα και τερτίπια να αποφύγουν την έκδοση αποδείξεων σε πελάτες τους, η  προφασίζονται διάφορες δικαιολογίες προκειμένου να εξαπατήσουν  τους ελεγκτές της Εφορίας σε περίπτωση επιτόπιων ελέγχων.

Εν μέσω θερινής τουριστικής σεζόν κλιμάκια ελεγκτών της ΑΑΔΕ σαρώνουν τουριστικούς προορισμούς επιχειρώντας να εντοπίσουν τους επιτήδειους καταστηματάρχες που έχουν σχεδόν ξεχάσει… το χρώμα της απόδειξης. Όσο για τα κόλπα τους αυτά δεν είναι λίγα.

Ενδεικτικά:

  • Η αρχική απόδειξη στο τραπέζι για την πρώτη παραγγελία (ποτά, ψωμί κλπ) είναι κανονική. Η δεύτερη με τον τελικό και πολλαπλάσιο λογαριασμό έρχεται από αδήλωτη ταμειακή μηχανή (ποιος άραγε προσέχει ότι έχει διαφορετικό κωδικό) ή είναι απλώς ένα μπακαλόχαρτο.
  • Καταγράφονται σε ηλεκτρονική μορφή οι αποδείξεις αλλά δεν εκδίδονται από την εκτυπωτική μηχανή τη συνδεδεμένη με τον φορολογικό μηχανισμό. Εάν δεν  εμφανιστούν ελεγκτές η επιχείρηση προχωρά μετά το τέλος της ημέρας στη διαγραφή των αποδείξεων που έχουν καταχωρηθεί σε ηλεκτρονική μορφή  και έτσι δεν καταγράφονται στην ηλεκτρονική μνήμη. Εάν εμφανιστούν ελεγκτές μπαίνει σε εφαρμογή το «κουμπί πανικού». Δηλαδή εκδίδονται μαζικά αποδείξεις που είναι καταχωρημένες σε ηλεκτρονική μορφή  και μάλιστα σε προηγούμενες ώρες πριν από την εμφάνιση των ελεγκτών. 
  • Το έχουμε ακούσει αρκετές φορές. Χάλασε η ταμειακή και να σας δώσουμε χειρόγραφη απόδειξη η οποία είναι άνευ αξίας.
  • Χορήγηση απόδειξης με διαφορετική ώρα. Δόθηκε σε κάποιον άλλον ο οποίος την παράτησε στο τραπέζι. Ώρα να την πάρουμε εμείς. Αφορά κυρίως καφέ και μπαρ όπου το 80% των σερβιριζόμενων έχουν την ίδια τιμή.
  • Προμήθεια και εγκατάσταση δεύτερης, κρυφής, συσκευής ηλεκτρονικών χρεώσεων. Εδώ το κόλπο αφορά όσους πληρώνουν με πλαστικό χρήμα. Το POS είναι συνδεδεμένο με τράπεζα π.χ της Βουλγαρίας και το χρήμα πάει κατευθείαν εκεί. Φυσικά δεν εκδίδεται απόδειξη από την ταμειακή μηχανή γιατί  αυτή δεν μπορεί να είναι συνδεδεμένη με ένα «ξένο» POS.
  • Εκδίδονται αποδείξεις από ταμειακές μηχανές που είναι στο όνομα μιας επιχείρησης που έκλεισε και δεν δήλωσε διακοπή. Έτσι η επιχείρηση αποφεύγει να εμφανίσει τα έσοδά της στην εφορία.

σχετικα αρθρα