ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Σεντένο πριν το Eurogroup: Τελευταία συνεδρίαση με την Ελλάδα στο πρόγραμμα

Δημοσίευση 12 Ιουλίου 2018, 14:57 / Ανανεώθηκε 17 Ιουλίου 2018, 11:57
Σεντένο πριν το Eurogroup: Τελευταία συνεδρίαση με την Ελλάδα στο πρόγραμμα
Facebook Twitter Whatsapp

Σε επίπεδο κρατών-μελών, το Εurogroup θα αξιολογήσει τα αποτελέσματα των αποστολών σε Ισπανία και Ιρλανδία, στο πλαίσιο της εποπτείας των οικονομιών των δύο χωρών.

Χωρίς… άρωμα Ελλάδας τουλάχιστον στην επίσημη ατζέντα, συνεδριάζει σήμερα Πέμπτη το Eurogroup για τελευταία φορά μέσα στο καλοκαίρι.

Προσερχόμενος, ο πρόεδρος του Eurogroup Μάριο Σεντένο, δήλωσε πως «αυτή είναι η τελευταία συνεδρίαση ενώ η Ελλάδα βρίσκεται σε πρόγραμμα». «Θα ακούσουμε από την Κομισιόν για την επιτήρηση μετά το πρόγραμμα, που ανακοινώθηκε χθες από την Κομισιόν».

Από πλευράς του, ο επίτροπος Πιερ Μοσκοβισί, επανέλαβε πως το πλαίσιο μεταμνημονιακής εποπτείας δεν συνιστά τέταρτο πρόγραμμα, και επεσήμανε: «δεν ζητούμε κανένα επιπλέον μέτρο, καμιά επιπλέον προσπάθεια, αλλά θέλουμε να συνοδεύσουμε την Ελλάδα στον δρόμο της για να κάνουμε αυτή την έξοδο αληθινή επιτυχία και να επιτρέψουμε στην Ελλάδα να επιστρέψει στις αγορές με αξιοπιστία και δύναμη. Είμαστε στον δρόμο της επιτυχίας, η 20η Αυγούστου θα είναι πολύ σημαντική».

«Είναι η ίδια επιτήρηση», εξήγησε, «που ασκούμε σε κάθε χώρα που βγαίνει από πρόγραμμα, με αποχρώσεις καθώς η χώρα γνώρισε προφανώς μια κρίση που ήταν πιο μακρά, πιο δύσκολη, διότι το επίπεδο του χρέους της παραμένει πολύ υψηλό, όμως το θέμα είναι να συνοδεύσουμε την Ελλάδα στην οδό της επιτυχίας της».

Ο Ευρωπαίος επίτροπος σημείωσε ότι η Ελλάδα «πρέπει να συνεχίσει να εφαρμόζει αξιόπιστες δημοσιονομικές πολιτικές, αλλά πρέπει τώρα να πετάξει με τα δικά της φτερά, να περπατήσει με τα δικά της πόδια και έγκειται στους Έλληνες να καθορίσουν την αναπτυξιακή πολιτική τους την οποία επιθυμούν για τον λαό τους».

Η ατζέντα

Οι υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης θα ενημερωθούν από τον πρόεδρο του οργάνου Μάριο Σεντένο, για τα αποτελέσματα της συνόδου κορυφής της ευρωζώνης τον Ιούνιο. Επίσης, ο πρόεδρο του Eurogroup θα αναφερθεί στα ζητήματα εμβάθυνσης της ΟΝΕ, για τα οποία το όργανο θα εργαστεί μέχρι τον προσεχή Δεκέμβριο όταν και θα συνεδριάσουν εκ νέου οι ηγέτες των χωρών της ευρωζώνης.

Συζήτηση θα γίνει επίσης και στην οικονομική κατάσταση και την προοπτική της ευρωζώνης στη βάση της παρουσίασης που έκανε η Κομισιόν στην ενδιάμεση καλοκαιρινή της εκτίμηση, καθώς και για τον προϋπολογισμό του 2019.

Σε επίπεδο κρατών-μελών, το Εurogroup θα αξιολογήσει τα αποτελέσματα των αποστολών σε Ισπανία και Ιρλανδία, στο πλαίσιο της εποπτείας των οικονομιών των δύο χωρών.

Τέλος οι υπουργοί Οικονομικών αναμένεται να εγκρίνουν το πλαίσιο μεταμνημονιακής εποπτείας της Ελλάδας που παρουσίασαν χθες, Τετάρτη, ο επίτροπος Πιερ Μοσκοβισί και ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν Βάλντις Ντομπρόβσκις.

Το Ελληνικό ζήτημα θα βρεθεί αύριο στο Διοικητικό Συμβούλιο του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας θα δώσει το πράσινο φως για την εκταμίευση της πέμπτης και τελευταίας δόσης ύψους 15 δισ. ευρώ που χορηγείται προς την Ελλάδα στο πλαίσιο του τρίτου προγράμματος αξιολόγησης.
 

Διαβάστε επίσης:

►Ενισχυμένη εποπτεία: Τριμηνιαίοι έλεγχοι και ελάφρυνση χρέους υπό όρους