ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

ΕΚΤ: Παράθυρο για παράταση του QE μετά τον Δεκέμβριο

Δημοσίευση 12 Ιουλίου 2018, 17:48 / Ανανεώθηκε 12 Ιουλίου 2018, 17:43
ΕΚΤ: Παράθυρο για παράταση του QE μετά τον Δεκέμβριο
Facebook Twitter Whatsapp
Η απόφαση για λήξη θα εξαρτηθεί από τις εξελίξεις

Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα θα διατηρήσει τα επιτόκια στα σημερινά χαμηλά επίπεδα για όσο χρειαστεί μέχρι αυξηθεί ο πληθωρισμός, συμφώνησαν οι αξιωματούχοι της ΕΚΤ, σύμφωνα με τα πρακτικά από την τελευταία συνεδρίαση.

Αν και οι αξιωματούχοι δήλωσαν ότι «αναμένουν» να σταματήσουν τις αγορές ομολόγων τον Δεκέμβριο, οπότε προγραμματίζεται να λήξει το πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης (QE), σημείωσαν ότι, με δεδομένη την υπάρχουσα αβεβαιότητα, είναι συνετό να εξαρτήσουν τη διακοπή των αγορών από τα νεότερα στοιχεία.

Οι αξιωματούχοι αισθάνθηκαν την ανάγκη να τονίσουν στη συνεδρίαση ότι τα επιτόκια θα μεταβληθούν μόνο αν ο πληθωρισμός συνεχίσει να αυξάνεται προς τον στόχο της ΕΚΤ, που είναι λίγο κάτω από το 2%. Οι αξιωματούχοι της ΕΚΤ υποστήριξαν, πάντως, ότι η πρόοδος στην αύξηση του πληθωρισμού είναι ουσιαστική και ότι πιστεύουν πως η αύξηση των τιμών θα συνεχισθεί προς τον στόχο της τράπεζας.

Οι αγορές στοιχηματίζουν σήμερα ότι η πρώτη αύξηση των επιτοκίων θα γίνει τον Οκτώβριο, αν και οι προσδοκίες έχουν αυξομειωθεί έντονα μεταξύ του Ιουλίου και του Δεκεμβρίου τις τελευταίες εβδομάδες, δείχνοντας αυξημένη αβεβαιότητα.

Πηγή: ΑΠΕ/Reuters