current views are: 8

11 Ιουλίου 2018
Δημοσίευση12:59

Reuters: Tαραχή στις αγορές μετά το νέο χαστούκι Τραμπ στην Κίνα

Δασμοί σε προϊόντα 200 δισ. δολαρίων ετησίως

Δημοσίευση 12:59’

Δασμοί σε προϊόντα 200 δισ. δολαρίων ετησίως

Πτώση σημείωσαν σήμερα οι μετοχές ενώ οι μετοχές των μετάλλων υποχώρησαν στο χαμηλότερο επίπεδό τους εδώ και ένα χρόνο, καθώς οι απειλές των ΗΠΑ για δασμούς σε επιπλέον κινεζικά προϊόντα, αξίας 200 δισεκ. δολαρίων, οδήγησαν τις δύο μεγαλύτερες οικονομίες του κόσμου ακόμα πιο κοντά σε ένα κανονικό εμπορικό πόλεμο.

Οι αγορές στη Σαγκάη ήταν αυτές που δέχθηκαν το μεγαλύτερο πλήγμα, με τις μετοχές να υποχωρούν σχεδόν 2% και το γιουάν να σημειώνει πτώση προς τα χαμηλότερα επίπεδα 11μήνου.

Διαβάστε επίσης: 

Νέοι δασμοί 200 δισ. από τις ΗΠΑ σε κινεζικά προϊόντα – Κίνα: Απαράδεκτο! 

Τραμπ: Η Ρωσία ελέγχει τη Γερμανία – Βερολίνο: Δεν είμαστε όμηρος της ρωσικής πολιτικής

Στην Ευρώπη, τα ήδη αδύναμα χρηματιστήρια επέκτειναν τις απώλειές τους αφού ο Τραμπ, την πρώτη ημέρα της σύνοδο του ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες, κατηγόρησε τη Γερμανία ότι είναι «όμηρος» της Ρωσίας.

«Υπάρχουν ακόμα έξι ή επτά εβδομάδες πριν (αυτοί οι δασμοί) τεθούν σε ισχύ, άρα δεν είναι ότι θα τους δούμε αύριο, αλλά σίγουρα είναι το επόμενο βήμα σε έναν εμπορικό πόλεμο», ανέφερε ο Τζέιμς Ρόσιτερ, αναλυτής της TD Securities. «Είμαι περίεργος να δω τι θα κάνει η Κίνα ως αντίποινα τις επόμενες ημέρες».

Οι ανησυχίες ήταν εμφανείς και στις αγορές συναλλάγματος. Το δολάριο Αυστραλίας υποχώρησε 0,9%, το νοτιοκορεατικό γουόν και το δολάριο Ταϊβάν υποχώρησαν περίπου 0,7%.

Το βαρύτερο χτύπημα, ωστόσο, υπέστησαν οι τιμές των βιομηχανικών μετάλλων εν μέσω ανησυχιών ότι η διαμάχη θα πλήξει εν τέλει την Κίνα στην οποία υπάρχει μεγάλη ζήτηση για εμπορεύματα. Ο χαλκός, ο ψευδάργυρος και ο μόλυβδος υποχώρησαν νωρίτερα έως κατά 4% στο χαμηλότερο επίπεδο του τελευταίου περίπου έτους.

Πηγή: ΑΠΕ/Reuters


σχετικα αρθρα