ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Σήμερα τα «αποκαλυπτήρια» για τη μεταμνημονιακή εποπτεία

του Θάνου Πασχάλη - Δημοσίευση 11 Ιουλίου 2018, 07:16 / Ανανεώθηκε 12 Ιουλίου 2018, 18:32
Σήμερα τα «αποκαλυπτήρια» για τη μεταμνημονιακή εποπτεία
Facebook Twitter Whatsapp

Τι υποχρεούται να εφαρμόσει η Ελλάδα

Το αργότερο έως σήμερα το μεσημέρι οι επικεφαλής της Κομισιόν θα δώσουν στη δημοσιότητα  τον αναλυτικό  μηχανισμό της μεταμνημονιακής εποπτείας που θα εφαρμοστεί για τη Ελλάδα μετά το τέλος του τρίτου μνημονίου στις 20 Αυγούστου.

Σε ένα κείμενο 5-6 σελίδων που έχει ήδη συνταχθεί από την Κομισιόν θα αναφέρονται αναλυτικά οι όροι και οι προυποθέσεις της ενισχυμένης εποπτείας της ελληνικής οικονομίας μέχρι το 2022 και η οποία θα περιλαμβάνει τουλάχιστον 4 επισκέψεις τον χρόνο από τους  εκπροσώπους των δανειστών (ESM, ΕΚΤ, Ευρωπαική Επιτροπή, ΔΝΤ).

Έργο τους θα είναι η στενή επιτήρηση και το τεστάρισμα της ελληνικής οικονομίας, μέσω εκθέσεων και συστάσεων, αλλά και η πιστή τήρηση από τους  εκάστοτε κυβερνώντες των ψηφισθέντων, μέσω των τριών μνημονίων, μεταρρυθμίσεων και διαρθρωτικών αλλαγών. Το κείμενο θα επικυρωθεί από το Συμβούλιο Διοικητών (υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης) του ESM και θα ακολουθήσει η έγκριση από την Ευρωπαική Επιτροπή.

Την αρχή των αναφορών για την ελληνική οικονομία θα κάνει ξεχωριστά το ΔΝΤ το οποίο στα τέλη Ιουλίου θα συντάξει έκθεση βιωσιμότητας του χρέους με βάση την οποία θα κριθούν πολλά αναφορικά με την έξοδο της χώρας μας στις διεθνείς αγορές χρήματος.

Η πρώτη επίσκεψη των εκπροσώπων των 4 θεσμών αναμένεται τον Οκτώβριο και θα είναι στο πλαίσιο του «Ευρωπαϊκού Εξαμήνου», μια διαδικασία που αφορά και τις 27 χώρες της Ευρωζώνης και η οποία θα σχετιστεί με τον έλεγχο του κειμένου του προσχεδίου του κρατικού προυπολογισμού του 2019 (φοροελαφρύνσεις, μέτρα, αντίμετρα,διαρθρωτικές αλλαγές).

Οι πρώτες επίσημες συστάσεις και εκθέσεις που θα αφορούν την μεταμνημονιακή εποπτεία της Ελλάδας θα συνταχθούν τον ερχόμενο Μάιο, αφού θα έχει προηγηθεί το πλαίσιο του «Ευρωπαικού Εξαμήνου» και θα αποσταλούν στο ελληνικό κοινοβούλιο και το Eurogroup. Οι εκθέσεις των θεσμών, μπορεί να μην περιλαμβάνουν πλέον νέα μέτρα για την καταβολή δόσεων δανείων, ωστόσο από το θετικό ή αρνητικό πρόσημό τους θα συναρτάται η αποδέσμευση μέχρι το 2022 τουλάχιστον 5 δισ. ευρώ κερδών από τη διακράτηση ελληνικών ομολόγων από την ΕΚΤ και τις κεντρικές τράπεζες χωρών της Ευρωζώνης αλλά  και για τη διασφάλιση διατήρησης χαμηλών επιτοκίων στα ελληνικά ομόλογα που κατέχουν τα κράτη της Ευρωζώνης.

Ακόμη οι εκθέσεις θα μπορούν σε κρίσιμο βαθμό να κρίνουν και τη στάση των διεθνών αγορών έναντι των ομολόγων της ελληνικής δημοκρατίας.

Τι θα προβλέπει η μεταμνημονιακή εποπτεία

Οι παρεμβάσεις των δανειστών δεν θα αφορούν μεν απαίτηση για νέα μέτρα, ωστόσο, θα απαιτούν να μην παρεκκλίνει η χώρα μας από τα ψηφισθέντα και συμφωνημένα μέτρα των 8 τελευταίων χρόνων, μαζί με την εφαρμογή όσων συμφωνήθηκαν για μετά το τέλος το τρίτου Μνημονίου.

Δηλαδή:

  1. πρωτογενή πλεονάσματα 3,5% του ΑΕΠ έως το 2022 
  2. περικοπή συντάξεων έως 18% το 2019 
  3. μείωση αφορολογήτου το 2020 
  4. διπλή αύξηση των αντικειμενικών αξιών ακινήτων σε 6.000 τιμές ζώνης το 2019 και 2010 
  5. επιτάχυνση των ιδιωτικοποιήσεων.
  6. Πλήρης στελέχωση τς ιεραρχίας του δημοσίου.
  7. Μεγαλύτερη μείωση των "κόκκινων" τραπεζικών δανείων
  8. Προσλήψεις προσωπικού στην ΑΑΔΕ
  9. Συγκράτηση των φαρμακευτικών δαπανών υγείας.
  10. Παρέμβαση στα επιδόματα αναπηρίας και Κοινωνικού Εισοδήματος Αλληλεγγύης (ΚΕΑ).