current views are: 9

10 Ιουλίου 2018
Δημοσίευση11:32

Σύγκρουση κυβέρνησης – ΣΕΒ για τις περικοπές στις συντάξεις

Χθες, ο Αλέξης Τσίπρας, εξαπέλυσε σφοδρή επίθεση κατά του Συνδέσμου, με τον πρόεδρο Θεόδωρο Φέσσα να απαντάει σε αντίστοιχα υψηλούς τόνους.

Δημοσίευση 11:32’

Χθες, ο Αλέξης Τσίπρας, εξαπέλυσε σφοδρή επίθεση κατά του Συνδέσμου, με τον πρόεδρο Θεόδωρο Φέσσα να απαντάει σε αντίστοιχα υψηλούς τόνους.

Σφοδρή αντιπαράθεση ξέσπασε μεταξύ του ΣΕΒ και της κυβέρνησης με αφορμή την έκθεση του Συνδέσμου που καλούσε την κυβέρνηση να μην ακυρώσει τις ψηφισμένες περικοπές στις συντάξεις. Χθες, ο Αλέξης Τσίπρας, εξαπέλυσε σφοδρή επίθεση κατά του Συνδέσμου, με τον πρόεδρο Θεόδωρο Φέσσα να απαντάει σε αντίστοιχα υψηλούς τόνους.

“Την στιγμή που η χώρα αναζητεί επενδύσεις και συνεννόηση, η κυβέρνηση νομοθετεί κατά τρόπο που αποθαρρύνει τους επενδυτές”, τόνισε ο κ. Φέσσας, στο πλαίσιο έκτακτης συνέντευξής του, απαντώντας στον κ. Τσίπρα.

“Ένα τελευταίο παράδειγμα, όπως είπε, είναι το νομοσχέδιο του υπουργείου Εργασίας που συζητείται σήμερα στην Βουλή, με διατάξεις που βρίσκουν αντίθετους εργοδότες και εργαζόμενους. Ταυτόχρονα επιχειρείται να διχασθεί η επιχειρηματικότητα σε “καλούς” και “κακούς”. Οι αγορές δεν θα συγχωρήσουν τη διγλωσσία, το ξήλωμα των μεταρρυθμίσεων και την πόλωση. Η επιστροφή στην κανονικότητα δεν υπηρετείται με αυτόν τον τρόπο» σημείωσε ο πρόεδρος του ΣΕΒ.

Διαβάστε επίσης:
►Τσίπρας κατά ΣΕΒ για περικοπή συντάξεων: Υπερασπίζεται τις θέσεις της ΝΔ

Υπενθυμίζεται από το βήμα του ΣΒΒΕ ο Πρωθυπουργός κατηγόρησε την ηγεσία του ΣΕΒ πως έχει πολιτικά κίνητρα. Ο κ. Τσίπρας αναφερόμενος στην πρόσφατη έκθεση του συνδέσμου, είπε ότι «επιχειρεί να παρέμβει στη δημόσια συζήτηση για τα μέτρα του ’19 και του ’20, δίνοντας σήμα αναγκαιότητας εφαρμογής τους ανεξάρτητα από το αν πιάνουμε τους στόχους ή όχι».

Είχε προσθέσει, δε, για το ζήτημα περικοπής των συντάξεων ότι «θα συμβούλευα την ηγεσία του ΣΕΒ να πάψει να εκτίθεται…».

Ο κ. Φέσσας, απαντώντας σε ερωτήσεις δημοσιογράφων, επισήμανε, στη συνέχεια, ότι δεν υπάρχει κενό εκπροσώπησης στη βιομηχανία και ότι ο ΣΕΒ, ενδεχομένως, αποτελεί «εύκολο αντίπαλο διότι διαχρονικά λέμε το σωστό και δεν αλλάζουμε απόψεις, ενώ τα πολιτικά κόμματα αλλάζουν απόψεις ανάλογα με τη συγκυρία».

Όταν κλήθηκε να σχολιάσει την τοποθέτηση του ΣΒΒΕ υπέρ της λύσης για της πΓΔΜ, υπογράμμισε: «Εμείς δεν τοποθετούμαστε σε θέματα εξωτερικής πολιτικής».

Γενικότερα για τη μεταρρυθμιστική προσπάθεια της κυβέρνησης, ο κ. Φέσσας σχολίασε ότι είναι πλέον χλιαρή, σημειώνοντας ότι η διοικητική μεταρρύθμιση έχει μείνει στις καλένδες, ενώ ανέφερε ότι υπάρχει ξήλωμα μεταρρυθμίσεων, με βασικότερο τις αλλαγές στα εργασιακά, που αφορούν τη διαιτησία και την επεκτασιμότητα των συλλογικών συμβάσεων. «Δεν γνωρίζουμε γιατί θα πρέπει να επιστρέψουμε στο παρελθόν» τόνισε.

Σε ό,τι αφορά στη ρύθμιση για τις εργολαβίες και τις υπεργολαβίες, όπως επισημάνθηκε από τον ΣΕΒ, δεν εξυπηρετεί τον λόγο για τον οποίο προωθείται, δηλαδή για την προστασία των εργαζομένων, ενώ δημιουργεί σημαντικά προβλήματα στη λειτουργία των επιχειρήσεων.

Ωστόσο η κυβέρνηση έδωσε συνέχεια στην αντιπαράθεση, καθώς ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Τζανακόπουλος, επανήλθε, τονίζοντας: «Ο κ. Φέσσας έχει αποδείξει πολλές φορές ότι λειτουργεί ως λαγός της ΝΔ. Όταν ο κ. Μητσοτάκης ανοίγει το ζήτημα των συλλογικών διαπραγματεύσεων, ο κ. Φέσσας προστρέχει προς υποστήριξη του κ. Μητσοτάκη και κάνει ακόμη πιο ακραίες δηλώσεις από ό,τι και εκείνες των πιο ακραίων δανειστών. Το ίδιο έγινε και με τις συντάξεις (…) Ο πρόεδρος του ΣΕΒ λειτουργεί με αμιγώς πολιτικά κίνητρα και εκπροσωπεί τα στενά εργοδοτικά συμφέροντα ενός φορέα που ναι μεν η κυβέρνηση λαμβάνει υπόψη, όμως, δουλειά μας είναι να σταθμίζουμε θέσεις, απαιτήσεις και ανταγωνισμούς και να παίρνουμε αποφάσεις υπέρ της κοινωνικής πλειοψηφίας».

 

 


σχετικα αρθρα